Τρίτη 20 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΕΝΑΡΗΣ 2015
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
ΚΚΕ δυνατό για να σηκώσει το βάρος της αντιπολίτευσης στη Βουλή και το λαό

Από τη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην Πετρούπολη
Από τη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην Πετρούπολη
Στην κατάμεστη αίθουσα του 2ου Δημοτικού Σχολείου Πετρούπολης μίλησε, το βράδυ του Σαββάτου, η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν οι υποψήφιοι με τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ στη Β' Αθήνας Μανώλης Ανδρουλιδάκης, Μπάμπης Βορτελίνος και Σταυρούλα Τσίτσου, δημοτικοί σύμβουλοι και αντιδήμαρχοι, ο δήμαρχος Πετρούπολης, Βαγγέλης Σίμος, και οι πρώην δήμαρχοι Θωμάς Κοτσαμπάς και Γιώργος Γιώγος. Την εκδήλωση άνοιξε ο Βαγγέλης Σίμος, ενώ ο Μανώλης Ανδρουλιδάκης, που πήρε το λόγο αμέσως μετά, κάλεσε τους εργαζόμενους να στηρίξουν με την ψήφο τους την τάξη τους, δυναμώνοντας το ΚΚΕ. Αναφέρθηκε ακόμα στους αγώνες με τους οποίους είναι συνδεδεμένη η πορεία του Κόμματος, που βαδίζει προς τα 100 χρόνια του. Η Αλέκα Παπαρήγα είπε ανάμεσα σε άλλα:

Κάθε μέρα που περνάει η αστική τάξη της χώρας μας και η ΕΕ, με επικεφαλής την κυρία Μέρκελ, δείχνουν ότι το έχουν πάρει απόφαση ότι το δικό τους παιδί, η ΝΔ, δεν μπορεί να φτιάξει κυβέρνηση, άρα θα έχουν μια άλλη κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ ή αυτοδύναμο ΣΥΡΙΖΑ. Κι όμως, γλυκαίνουν και μαλακώνουν τη στάση τους και μάλιστα αυτό το διαβεβαίωσε ο ίδιος ο κύριος Τσίπρας, που είπε ότι και ο γερμανικός παράγοντας, δηλαδή η κυρία Μέρκελ, δηλώνει ετοιμότητα για συνεργασία. Εμείς βάζουμε το ερώτημα στον απλό άνθρωπο, στον εργαζόμενο, που προβληματίζεται, που είναι αποφασισμένος να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, που έχει μια ορισμένη πολιτική πείρα: Η Μέρκελ άλλαξε και η γερμανική κυβέρνηση ή ο κύριος Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ; Νομίζουμε ότι είναι φανερό. Ο συμβιβασμός είναι μέσα στο DNA αυτού του φορέα.


Την επόμενη μέρα, λοιπόν, θα είναι οι πάντες εδώ, η ΕΕ, το ΔΝΤ, η ΕΚΤ. Θα είναι τα μονοπώλια. Για να φύγει η τρόικα χρειάζεται αποδέσμευση από την ΕΕ και όλους τους ιμπεριαλιστικούς διακρατικούς οργανισμούς, χρειάζεται μονομερής διαγραφή του χρέους, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, των βασικών και συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής. Αυτό μπορεί να το πραγματοποιήσει ένα μεγάλο, ρωμαλέο εργατικό - λαϊκό κίνημα, μια λαϊκή συμμαχία που θα βγάλει στο προσκήνιο τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, που δεν είναι σήμερα στο προσκήνιο. Ο λαός μπορεί λοιπόν να κάνει ένα αποφασιστικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση - δε θα το λύσει η κάλπη - βγάζοντας ισχυρό το ΚΚΕ.

Το κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασία δεν είναι αθώο

Ξέρουμε καλά ότι υπάρχουν σήμερα πολύ περισσότεροι από όσους έχει φτάσει και η δράση μας, πολύ περισσότεροι, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι οι οποίοι έχουν αποκτήσει μια πολιτική πείρα, κατά καιρούς, είτε παίρνουν μέρος στους αγώνες. Μπορεί κάποιοι τα τελευταία χρόνια να εγκατέλειψαν τους αγώνες από απογοήτευση, από το φόβο της απόλυσης λόγω της μεγάλης ανεργίας. Εχουν όμως αποκτημένη πολιτική πείρα, είτε ήταν μέλη άλλων κομμάτων που αισθάνονται ότι τους ξεγέλασαν, είτε ήταν κοντά μας, γύρω μας, δίπλα μας. Βεβαίως, αναφερόμαστε σε εργατικά - λαϊκά στρώματα, που έχουν και οξυμένα προβλήματα και ταυτόχρονα έχουν βγάλει και κάποια πολιτικά συμπεράσματα. Σε αυτούς λοιπόν απευθυνόμαστε ιδιαίτερα και τους καλούμε, αν δεν το έχουν αποφασίσει, να προβληματιστούν σοβαρά τις επόμενες μέρες πού θα ρίξουν την ψήφο, και πρέπει θαρραλέα και τολμηρά να επιλέξουν το ΚΚΕ. Απευθυνόμαστε δηλαδή ιδιαίτερα σε αυτούς που δεν θεωρούν ξεπερασμένο και αναχρονιστικό το κάλεσμα «λαέ μη σκύβεις άλλο το κεφάλι» ή το σύνθημα «εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά».

Υπάρχει ανάγκη να μη χαθεί ούτε μια ψήφος από εκείνους που εκτιμούν το ρόλο του ΚΚΕ, δεν είναι ανάγκη να συμφωνούν σε όλα μαζί μας. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα έχουν δηλώσει ότι είναι πρόθυμα να συνεργαστούν μεταξύ τους, εκτός από το ΚΚΕ, το λένε. Τουλάχιστον αυτά τα κόμματα είναι ειλικρινή, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι αυτό λένε, αν είναι στη Βουλή, αυτό λένε Πράσινοι - ΔΗΜΑΡ, θα συνεργαστούμε, εκτός από το ΚΚΕ. Γιατί το ΚΚΕ, λέει, είναι αντιευρωπαϊκό κόμμα. Δεν είμαστε αντιευρωπαϊκό, είμαστε εναντίον της ΕΕ.

Το περίεργο είναι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ, που λέει δε συνεργάζομαι με κανένα άλλο κόμμα, θέλει τη στήριξη του ΚΚΕ αν του λείπουν κάποιες έδρες. Οι άλλοι λένε ότι δε συνεργάζονται με το ΚΚΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχει αυτή την κοινή θέση, για το ευρωπαϊκό σπίτι, την ΕΕ, την Ευρωζώνη, το ΝΑΤΟ, πώς θέλει να συνεργαστεί με ένα κόμμα που έχει τεράστιες διαφορές και δε συνεργάζεται με αυτά τα κόμματα ή με κάποιο από αυτά τα κόμματα που στο κάτω κάτω έχει κάποιες κοινές θέσεις;

Αυτή η πρόσκληση για στήριξη και συνεργασία δεν είναι καθόλου αθώα. Εχει ένα διπλό στόχο. Ενα είναι μέσω της πίεσης να ρίξουν το ΚΚΕ όσο γίνεται πιο κάτω. Αυτός είναι ο στόχος. Σου λέει, δε μας στηρίζεις; Ψηφίστε για να πάρω εγώ αυτοδυναμία. Αν δεν το καταφέρουν θέλουν να μας μαντρώσουν μέσα στη Βουλή. Γιατί το μάντρωμα είναι πολύ ωραίο γι' αυτούς. Βεβαίως για το λαό είναι τραγωδία. Γιατί; Σκεφτείτε το ΚΚΕ μέσα σε μια τέτοια κυβέρνηση. Θα λένε στο λαό, που μετά από ένα μήνα, δύο μήνες, έξι μήνες, οχτώ μήνες, θα ζητάει αυξήσεις, θα ζητάει καμία συμμετοχή στα φάρμακα και άλλα που θα διεκδικεί ο λαός και καλά θα κάνει να τα διεκδικεί. Και θα λένε τότε, εδώ και το ΚΚΕ προσαρμόστηκε, εδώ και το ΚΚΕ έβαλε νερό στο κρασί του. Δεν το κάνουν για εμάς. Το κάνουν για να βάλει νερό στο κρασί του ο λαός ή για να μη σηκώσει ποτέ κεφάλι. Και εν πάση περιπτώσει, αν εμείς δεν είχαμε την πείρα - πέρα από τη θεωρία μας - δεν είχαμε την πείρα την ιταλική, τη γαλλική, την κυπριακή, την πορτογαλική - πορτογαλική εννοώ το '74 -, τη χιλιανή πείρα... Ας μας πουν μια χώρα που το ΚΚ μπήκε στην κυβέρνηση, έδωσε ψήφο ανοχής και όχι λύθηκαν τα προβλήματα των λαών, βελτιώθηκε η ζωή του λαού σταθερά και προχωρητικά. Πουθενά δεν έγινε. Αυτό βοηθάει το λαό; Επομένως, λοιπόν, αυτό που λέμε εμείς εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση σήμερα είναι ατού.

Οχι άλλος χρόνος χαμένος για την αναγέννηση του κινήματος

Η άρνησή μας συμμετοχής σε μια τέτοια κυβέρνηση είναι ατού για το λαό κι όχι μειονέκτημα. Δε δικαιολογείται λοιπόν καμία ταλάντευση πάνω σε αυτό το θέμα. Γιατί θα χαθεί πολύτιμος χρόνος. Το κίνημα θα αναγεννηθεί. Δεν υπάρχει περίπτωση η υποχώρηση του κινήματος να κρατήσει για πάντα. Ομως, έχει σημασία. Εχουμε χαμένα χρόνια την τελευταία περίοδο. Κι άλλα χαμένα χρόνια;

Κι από αυτή την άποψη έχει πολύ μεγάλη σημασία το ΚΚΕ να δυναμώσει, να το δουν σαν ανερχόμενη δύναμη, να το δει ο αντίπαλος και να καταλάβει ότι δεν μπορεί για πάντα προοδευτικούς ανθρώπους, αριστερούς και ριζοσπάστες να τους βάζει στο χέρι. Γιατί το δραματικό δεν είναι αν ένας άνθρωπος έχει μια συντηρητική παράδοση που τον καταπλακώνει. Υπάρχουν άνθρωποι ριζοσπάστες, προοδευτικοί, αριστεροί. Και δεν μπορεί αυτοί στο όνομα ότι είναι νωρίς τώρα, τώρα δε γίνεται, να μετατρέπει την ψήφο του σε ψήφο μόνο για να διαμορφώσει κυβέρνηση. Από τη στιγμή που ό,τι κι αν γίνει δε θα έχεις φιλολαϊκή κυβέρνηση, με τα κριτήρια που έχει ο όρος φιλολαϊκός σήμερα, νοιάσου για το τι είδους αντιπολίτευση θα υπάρχει. Δηλαδή, αν έχεις μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, θα εναποθέσουμε την αντιπολίτευση να την κάνει η ΝΔ; `Η η Χρυσή Αυγή; `Η αν έχεις κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ θα ξαναφήσουμε να ακούγεται πιο δυνατή η φωνή της αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος όλα αυτά τα χρόνια αντί να χρησιμοποιήσει τη δύναμή του για να οργανώσει το κίνημα το μόνο που έκανε ήταν να δυναμώνει την αντιπαράθεση και τους καβγάδες μέσα στο Κοινοβούλιο;

Το ΚΚΕ πρέπει να είναι μια ανερχόμενη δύναμη και να σηκώσει το βάρος, και μέσα στη Βουλή και στο λαό, της αντιπολίτευσης. Εμείς να κάνουμε καλύτερα τη δουλειά μας μέσα στη Βουλή και, κυρίως, με κεφαλαία γράμματα μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο πνεύμα αισιοδοξίας κι αγωνιστικότητας εκεί που πρέπει, στους τόπους δουλειάς, στις εργατικές γειτονιές, στις φτωχογειτονιές. Πρέπει ο καθένας από μας το βράδυ των εκλογών να πει έκανα το καθήκον μου και θα μετρήσουμε τα αποτελέσματα. Το τι θα κάνουμε μετά τις 26 του Γενάρη, ό,τι κάναμε, μόνο που πρέπει να το κάνουμε καλύτερα, αρτιότερα, μαχητικότερα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ