Κυριακή 18 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΕΝΑΡΗΣ 2015
Το «μεσοπρόθεσμο» του ΣΥΡΙΖΑ

«Η ΕΚΤ αναμένει τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για το διάδοχο πρόβλημα. Από τότε που είδαμε τον κύριο Ντράγκι με τον κύριο Τσίπρα, του εξηγήσαμε ότι εμείς μιλούμε για αντικατάσταση του μνημονίου από το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο θα είναι ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, ένα πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης και ένα πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Θα συνοδεύεται το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ από ένα νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα (...)

Αυτό που ονομάζουμε μνημόνιο, είναι ένα έγγραφο το οποίο υποτίθεται ότι συνέταξε η ελληνική κυβέρνηση, θέλει την υπογραφή του Ελληνα πρωθυπουργού και του Ελληνα διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και είναι η πρόταση της Ελλάδας προς τους δανειστές τι πολιτική πρόκειται να εφαρμόσει. Τυπικά, λοιπόν, η νέα ελληνική κυβέρνηση, όπως προβλέπεται και από τους κανονισμούς της Ευρώπης, μπορεί να κάνει ένα καινούριο (...) Η νέα κυβέρνηση, ως υπεύθυνη κυβέρνηση του ελληνικού λαού, εφόσον πάρει την εντολή και εφόσον σχηματιστεί, θα καταθέσει στα όργανα τα ευρωπαϊκά, όχι στην τρόικα, όχι στους τεχνικούς υπαλλήλους, αλλά στους θεσμούς της Ευρώπης, το σχέδιο της Ελλάδας για το μέλλον της Ελλάδας».

Αυτά είπε ανάμεσα σε άλλα ο Γ. Δραγασάκης, σε συνέντευξη που έδωσε τις προάλλες στο «ΣΚΑΪ», απαντώντας σε ερώτηση για το πώς θα χειριστεί ο ΣΥΡΙΖΑ τις προθεσμίες που έχουν τεθεί από την ΕΕ για να ολοκληρωθεί η «διαπραγμάτευση» σχετικά με το πρόγραμμα δανειοδότησης της Ελλάδας, το γνωστό σε όλους μνημόνιο. Επί της ουσίας, αυτό που λέει ο Δραγασάκης είναι ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα αντικαταστήσει το σημερινό πρόγραμμα με ένα άλλο, το οποίο, όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος σε άλλο σημείο της συζήτησης, τελεί υπό την έγκριση της ΕΕ.

Το ενδιαφέρον, όμως, δε βρίσκεται εδώ αλλά στην ωμή παραδοχή του Δραγασάκη ότι αυτό που θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ΕΕ θα είναι ένα μνημόνιο στη θέση του ...μνημονίου! Θα έχει μάλιστα και την ονομασία «μεσοπρόθεσμο», όπως ονομάζονταν όλες οι μέχρι τώρα αναθεωρήσεις του μνημονίου από τις κυβερνήσεις και τις συγκυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ, που έλεγε ότι θα σκίσει τα μνημόνια, όχι μόνο δε θα καταργήσει τη συντριπτική πλειοψηφία των εφαρμοστικών νόμων που ψηφίστηκαν μέχρι σήμερα αλλά θα φέρει και ένα νέο μεσοπρόθεσμο, δηλαδή ένα νέα μνημόνιο προς διαπραγμάτευση με τους εταίρους του στην ΕΕ, αν γίνει κυβέρνηση.

Το νέο μνημόνιο, όπως παραδέχεται ο ίδιος ο Δραγασάκης, θα είναι προϊόν συμφωνίας με τους δανειστές. Αρα, η πρότασή του ΣΥΡΙΖΑ θα περιέχει όρους που μπορούν να γίνουν αποδεκτοί, εφόσον φιλοδοξεί να πετύχει συμφωνία με την ΕΕ και να μη διαταραχθεί η χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος. Γι' αυτά τα πράγματα, άλλωστε, Δραγασάκης και Τσίπρας έχουν ενημερώσει και τον Ντράγκι. Να, λοιπόν, τι περιμένει το λαό την επόμενη μέρα τον εκλογών: Αν σχηματιστεί κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ, οι αντιλαϊκές συμφωνίες με την ΕΕ συνεχίζουν ως έχουν. Αν σχηματίσει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, θα φέρει ένα νέο μνημόνιο, με προτάσεις για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και για παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, προσαρμοσμένο στις γενικές κατευθύνσεις της ΕΕ για τη διαχείριση της κρίσης στην Ελλάδα. Προσαρμοσμένο, δηλαδή, στα «μνημόνια διαρκείας» της ΕΕ, που αποτελούν και τον πυρήνα της στρατηγικής της.

Αυτό το πρόγραμμα παραδέχεται ότι δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα αναθεωρημένο μεσοπρόθεσμο, που έχει όλα τα φόντα να αποτελέσει βάση συζήτησης και συμφωνίας με τα όργανα της ΕΕ. Αρα, ούτε γάτα, ούτε ζημιά για το κεφάλαιο και την ΕΕ. Για το λαό όμως; Αυτά πρέπει να τα σκεφτεί καλά τις μέρες που απομένουν μέχρι τις εκλογές. Γιατί μετά την απομάκρυνση από την κάλπη, κανένα λάθος δεν αναγνωρίζεται...


Περ. Κ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απ' το μνημόνιο της ΝΔ στο μεσοπρόθεσμο του ΣΥΡΙΖΑ;(2015-01-20 00:00:00.0)
Συγκαλυμμένες ομολογίες(2014-12-30 00:00:00.0)
Και τι δεν είπαν για την κυβέρνηση...(2012-05-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ