Παρασκευή 16 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Οι πολιτιστικοί θησαυροί να επιστρέφονται σ' εκείνους που ανήκουν»

Δήλωση του Αλεχάντρο Κάστρο Εσπίν για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Ο Αλεχάντρο Κάστρο Εσπίν, που βρίσκεται στην Αθήνα, μετά από επίσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Διαπίστωσα πόσα αντίγραφα βρίσκονται στο Μουσείο, τόσο των αγαλμάτων όσο και από τις μετόπες του Παρθενώνα, που αποτελούν την πολιτιστική κληρονομιά του ελληνικού λαού. Τα γλυπτά λείπουν, βρίσκονται στο εξωτερικό και επιδεικνύονται σε άλλα Μουσεία. Είναι λυπηρό ότι στον 21ο αιώνα δεν έχει δοθεί μια σχετική λύση. Θα έπρεπε να υπάρχει μια διεθνής νομοθεσία προκειμένου οι πολιτιστικοί θησαυροί να επιστρέφονται σ' εκείνους που ανήκουν. Δεν υπάρχουν, όμως, οι αντίστοιχες διεθνείς συμφωνίες προκειμένου να προστατεύεται η πολιτιστική κληρονομιά των λαών και να επιστρέφεται στις χώρες από τις οποίες έχει απαχθεί. Η Κούβα δρα αποφασιστικά προς την κατεύθυνση της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, όχι μόνο της δικής της αλλά, όπου έχει την ευκαιρία, και άλλων λαών».

Επίσης, απαντώντας σε ερωτήσεις φοιτητών, στη διάλεξη που παρέθεσε ο Αλεχάντρο Κάστρο Εσπίν, πάνω στο βιβλίο του «Το τίμημα της ισχύος- Η αυτοκρατορία του τρόμου» (εκδόσεις «New Star»), στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στις 13/1, την οποία διοργάνωσε το μεταπτυχιακό τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας στα πλαίσια των εκδηλώσεών του, με θέμα «Ζητήματα ιστορίας και ιστοριογραφίας», με επικεφαλής τον Ομότιμο καθηγητή Ιστορίας Προκόπη Παπαστράτη, τόνισε ότι «ο ιμπεριαλισμός ένα δεν μπορεί να μας πάρει: τον πολιτισμό, τις ιδέες και τη δημιουργικότητα. Γιατί ο κάθε δημιουργός φέρει εντός του τη σφραγίδα του έθνους από το οποίο κατάγεται και για το οποίο παράγει πολιτισμό».

Τον Αλεχάντρο Κάστρο Εσπίν συνόδευαν ο Πρέσβης της Δημοκρατίας της Κούβας Οσβάλντο Κομπάτσο και ο Βελισσάριος Κοσσυβάκης των εκδόσεων «New Star».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ