Τρίτη 13 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΡΟΑΤΙΑ
Νέα Πρόεδρος η Γκράμπαρ - Κιτάροβιτς

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.--

Στην εναλλαγή εξυπηρέτησης των συμφερόντων των μονοπωλίων και της αστικής τάξης συνεχίζει η Κροατία και με την εκλογή της 46χρονης Κολίντα Γκράμπαρ - Κιτάροβιτς από την «Κροατική Δημοκρατική Ενωση» (HDZ) στον προχτεσινό δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Η Κιτάροβιτς, που είχε διατελέσει υπουργός Εξωτερικών και βοηθός γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, νίκησε τον σοσιαλδημοκράτη απερχόμενο Πρόεδρο Ιβο Γιοσίποβιτς, με διαφορά μίας ποσοστιαίας μονάδας, συγκεντρώνοντας 50,74% έναντι 49,26%.

Το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές έφθασε στο 59,06% (αυξημένο κατά 12% σε σχέση με τον πρώτο γύρο) και τα άκυρα ψηφοδέλτια στο 2,96%.

Μετά τη νίκη της, η Κολίντα Γκράμπαρ - Κιτάροβιτς δήλωσε ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια για θριαμβολογίες», κάλεσε τους ψηφοφόρους του αντιπάλου της «σε ενότητα για την οικοδόμηση μιας καλύτερης Κροατίας» και ισχυρίστηκε πως μπροστά βρίσκεται «ο δρόμος μίας καλύτερης και ευημερούσας Κροατίας» (για τα μονοπώλια και την πλουτοκρατία και όχι για το λαό που υποφέρει από τη φτώχεια και την ανεργία).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ