Παρασκευή 9 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΕΝΑΡΗΣ 2015
ΕΚΤ - Α. ΜΕΡΚΕΛ
Χρηματοδότηση με όρο την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής

(c) Teena137 | Dreamstime.com

Η κλιμάκωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη το κεφάλαιο σε συνδυασμό με τη συνέχιση του προγράμματος της «δημοσιονομικής προσαρμογής» στην Ελλάδα, που έχει χαμηλή «πιστοληπτική διαβάθμιση», αποτελούν τα κριτήρια χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζικών ομίλων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Αυτό διευκρινίζεται σε σχετική ανακοίνωση εκπροσώπου της ΕΚΤ, σύμφωνα με την οποία «η συνέχιση της εξαίρεσης (για τις ελληνικές τράπεζες) βασίζεται στην τεχνική επέκταση του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου 2015 και στην ύπαρξη ενός προγράμματος από το ΔΝΤ». Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Γιούρογκρουπ, προϋπόθεση για τη μετάβαση στην «επόμενη μέρα» (μετά και τη λήξη της δίμηνης παράτασης του τρέχοντος μνημονίου στο τέλος Φλεβάρη), είναι να ολοκληρωθούν «τα μεταρρυθμιστικά μέτρα της τρέχουσας αξιολόγησης που εκκρεμούν», καθώς επίσης και η συμμετοχή του ΔΝΤ και στο νέο μηχανισμό χρηματοδότησης. Επί της ουσίας, το ίδιο επισημαίνεται και στη χτεσινή ανακοίνωση της ΕΚΤ. Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, είπε ότι χώρες με πιστοληπτική αξιολόγηση κάτω από τη βαθμίδα ΒΒΒ - όπως είναι η Ελλάδα και η Κύπρος - θα περιλαμβάνονται μεν στο πρόγραμμα αγοράς ιδιωτικών ομολόγων αλλά υπό τον όρο να βρίσκονται σε δημοσιονομικό πρόγραμμα και να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις.

Διαβλέπει ρίσκα

«Ρίσκα», γύρω από τις συνθήκες ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, διαβλέπει ο αμερικανικός «οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης» «Μoody's»: «Αναμένουμε ότι η χρηματοδότηση που απέκτησαν οι ελληνικές τράπεζες πρόσφατα με δανεισμό από τη διατραπεζική αγορά και τιτλοποίηση δανείων τους θα μειωθεί προσωρινά και αυτό θα επιδεινώσει τη ρευστότητά τους, τουλάχιστον έως ότου ομαλοποιηθεί η πολιτική κατάσταση και η νέα κυβέρνηση καταλήξει σε συμφωνία με την τρόικα για το πρόγραμμα στήριξης, το οποίο επεκτάθηκε έως το τέλος του Φεβρουαρίου 2015», σημειώνει σε σχετική έκθεση. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (Νοέμβρης 2014) η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ φτάνει σε 44,9 δισ. ευρώ, έναντι των οποίων οι ελληνικές τράπεζες έχουν καταθέσει στην ΕΚΤ εγγυήσεις (τιτλοποιημένα δάνεια, ομόλογα κ.ά.) ύψους 100 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά της, η καγκελάριος της Γερμανίας, Α. Μέρκελ, σημείωσε πως η γερμανική κυβέρνηση «πάντοτε εφάρμοσε πολιτική για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη», δηλώνοντας βεβαιότητα σχετικά με την τήρηση των αντιλαϊκών δεσμεύσεων, με την Ελλάδα να κάνει «αυτό που της αναλογεί»...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ