Παρασκευή 9 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗ NAVTEX ΓΙΑ ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ
«Ισες αποστάσεις» κρατούν διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Στην τακτική των «ίσων αποστάσεων» φαίνεται ότι συνεχίζουν σε σχέση με το Κυπριακό μια σειρά από ιμπεριαλιστικά κέντρα, που εκφράζουν ανοιχτά ανυπομονησία για την επανέναρξη των συνομιλιών. Ετσι, παρά την έκδοση νέας NAVTEX από την Τουρκία και την παράταση των ερευνών του «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Αμερικανός πρέσβης στη Λευκωσία, Τζον Κένινγκ, κάλεσε και... τις δύο πλευρές να αποφύγουν λόγια ή πράξεις που αυξάνουν την ένταση. Αντίστοιχα, ο Γάλλος πρέσβης, Ζαν Λικ Φλοράν, σημείωσε ότι «είναι σημαντικό σε αυτό το πλαίσιο να μη γίνονται ενέργειες που θα μπορούσαν να βλάψουν περαιτέρω τη διαπραγματευτική διαδικασία ή να δημιουργήσουν εντάσεις στην περιοχή».

Στο μεταξύ, κυπριακά ΜΜΕ μετέδιδαν χτες ότι ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, Εργκούν Ολγκιούν, ξεκινά επαφές στις ΗΠΑ, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συναντήσει εκπροσώπους μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στελέχη του αμερικανικού Κογκρέσου αλλά και του υπουργείου Εξωτερικών. Στις 14 Γενάρη, ο Ολγκιούν θα μιλήσει σε εκδήλωση της «δεξαμενής σκέψης» «Ατλαντικό Συμβούλιο» («Atlantic Council») με θέμα «Προοπτικές για έναν διακανονισμό στην Κύπρο». Στην ιστοσελίδα του Συμβουλίου αναφέρεται ότι η συζήτηση θα γίνει υπό το πρίσμα «των νέων εξελίξεων στην Ενέργεια στην περιοχή και το πώς αυτές θα επιδράσουν στις διαπραγματεύσεις».

Η συγκεκριμένη «δεξαμενή σκέψης» πηγαινοέρχεται εδώ και καιρό στην περιοχή οργανώνοντας (π.χ. σε Κύπρο, Τουρκία) συναντήσεις με στελέχη επιχειρήσεων και αστικών κυβερνήσεων, επιβεβαιώνοντας πόσο εντείνεται το ενδιαφέρον (άρα και η κόντρα) των μονοπωλίων για τον ενεργειακό πλούτο της Ανατολικής Μεσογείου.

Συστάσεις για τη «διασφάλιση» της Ανατολικής Μεσογείου

Το ενδιαφέρον αυτό, όπως και οι κίνδυνοι που συνεπάγεται για τους λαούς, αναδεικνύεται και στις σελίδες εκθέσεων διαφόρων αστικών ιδρυμάτων που πλέον δημοσιεύονται καθημερινά. Σε έκθεση που υπογράφει το Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (συνδέεται με τον αμερικανικό στρατό) επισημαίνεται πως «σε περίπτωση κλιμάκωσης περιφερειακών εντάσεων, οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέχουν σημαντική στρατιωτική θέση που μπορεί να έχει επίδραση στη διασφάλιση της Ανατολικής Μεσογείου». Η έκθεση τονίζει πως «το ενδεχόμενο η Κύπρος να συρθεί σε τέτοιας μορφής συγκρούσεις μέσω επιθέσεων (σ.σ. τρομοκρατικών ή στρατιωτικών) εναντίον κοινών κυπροϊσραηλινών εγκαταστάσεων είναι ένα ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει» τις ΗΠΑ.

Γίνεται ειδική αναφορά στο σταθμό υγροποίησης αερίου στο Βασιλικό, ως πιθανό στόχο τρομοκρατικών ή στρατιωτικών επιθέσεων και μεταξύ άλλων υποδεικνύεται πως «η παροχή στρατιωτικής εκπαίδευσης και εξοπλισμού και η υποστηρικτική θέση της αμερικανικής διπλωματίας από κοινού προς την Κύπρο και το Ισραήλ σε περίπτωση επίθεσης από τρίτους εναντίον των ενεργειακών υποδομών και παραγωγικών εγκαταστάσεων, μπορούν να αποδειχθούν απαραίτητες».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ