Παρασκευή 9 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πλειοδοτεί σε ψίχουλα η ΝΔ

«Ο ανώτατος φόρος θα πέσει στο 33% από το 42%. Στις επιχειρήσεις θα υπάρξει ενιαίος φόρος στο 15%, ενώ θα μειωθεί και ο ΦΠΑ. Ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί κι άλλο και τα έσοδα θα δοθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δεν θα μειωθούν άλλο ούτε οι συντάξεις, ούτε τα εισοδήματα. (...) Τώρα δεσμεύομαι: Οχι μείωση συντάξεων, μείωση του ΕΝΦΙΑ από το 2015, επαναφορά συντάξεων για υπερήλικες και ομογενείς Ποντίους και Βορειοηπειρώτες». Αυτά είπε προχτές από τη Χαλκίδα ο Αντ. Σαμαράς, πλειοδοτώντας στα ψίχουλα που υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ στο λαό. Υπόσχεται ότι δε θα μειώσει άλλο τις συντάξεις, όταν με ψηφισμένους νόμους, από το 2015 αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων, που οδηγεί αυτόματα σε νέες μειώσεις. Παράλληλα, «τρέχει» ο νόμος για τα «μηδενικά ελλείμματα» στα επικουρικά ταμεία, που σημαίνει αλλεπάλληλες μειώσεις (κοντά στο 10% για το 2015) προσθετικά στο 5,2% που έγινε το καλοκαίρι. Θυμίζουμε ότι οι συντάξεις, που δε θα μειώσει άλλο ο Αντ. Σαμαράς, είναι μόλις στα 708 ευρώ μεικτά η μέση κύρια σύνταξη αναπηρίας και στα 778 ευρώ μεικτά η μέση κύρια σύνταξη γήρατος. Από τη μείωση της φορολογίας, ευνοημένοι θα βγουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και λιγότερο τα λαϊκά στρώματα, ενώ για τους υπερήλικες ομογενείς, το μέτρο αφορά περίπου 40.000 ομογενείς από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης που έπαιρναν ένα επίδομα από τον ΟΓΑ και τους κόπηκε με τον νόμο 4093/2012. Για τον ΕΝΦΙΑ, τέλος, όλοι θα πρέπει να θυμούνται ότι ξεκίνησε σαν έκτακτος φόρος, μετά έγινε μόνιμος και τώρα λένε στο λαό να είναι και ευχαριστημένος, επειδή θα μειωθεί λίγο και τα έσοδα θα πάνε στην Τοπική Διοίκηση. Δηλαδή, κοροϊδεύουν το λαό για να του πάρουν την ψήφο και τον προσαρμόζουν στη λογική των ελάχιστων απαιτήσεων.

Συστατικές επιστολές

Στην προσπάθειά του ο ΣΥΡΙΖΑ να πείσει την αστική τάξη ότι έχει την έξωθεν καλή μαρτυρία, προβάλλει δηλώσεις που πιστοποιούν την προσαρμογή του στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης και την αντιλαϊκή του στρατηγική. Σε νέο του non paper επικαλείται τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών του Βερολίνου (DIW), Μάρτσελ Φράτσερ, ο οποίος έγραψε στη σοσιαλδημοκρατική εφημερίδα «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ» πως μια πιθανή ανάληψη της διακυβέρνησης στην Ελλάδα από τον ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια αναγκαία νέα αρχή για τη χώρα, ξεκαθαρίζοντας ότι ως νέα αρχή εννοεί την εφαρμογή όσων αντιλαϊκών προσταγών του κεφαλαίου δεν πρόφτασαν να εφαρμόσουν οι έως σήμερα κυβερνώντες. «Η απόδοση των ελληνικών κυβερνήσεων τα τελευταία πέντε χρόνια ήταν σοκαριστικά κακή (...) Προσπαθούσαν απλώς να εξασφαλίσουν την πολιτική και οικονομική τους δύναμη, αλλά όχι να εφαρμόσουν τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις (...) Πρέπει να ξεφορτωθούμε την παλιά πολιτική ελίτ και να καταλάβουμε ότι μια νέα γενιά πολιτικών είναι η ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα της χώρας».

Αλλωστε, σύμφωνα με τον Φράτσερ, εντός της ΕΕ δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια ελιγμών και ο ΣΥΡΙΖΑ θα υλοποιήσει τη στρατηγική της, παρά τις τσιριμόνιες για το θεαθήναι. Προτείνει, μάλιστα, «να συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση στην επόμενη ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει τις ισχύουσες συμφωνίες. Δεν υπάρχει αρκετό περιθώριο για περαιτέρω χαλάρωση των πιστωτικών συνθηκών για την Ελλάδα».

Επιβεβαιώνοντας, τέλος, ότι ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ για διευθέτηση του χρέους επ' ουδενί δεν οδηγεί σε μέτρα ανακούφισης του λαού, απεναντίας πρόκειται για στόχο του κεφαλαίου, παραδέχεται ότι ένα μεγάλο μέρος του «πρέπει να αναδιαρθρωθεί έτσι ώστε η αποπληρωμή του να συνδέεται με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».

Οι συστατικές επιστολές που καταθέτει για να πάρει το χρίσμα απ' το κεφάλαιο, βεβαιώνουν ότι κάθε άλλο παρά καλές υπηρεσίες στο λαό θα προσφέρει.

Πολλά ερωτήματα

Το μακελειό στη Γαλλία επαναφέρει στο προσκήνιο μια σειρά από αμείλικτα ερωτήματα. Η αυτονόητη καταδίκη αυτής της εγκληματικής πράξης, που στοχεύει τους λαούς συνολικά, πρέπει να πάει τη σκέψη λίγο βαθύτερα και ειδικότερα σε αυτά που θέλουν να κρύψουν οι αστοί. Ποιος ωφελείται από μια τέτοια ενέργεια; Αλήθεια, ποιανού δημιούργημα είναι οι λεγόμενοι τζιχαντιστές; Ξεκινώντας από το τέλος, είναι σε όλους γνωστή η σχέση τους με μυστικές υπηρεσίες ιμπεριαλιστικών χωρών, των ΗΠΑ, της ΕΕ, του Ισραήλ, της Τουρκίας, των πετρελαιομοναρχιών. Οτι χρηματοδοτήθηκαν, εξοπλίστηκαν και ενισχύθηκαν. Η ιστορία είναι μακρά, από τους Ταλιμπάν, την «Αλ Κάιντα» του Μπιν Λάντεν, τους ένοπλους ισλαμιστές που χρησιμοποιήθηκαν ως αιχμή του δόρατος στην επέμβαση στη Συρία, ως το «Ισλαμικό Κράτος», που αιματοκυλά τους λαούς της Μέσης Ανατολής. Ολα αυτά τα «φιντάνια» αξιοποιήθηκαν για να προωθηθούν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και συνεχίζουν να αξιοποιούνται σε μια περίοδο που οξύνονται οι ανταγωνισμοί και οι κόντρες για τον έλεγχο των ενεργειακών πόρων και των δρόμων μεταφοράς τους στην Ανατολική Μεσόγειο. Οσον αφορά το πρώτο ερώτημα θα φανεί πιο καθαρά στο άμεσο μέλλον. Πάντως, ας σκεφθούμε ποιος ωφελείται από την τρομοκρατία, την ενίσχυση της ξενοφοβίας, την ενίσχυση συντηρητικών αντανακλαστικών, ποιον βολεύει να σφάζονται οι εργαζόμενοι χριστιανοί και μουσουλμάνοι αφήνοντας στο απυρόβλητο τον κοινό τους αντίπαλο, το κεφάλαιο και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org