Τρίτη 30 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΚΟΚΚΙΝΑ» ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ
Αντιλαϊκή διαχείριση σε όφελος των «επενδυτών»

Σε πρακτικές διαχείρισης των «κόκκινων» και άλλων προβληματικών δανείων προχωρούν ο ένας μετά τον άλλο οι ελληνικοί τραπεζικοί όμιλοι σε εφαρμογή των κατευθύνσεων που έχει υποδείξει και η Τράπεζα της Ελλάδας. Πρόκειται για πρακτικές διάχυσης των επιχειρηματικών κινδύνων σε περισσότερα χαρτοφυλάκια και «επενδυτές», οι οποίοι καραδοκούν ενόψει και της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία και την εφαρμογή του πλαισίου που προβλέπεται με τον «Κώδικα Δεοντολογίας» των τραπεζών.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Alpha Bank υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την ισπανική «Aktua», με σκοπό την ίδρυση στην Ελλάδα κοινοπραξίας διαχείρισης προβληματικών δανείων. Στη νέα εταιρεία θα συμμετέχουν η Alpha Bank με ποσοστό 55% και η Aktua με 45%, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζονται οι λεπτομέρειες της συμφωνίας. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η «Aktua Hellas» θα έχει ως βασικό αντικείμενο εργασιών τη διαχείριση δανείων σε καθυστέρηση, με «έμφαση στην προώθηση φιλικών διακανονισμών και στην εξεύρεση συναινετικών λύσεων», όπως δηλαδή αυτές προβλέπονται στον «Κώδικα Δεοντολογίας». Η Alpha Bank «θα συνεχίσει να έχει ενεργό ρόλο στη διαχείριση των εν λόγω δανείων».

Σε ανάλογη κίνηση επιχειρηματικής συνεργασίας προχώρησε πρόσφατα και ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς, μεταβιβάζοντας τιτλοποιημένα τραπεζικά δάνεια και άλλα περιουσιακά στοιχεία, συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ, στην ΚΚR Credit.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ