Τρίτη 30 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ
Δεδομένα τα αντιλαϊκά μέτρα ανεξαρτήτως κυβερνητικού διαχειριστή

Στο κυρίαρχο στρατηγικού χαρακτήρα ζήτημα, την κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από την όποια «νέα» κυβέρνηση, επικεντρώθηκαν οι χτεσινές παρεμβάσεις των ιμπεριαλιστικών οργανισμών (ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ). Για μια ακόμη φορά, παρά τις μεταξύ τους κόντρες γύρω από τη «διαχείριση» του ελληνικού κρατικού χρέους, συμπλέουν στη στρατηγική κατεύθυνση των «δεσμεύσεων» που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο της ίδιας της ΕΕ, των μνημονίων διαρκείας που θα ισχύουν και για την «επόμενη μέρα», ανεξάρτητα από τη μορφή της χρηματοδοτικής στήριξης και των δανειακών συμβάσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, σε γραπτή δήλωση μετά την ανακοίνωση της διενέργειας βουλευτικών εκλογών, εστιάζει στην «ανάγκη» για «μια ισχυρή δέσμευση για την Ευρώπη και μία ευρεία στήριξη, τόσο από τους Ελληνες ψηφοφόρους, όσο και από τους πολιτικούς ηγέτες, για την απαραίτητη ελληνική μεταρρυθμιστική διαδικασία, θα είναι ουσιαστικής σημασίας για να ευημερήσει και πάλι η Ελλάδα μέσα στη ζώνη του ευρώ».

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) επισημαίνει ότι «θα αναμείνουμε τις απόψεις και τις προτάσεις των ελληνικών αρχών για το πώς να προχωρήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην αξιολόγηση, και θα συζητήσουμε επ' αυτού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ». Παράλληλα, αναφέρεται στην «εντυπωσιακή πρόοδο στη σταθεροποίηση των δημοσίων οικονομικών της (Ελλάδας) και στην αναμόρφωση της οικονομίας της τα τελευταία χρόνια», καθώς και ότι «η ελληνική οικονομία αναμένεται να επανέλθει σε ανάπτυξη το 2015». Σχετικά με την εκλογική διαδικασία σημειώνουν ότι δεν πρόκειται να παρέμβουν, ούτε να σχολιάσουν τις εξελίξεις. Σε ό,τι αφορά τις ανάγκες χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζικών ομίλων, πηγές της ΕΚΤ υπενθύμιζαν χτες πως για όσο διάστημα η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα.

Το ΔΝΤ, με δήλωση εκπροσώπου του, σημειώνει ότι «οι συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές για την ολοκλήρωση της 6ης αξιολόγησης θα συνεχιστούν μόλις αναλάβει η νέα κυβέρνηση, σε συνεργασία με την Κομισιόν και την ΕΚΤ».

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, επανέλαβε χτες ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική για την Ελλάδα έξω από το δρόμο των «δύσκολων» μεταρρυθμίσεων, προσθέτοντας πως η νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της προηγούμενης. «Οι δύσκολες μεταρρυθμίσεις αποδίδουν καρπούς και δεν υπάρχει εναλλακτική. Θα συνεχίσουμε να βοηθούμε την Ελλάδα να βοηθήσει τον εαυτό της στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων (...) Αν η Ελλάδα πάρει διαφορετικό δρόμο, θα είναι δύσκολο. Οι νέες εκλογές δεν αλλάζουν τις συμφωνίες που έχουμε πετύχει με την ελληνική κυβέρνηση. Οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση θα πρέπει να τηρήσει τις συμφωνίες που έχει συνάψει η προκάτοχός της», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μ. Ρέντσι, απέκλεισε το ενδεχόμενο μετάδοσης της ελληνικής οικονομικής κρίσης στη χώρα του, λέγοντας ότι τα επιτόκια των ιταλικών κρατικών ομολόγων διαμορφώνονται σε ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο.

Ο Γκ. Χαρδούβελης

Με έκτακτες εκδόσεις έντοκων γραμματίων θα καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες του α΄ τριμήνου του 2015 αν χρειαστεί, ανέφερε χτες ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης. Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι «δεν θα υπάρξει ταμειακό πρόβλημα, τουλάχιστον έως τον Μάρτιο», οπότε η επόμενη ελληνική κυβέρνηση καλείται να αποπληρώσει στο ΔΝΤ ποσά ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι ο ίδιος θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Γιούρογκρουπ, που συνεδριάζει την επομένη των εκλογών (στις 26 Γενάρη), ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας παράτασης του μνημονίου, εφόσον δεν σχηματιστεί κυβέρνηση μέχρι τα μέσα Φλεβάρη. Ωστόσο, σημείωσε πως «εάν η ίδια κυβέρνηση συνεχίσει, προλαβαίνουμε τα χρονικά περιθώρια, επειδή ξέρει ακριβώς τι πρέπει να κάνει». Επιπλέον, προέβλεψε «καθυστέρηση» των μεταρρυθμίσεων λόγω εκλογών, η οποία όμως, όπως εκτίμησε, θα καλυφθεί «με εγρήγορση στη συνέχεια».

Εξάλλου, σε δηλώσεις του στο «Βήμα» σημείωσε πως οι καταθέσεις στις τράπεζες «είναι ασφαλείς», ενώ αναφέρθηκε και στην πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, που δίνει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τη δυνατότητα να δανείζει κεφάλαια στο Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων (ΤΕΚΕ) των τραπεζών.

Στο μεταξύ, με πτώση 3,9% έκλεισε χτες ο γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, ενώ στο πλαίσιο της χτεσινής συνεδρίασης έφτασε να έχει απώλειες της τάξης του 11%. Στη δευτερογενή αγορά των ελληνικών κρατικών ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς τίτλου διαμορφώθηκε στο επίπεδο του 9%.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μπαράζ στοχευμένων αναδιαρθρώσεων για την ανάκαμψη του κεφαλαίου(2015-03-22 00:00:00.0)
Εγινε το πρώτο βήμα, περιμένουμε τις εξειδικεύσεις...(2015-02-25 00:00:00.0)
Στα σκαριά τα αντιλαϊκά μέτρα της «επόμενης μέρας»(2015-01-27 00:00:00.0)
Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η παράταση της συμφωνίας με την τρόικα(2014-12-23 00:00:00.0)
Κόντρες και παζάρια για το χρέος, συμπόρευση απέναντι στο λαό(2014-06-19 00:00:00.0)
Διεργασίες για αναπροσαρμογή του μείγματος διαχείρισης(2014-02-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ