Πέμπτη 25 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ
Προωθεί αντιδραστικές αλλαγές υπέρ του κεφαλαίου

Την περασμένη Δευτέρα, 22 Δεκέμβρη, έγινε η πρώτη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής

Στις εξελίξεις που διαδραματίζονται για την αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού με στόχο την παραπέρα θωράκιση της εξουσίας του κεφαλαίου, εντάσσεται και η συνταγματική αναθεώρηση, διαδικασία που «εγκαινίασε» η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής της Βουλής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος την περασμένη Δευτέρα, 22 Δεκέμβρη. Το ΚΚΕ δεν συμμετέχει, καθώς από την πρώτη στιγμή ξεκαθάρισε ότι με δεδομένο πως επίκειται είτε η εκλογή του ΠτΔ είτε η προκήρυξη εκλογών δεν υπάρχει σε αυτήν τη φάση λόγος να κινηθεί η συγκεκριμένη διαδικασία.

Στην Επιτροπή δεν συμμετέχουν επίσης ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ και ΧΑ κάθε δύναμη με το δικό της σκεπτικό, ενώ προβληματισμό αν θα έπρεπε τελικά να συγκροτηθεί Επιτροπή εξέφρασαν στη διάρκεια της συνεδρίασης ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Απ. Κακλαμάνης και ο βουλευτής της ΝΔ Ν. Παναγιωτόπουλος.

Με δεδομένο ότι η Επιτροπή θα πρέπει να παραδώσει το πόρισμά της έως τις 30 Ιούνη, χωρίς να αποκλείεται παράταση, αποφασίστηκε η συζήτηση να χωριστεί σε 10 ενότητες και κάθε ενότητα να συζητείται σε δύο συνεδριάσεις.

Οι δέκα ενότητες

Οι 10 ενότητες διαμορφώθηκαν σύμφωνα με τις προτάσεις που έχει καταθέσει η ΝΔ, ενώ αναμένονται προτάσεις και από τα υπόλοιπα κόμματα που συμμετέχουν.

Οι ενότητες καθορίζονται ως εξής:

  • Υποχρέωση του κράτους για την προστασία του Ελληνισμού, της εθνικής ταυτότητας και της γλώσσας.
  • Αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος που απαγορεύει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, και άρθρα όπως το 14, 17 και 24 τα οποία συμπεριλαμβάνονται στο κεφάλαιο «Ανθρώπινα Δικαιώματα».
  • Αναθεώρηση των άρθρων που αφορούν τα εσωτερικά των κομμάτων. Λειτουργία, οικονομικά, περιουσιακή κατάσταση βουλευτών κ.λπ.
  • Επανέλεγχο της διαδικασία εκλογής ΠτΔ και ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του.
  • Οργάνωση και λειτουργία της Βουλής.
  • Οργάνωση και λειτουργία της κυβέρνησης (ασυμβίβαστο μεταξύ υπουργού και βουλευτή κ.ά.).
  • Τρόπος εκλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης.
  • Λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
  • Λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών.
  • Ιδιωτικοποιήσεις, μεταβατικές διατάξεις.

Μάλιστα όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, ο εισηγητής της ΝΔ Πρ. Παυλόπουλος επισήμανε ότι με τις ρυθμίσεις που θα προωθηθούν «να προσδιορίσουμε ότι το ελληνικό Σύνταγμα (...) έχει ως κανόνα την ιδιωτική πρωτοβουλία».

Το ΚΚΕ

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Γκιόκας σε συζήτηση που έγινε πρόσφατα στη Βουλή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση επισήμανε ότι είναι μέρος της αποπροσανατολιστικής συζήτησης «γύρω από το ζήτημα της αναμόρφωσης του πολιτικού συστήματος», καθώς επιδιώκεται να πειστεί ο λαός ότι «για την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης φταίει κατεξοχήν ο τρόπος λειτουργίας του πολιτικού συστήματος», προκειμένου «να μείνει στο απυρόβλητο ο πραγματικός αίτιος της κρίσης, των λαϊκών προβλημάτων, δηλαδή, η οικονομική και πολιτική εξουσία του κεφαλαίου, το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, η ΕΕ».

Επισήμανε ότι οι αλλαγές που προωθούνται όπως τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του ΠτΔ, ο έλεγχος στη λειτουργία των κομμάτων είναι αντιδραστικές, ώστε «το Σύνταγμα και κατ' επέκταση το σημερινό κράτος» να γίνουν ακόμα πιο εχθρικά και αυταρχικά απέναντι στο λαό.

Εκανε σαφές ότι «το ΚΚΕ πιστεύει ακράδαντα ότι το σημερινό Σύνταγμα δεν μπορεί να μεταρρυθμιστεί, ούτε να βελτιωθεί υπέρ του λαού. Οπως, επίσης, δεν μπορεί να υπάρξει προοδευτικό ή φιλολαϊκό Σύνταγμα στο πλαίσιο της σημερινής εξουσίας του κεφαλαίου».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ