Παρασκευή 19 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΛΟΓΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Κλιμακώνονται εκβιασμοί και παζάρια με το λαό στη γωνία

Eurokinissi

Κλιμακώνονται οι εκβιασμοί της κυβέρνησης, η σεναριολογία αστικών επιτελείων, και τα παζάρια συνολικά μεταξύ των κομμάτων της αστικής διαχείρισης και των βουλευτών τους, γύρω από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας (ΠτΔ), την «επόμενη μέρα» και τις πρόωρες εκλογές. Στόχος τους ο εγκλωβισμός του λαού σε ρόλο θεατή, να αναμένει λύσεις από «τα πάνω», αποδεχόμενος ως μονόδρομο τα δεσμά της ΕΕ και των μνημονίων διαρκείας.

Από τη ΝΔ και το Μέγαρο Μαξίμου, όπου επικρατεί προβληματισμός για το χαμηλό αριθμό ψήφων που συγκέντρωσε η υποψηφιότητα Δήμα στην πρώτη ψηφοφορία (160, ενώ ανέμεναν 162-165) επιμένουν, προσώρας, στο δίλημμα πως ή στις 29/12, στην τρίτη ψηφοφορία, εκλέγεται ο Στ. Δήμας ή η χώρα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές, με ταχύτατες διαδικασίες, στις 25/1.

Στο ΠΑΣΟΚ, ο Ευ. Βενιζέλος μιλώντας χτες στη Συντονιστική Γραμματεία της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής για το Συνέδριο της «Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης» επανέλαβε την πρόταση για «συναινετική» εκλογή ΠτΔ από όλα τα κόμματα του «συνταγματικού τόξου» και δημιουργία «εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης» για το χρέος και την ολοκλήρωση του παρόντος προγράμματος προσαρμογής. Σημειωτέον, στο ΠΑΣΟΚ, ήδη από προχτές, στελέχη του κόμματος υπογράμμιζαν ότι η συνεννόηση αυτή πρέπει να γίνει μεταξύ κομμάτων, καθώς προσεγγίζοντας έναν - έναν μεμονωμένους βουλευτές η υπόθεση εκλογής ΠτΔ δεν τους βγαίνει.

Σενάρια για κυβέρνηση «ειδικού σκοπού»

Ο Ευ. Βενιζέλος έσπευσε παράλληλα να διευκρινίσει ότι «η εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης δεν είναι η λεγόμενη από ορισμένους κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Δεν υπάρχουν στη δημοκρατία κυβερνήσεις ειδικού σκοπού. Οι κυβερνήσεις είναι πάντα εθνικού σκοπού και πλήρους συνταγματικής αρμοδιότητος».

Η πρεμούρα του οφείλεται στο γεγονός ότι (και εντός κυβέρνησης) συνεχίζεται η σεναριολογία περί σχηματισμού τέτοιας κυβέρνησης που θα ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ίσως και με απομάκρυνση Σαμαρά - Βενιζέλου.

Ενδεικτικά, το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και αναπληρωτής υπουργός Υγείας Λ. Γρηγοράκος, μιλώντας χτες στο «Mega», ζήτησε εκλογή ΠτΔ, συγκρότηση κυβέρνησης «ειδικού σκοπού» και δημιουργία ειδικής διακομματικής ομάδας. Την ανάγκη ανάληψης «πρωτοβουλιών» ζήτησε και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Π. Κουκουλόπουλος, επίσης στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

Σπεύδοντας να μαζέψει τους κυβερνητικούς εταίρους του ΠΑΣΟΚ, ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Α. Παπαμιμίκος, απέρριψε κάθε τέτοιο σενάριο υποστηρίζοντας: «Δεν πρόκειται να μπούμε σε συζήτηση για κυβέρνηση ειδικού σκοπού και άλλα τέτοια που ακούγονται».

Σε αντίστοιχη αποστολή και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Δ. Καρύδης, ανέφερε πως «ο κ. Γρηγοράκος δεν ξέρω πώς το είπε, προφανώς είναι λάθος, είναι μια προσωπική του άποψη, αυτή δεν είναι η άποψη του ΠΑΣΟΚ».

«Κεντροαριστερή» υποψηφιότητα

Ωστόσο, στην κινούμενη άμμο του αστικού πολιτικού σκηνικού, αναζητούνται «πολιτικές πρωτοβουλίες» και σε άλλες κατευθύνσεις.

Χαρακτηριστικά, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ν. Σηφουνάκης ζήτησε σύσκεψη αρχηγών των κομμάτων του «συνταγματικού τόξου», κατά την οποία θα συμφωνηθεί η εκλογή ΠτΔ από την παρούσα Βουλή με συγκεκριμένη δέσμευση ως προς το χρόνο των εθνικών εκλογών εντός του 2015. Διαφορετικά, «οι βουλευτές υποχρεούνται να πράξουν αναλόγως και κατά συνείδηση στις επόμενες ψηφοφορίες, όπως και το Σύνταγμα επιτάσσει» ανέφερε, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τη στάση του.

«Σε ανύποπτο χρόνο είχα προτείνει τεκμηριωμένα, υποψηφιότητα κύρους από το χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης» πρόσθεσε, αναφερόμενος στην πρότασή του για τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλο.«Οι ηγεσίες των κομμάτων της συγκυβέρνησης, εάν όντως εννοούν ότι οι πρόωρες εκλογές την παρούσα χρονική στιγμή είναι καταστροφικές για τη χώρα, έχουν υποχρέωση να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα συναίνεσης και συνεννόησης», συμπλήρωσε, αναζωπυρώνοντας σενάρια για πρόταση από την κυβέρνηση άλλου προσώπου στην τρίτη ψηφοφορία.

Αλλωστε, φαίνεται να υπάρχουν επιτελεία κοντά στην κυβέρνηση που εξετάζουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο: Αποσύροντας το Δήμα στην τρίτη ψηφοφορία, ρίχνοντας στο τραπέζι μια «κεντροαριστερή» υποψηφιότητα, και εισπράττοντας πιθανότατα εκ νέου άρνηση από τον ΣΥΡΙΖΑ, να του χρεώσουν «άρνηση συναίνεσης» και «εθνική ανευθυνότητα».

«Δραστήριο» ρόλο αναλαμβάνει ο Κ. Μητσοτάκης

Σε αυτό το φόντο, και παράλληλα με τις διάφορες κινήσεις «ανεξάρτητων» κ.τ.λ. (βλ. ρεπορτάζ στη σελ. 8), «δραστήριο» ρόλο στην προώθηση της «συναίνεσης» φαίνεται να αναλαμβάνει ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης. Χτες συναντήθηκε με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Π. Καμμένο, ενώ σήμερα το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια. Η σημερινή συνάντηση χαρακτηρίζεται ως «ιδιωτική» και, όπως και η χτεσινή, γίνεται με πρωτοβουλία του Κ. Μητσοτάκη.

Μετά τη χτεσινή συνάντησή τους, ο Π. Καμμένος δήλωσε ότι ο Κ. Μητσοτάκης τού ζήτησε να βοηθήσει, ώστε να βρεθεί μία λύση «συναίνεσης» και εκείνος απάντησε ότι η λύση αυτή μπορεί να βρεθεί μετά τις εκλογές. Ανέφερε, επίσης, ότι του ζήτησε να κρατήσουν όλα τα κόμματα μια «εθνική πολιτική» για την οικονομία πριν τις εκλογές.

«Είναι αλήθεια ότι αν δεν ανατρεπόταν το 1993 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης (σ.σ: από τον Αντ. Σαμαρά) τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά στην οικονομία» έσπευσε να σημειώσει ο Π. Καμμένος.

Τόσο οι ύμνοι Καμμένου στη διακυβέρνηση Μητσοτάκη, όσο και η ίδια η πρόσκληση του επίτιμου να συζητήσουν στο γραφείο του, πιθανά σηματοδοτούν ένα ρόλο με τον οποίο επιφορτίζουν τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, ώστε να λειτουργήσει αργότερα ως καταλύτης επίτευξης «συναίνεσης» μεταξύ των αστικών πολιτικών δυνάμεων.

Ο δε Μητσοτάκης σε γραπτή δήλωσή του επανέλαβε τα τρομοκρατικά στο λαό διλήμματα υποστηρίζοντας πως «Πρόωρες εκλογές που θα οφείλονταν στην αδυναμία της Βουλής να εκλέξει ΠτΔ θα οδηγούσαν τη χώρα σε περιπέτεια».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θέλει «συναίνεση» και «τόλμη» για αλλαγές για το κεφάλαιο(2018-11-15 00:00:00.0)
Απορρόφηση «ανεξάρτητων» και αναδιατάξεις για τη δικομματική κοκορομαχία(2014-12-31 00:00:00.0)
Εντείνονται οι διεργασίες σε ΑΝΕΛ και «ανεξάρτητους» βουλευτές(2014-11-20 00:00:00.0)
Συντηρούν την προεδρολογία(2004-09-08 00:00:00.0)
«Ωριμάζει» η συναινετική λύση(2004-07-08 00:00:00.0)
"Σειρά" του Μ. Εβερτ(1995-02-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ