Παρασκευή 19 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
Εκτός παραμένει το ένα τρίτο της χώρας

Δάση και χορτολιβαδικές εκτάσεις μεθοδεύεται να παραδοθούν στους μεγαλοεπιχειρηματίες

Motion Team

Δάση και χορτολιβαδικές εκτάσεις μεθοδεύεται να παραδοθούν στους μεγαλοεπιχειρηματίες
«Στον αέρα» βρίσκεται το Εθνικό Κτηματολόγιο της χώρας, οι δασικοί χάρτες, το εργαλείο μέσω του οποίου μπορούν να προασπιστούν οι δημόσιες δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις, παραμένουν χωρίς επικύρωση, ενώ συνολικά η δημιουργία Εθνικού Κτηματολογίου εξελίσσεται σε ένα τρελό φαγοπότι για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Αυτά προέκυψαν από όσα ανέφερε χτες ο πρόεδρος της ανώνυμης εταιρείας «Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση ΑΕ», Ηλ. Λιακόπουλος, ενημερώνοντας την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για την πορεία του έργου που έχει αναλάβει.

Πιο συγκεκριμένα, από το 2013 παραμένει σε εκκρεμότητα η ένταξη στο Εθνικό Κτηματολόγιο του ενός τρίτου της χώρας. Πρόκειται για μία υπόθεση που αφορά 570 εκατ. ευρώ. Εγιναν 28 σχετικές μελέτες, από τις οποίες, όπως αποκαλύφθηκε στις αρχές του Δεκέμβρη, οι 22 ακυρώθηκαν μετά από καταγγελία της ισπανικής εταιρείας «Tragsatec» για στημένους διαγωνισμούς! Ο Ηλ. Λιακόπουλος ανέφερε σχετικά με το θέμα αυτό: «Ο διαγωνισμός αυτός ολοκληρώθηκε το Σεπτέμβριο του 2014, ήταν 28 συμβάσεις σε όλη την Ελλάδα, οι 6 από τις συμβάσεις έχει βγει πρακτικό του ΔΣ που λέει να ανατεθούν στους αναδόχους. Περιμένουμε από μέρα σε μέρα τη χρηματοδότησή τους, είναι από την ψηφιακή σύγκλιση και υπολογίζουμε να πάρουμε τα 40 εκατομμύρια και θα υπογράψουμε τις μελέτες. Εχουμε 22 μελέτες που είναι σε εκκρεμότητα και αφορά και την ένσταση. Στο διαγωνισμό αυτό συμμετείχαν εκτός από τα ελληνικά σχήματα και 3 ξένα. Τέσσερα ξένα, το ένα απεκλείσθη γιατί δεν πληρούσε τις προδιαγραφές της διακήρυξης. Τα άλλα δύο ήταν δύο ισπανικά που έχουν κάνει την καταγγελία. Εκεί που συμμετείχαν οι Ισπανοί, οι ελληνικές εταιρείες έδωσαν πράγματι μεγάλες προσφορές και εκπτώσεις. Οι εκπτώσεις τους είναι από 20% έως 35%. Στα υπόλοιπα οι εκπτώσεις είναι χαμηλές, είναι από 0,6 μέχρι 5,5%»! Παρ' όλα αυτά ο Ηλ. Λιακόπουλος φιλοδοξεί το Κτηματολόγιο, που όπως ανέφερε «είναι και μνημονιακή υποχρέωση», να έχει ολοκληρωθεί έως το 2020.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι την προηγούμενη βδομάδα τον επισκέφτηκε ο επικεφαλής της TASK FORCE στην Ελλάδα, Χ. Ράιχενμπαχ για το θέμα των διαγωνισμών.

Οσον αφορά την επικύρωση των δασικών χαρτών το χαρακτήρισε «βάσανο για εμάς», παραδέχτηκε ότι «Κτηματολόγιο χωρίς δασικούς χάρτες δεν μπορεί να υπάρξει», ωστόσο εξέφρασε την ...ευχή: «Είμαστε σε συνεννόηση με το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών και πιστεύω ότι τελειώνει». Να σημειωθεί ωστόσο ότι σε νομοσχέδιο που θα συζητηθεί σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής προβλέπεται σε άρθρο του η «κατάργηση του τεκμηρίου κυριότητας» του Δημοσίου σε πολλές δασικές περιοχές, προκειμένου σε αυτές να αναπτυχθεί επιχειρηματική δραστηριότητα.

Επομένως, όλα τα παραπάνω, ως αντιπαραθέσεις και καθυστερήσεις, είναι μέρος της υπόθεσης «παράδοση κρατικής γης σε επιχειρηματικούς ομίλους».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ