Πέμπτη 8 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΕΔΡΟΛΟΓΙΑ
«Ωριμάζει» η συναινετική λύση

Νέο γύρο προεδρολογίας πυροδότησαν οι χτεσινές δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη, αλλά την ίδια στιγμή «ωριμάζει» η συναινετική λύση που θα προκριθεί και υποστηριχτεί από τις ηγεσίες του δικομματισμού.

Κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ διαβεβαιώνουν σε όλους τους τόνους ότι επιθυμούν να υπάρξει συναίνεση και από κοινού υποστήριξη μιας υποψηφιότητας για το αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας, ώστε να αποφευχθεί και η προσφυγή στις κάλπες. Ωστόσο, δεν έχει φανεί «στον ορίζοντα» η «υπερκομματική» υποψηφιότητα, ενώ είναι υπαρκτός ο «πειρασμός» της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες από την πλευρά κυρίως της κυβέρνησης, ώστε να υφαρπάξει την ανανέωση της λαϊκής εντολής και μια νέα τετραετία. Τα σχέδια επί χάρτου και τα σενάρια που γίνονται στα επιτελεία του δικομματισμού είναι ακόμα σε «προκαταρκτικό στάδιο», περιμένοντας να δουν και πώς θα διαμορφωθεί το κλίμα και οι συνθήκες το φθινόπωρο.

Αυτός είναι ο λόγος που από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου η μόνιμη επωδός στην ανακίνηση του θέματος είναι πως «είναι πολύ νωρίς» για να ληφθούν αποφάσεις για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Αυτό ήταν και το σχόλιο με το οποίο υποδέχτηκαν τις δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος επανέφερε τη γνωστή πρότασή του για εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό, προδικάζοντας ότι σ' αυτή την εκλογή τα δύο κόμματα θα καταλήξουν σε μια κοινή υποψηφιότητα, δηλώνοντας αντίθετος σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. «Θα ταλαιπωρηθεί πάλι ο τόπος και θα αναζητηθεί ενδεχομένως - αν τελικά βρεθεί - μια ανώδυνη λύση, η οποία δε θα είναι ασφαλώς η καλύτερη», δήλωσε εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου. Εκτίμησε πως δε θα πάμε σε εκλογές, αλλά επέμεινε ότι «επιβεβαιώνεται κάθε μέρα η ορθότητα της απόψεώς μου, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να εκλέγεται από το λαό». Ξεκαθάρισε ότι δεν ενδιαφέρεται για το αξίωμα του Προέδρου, τόσο για λόγους αρχής όσο και «λόγω ηλικίας»

Σε διαφορετική γραμμή ο υπουργός Εργασίας Π. Παναγιωτόπουλος. Τάσσεται υπέρ της υποστήριξης υποψηφιότητας από την «ιστορική Αριστερά». «Η επιλογή του προσώπου του Προέδρου της Δημοκρατίας έχει κυρίως συμβολικό χαρακτήρα. Σ' αυτά τα πλαίσια πιστεύω ότι η επιλογή ενός προσώπου από την ιστορική Αριστερά θα συμβόλιζε κατά τον καλύτερο τρόπο το πολιτικό μήνυμα που διατρέχει τη σκέψη και το λόγο του σημερινού πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή», αναφέρει σε συνέντευξή του στην «Απογευματινή», επισημαίνοντας την ανάγκη «της επιδίωξης των ευρύτερων κοινωνικών και πολιτικών συναινέσεων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ