Τρίτη 16 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Νεκρός εργάτης στα Γιάννενα

Συνεχίζει να παλεύει για τη ζωή του ο εργάτης, που τραυματίστηκε την περασμένη Πέμπτη σε εργοτάξιο στο Φάληρο

Eurokinissi

Σε τελευταίο μεροκάματο μετατράπηκε η πρώτη μέρα στη δουλειά, για 58χρονο εργάτη στα Γιάννενα, στα έργα κατασκευής του οδικού δικτύου Αμφιθέας - Λυκόστομου. Ο 58χρονος τραυματίστηκε θανάσιμα, την περασμένη Παρασκευή, όταν παρασύρθηκε από μηχάνημα έργων (οδοστρωτήρα) κατά τη διάρκεια εργασιών διαπλάτυνσης του δρόμου.

Τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του νεκρού εργάτη εκφράζει το Συνδικάτο Οικοδόμων Ιωαννίνων. Απαιτεί να αποδοθούν οι ευθύνες για το εργατικό «ατύχημα» με βάση την εργοδοτική ευθύνη στην εταιρεία και να αποζημιωθεί η οικογένεια. Να σταματήσει η ασυδοσία κατασκευαστών και εργοδοτών. Να εφαρμοστεί το ωράριο εργασίας, η Συλλογική Σύμβαση και η εργατική νομοθεσία. Να παρθούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας όλων των εργαζομένων.

Στην ανακοίνωσή του τονίζει: «Ο θάνατος του 58χρονου εργάτη στον υπό κατασκευή δρόμο Αμφιθέα - Λυκόστομο (ο οποίος έπιασε δουλειά την ίδια μέρα), αποδεικνύει με το πιο τραγικό τρόπο ότι τα μέτρα ασφάλειας κοστίζουν περισσότερο από την ανθρώπινη ζωή και δεν προτιμούνται από τους μεγαλοκατασκευαστές και τις κυβερνήσεις τους. Τα 10ωρα και 12ωρα στους χώρους δουλειάς, η εντατικοποίηση, η έλλειψη μέτρων ασφαλείας και η ανάγκη για το μεροκάματο, μετά από πολλούς μήνες ανεργίας, δημιουργούν συνθήκες γαλέρας για τους συναδέλφους. Από αυτήν την κατάσταση κερδισμένοι θα συνεχίσουν να βγαίνουν οι μεγαλοεργολάβοι και το κεφάλαιο, ενώ οι εργάτες θα σακατεύονται καθημερινά για ένα μεροκάματο πείνας».

Το Συνδικάτο σχολιάζει ακόμα ότι τα εργατικά ατυχήματα, ανάμεσά τους και τα θανατηφόρα, έχουν αποδειχθεί συστατικό στοιχείο της «ανάπτυξης» και των μεγάλων έργων: «Στην περιοχή μας, υπουργοί και υφυπουργοί κόβουν αμέτρητες κορδέλες για την Ιόνια οδό, για την περιβόητη "ανάπτυξη". Μόνο που η ανάπτυξη που επικαλούνται έχει τσακισμένα μεροκάματα των 25 ευρώ, 12ωρα, και τους εργάτες να "παίζουν" κάθε μέρα κορόνα - γράμματα τη ζωή τους. Στο άλλο περίφημο έργο, την Εγνατία, μόνο στο νομό Ιωαννίνων είχαμε 6 θανατηφόρα ατυχήματα. Δεν μπορεί στο όνομα των "μεγάλων έργων" και της "ανάπτυξης" των μονοπωλίων να σακατεύονται οι εργάτες, τα έργα να ακριβοπληρώνονται από το λαό και οι μόνοι που τρίβουν τα χέρια τους να είναι οι μεγαλοεργολάβοι. Αναδεικνύεται, για ακόμα μια φορά, η αναγκαιότητα για δημόσιο φορέα κατασκευών που θα λειτουργεί με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες».

Την ίδια στιγμή, εξακολουθεί να παλεύει για τη ζωή του ο εργάτης που τραυματίστηκε την περασμένη Πέμπτη στο εργοτάξιο του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», στο Φάληρο. «Ενώ οι φιέστες συνεχίζονται, οι εργάτες τσακίζονται», τονίζει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και προσθέτει πως στις συνθήκες καθίζησης της οικοδομικής δραστηριότητας, τα «ατυχήματα» είναι ο μόνος «δείκτης» με σταθερά ανοδική πορεία. Υπενθυμίζει πως την Πέμπτη 11 Δεκέμβρη, στις 5 μ.μ., στο συγκεκριμένο εργοτάξιο, «έπεσε και τραυματίστηκε σοβαρά ο συνάδελφος Μουτσάι Τζεβαΐρ, 41 χρόνων, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί σε κωματώδη κατάσταση στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός", όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για αφαίρεση αιματώματος από το κεφάλι».

«Και το συγκεκριμένο ατύχημα, όπως και τόσα άλλα, δεν είναι αποτέλεσμα της κακιάς μας της μοίρας, αλλά έχει να κάνει με την εντατικοποίηση της δουλειάς, την έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας», υπογραμμίζει το Συνδικάτο και προσθέτει πως «οι εργάτες, προκειμένου να πάνε ένα πιάτο φαΐ στην οικογένειά τους, αναγκάζονται να δουλεύουν με εξαντλητικά ωράρια, αφού το μεροκάματο δε φτάνει ούτε για τα έξοδα μετακίνησης στη δουλειά». Τέλος, το Συνδικάτο καλεί όλους τους εργαζόμενους να παλέψουν για αυξήσεις, ανθρώπινα ωράρια και ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ