Τρίτη 16 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Υπό τον απόλυτο έλεγχο των εφοπλιστών

Τις κανονιστικές διατάξεις για την ίδρυση και τον τρόπο λειτουργίας των Ιδιωτικών Σχολών Ναυτικής Επαγγελματικής Κατάρτισης τα λεγόμενα (ΝΕΚΕ), που στην ουσία λειτουργούν ανεπίσημα μεν, αλλά ήδη σαν ιδιόκτητες σχολές των εφοπλιστών, προώθησε χτες για υπογραφή ο υπουργός Ναυτιλίας, Μ. Βαρβιτσιώτης, ανοίγοντας και επίσημα το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση της ναυτικής εκπαίδευσης. Πρόκειται για μία από τις κύριες αξιώσεις του εφοπλιστικού κεφαλαίου, που έρχεται να ικανοποιήσει η συγκυβέρνηση, με στόχο την έκδοση πτυχίων με το κιλό και για την «παραγωγή φτηνών και πειθήνιων ναυτεργατών».

Το θεσμικό πλαίσιο για την ιδιωτικοποίηση της ναυτικής εκπαίδευσης, αρχίζοντας από τον τομέα της μετεκπαίδευσης και της κατάρτισης, έχει διαμορφωθεί από το 2003 με νόμους που «πέρασε» ο υπουργός Ναυτιλίας Γ. Ανωμερίτης του ΠΑΣΟΚ.

Το «έργο» της ενεργοποίησης του θεσμικού πλαισίου εκδίδοντας τα κατάλληλα Προεδρικά Διατάγματα και τις υπουργικές αποφάσεις, ανέλαβε ο σημερινός υπουργός Μ. Βαρβιτσιώτης, ο οποίος παράλληλα με το Προεδρικό Διάταγμα 141 που διαμόρφωσε και έχει ήδη υπογραφεί πριν από περίπου δύο μήνες, έρχεται να διαμορφώσει μία ζοφερή κατάσταση σε ό,τι αφορά τη ναυτική εκπαίδευση.

Το ΠΔ προβλέπει ότι αναγνωρίζονται ως ισότιμα πιστοποιητικά από δημόσιες και ιδιωτικές σχολές, «την ημεδαπή ή την αλλοδαπή» για παράδειγμα... Φιλιππίνες, που μπορούν να εκδίδονται ακόμα και εξ αποστάσεως, χωρίς να προβλέπεται καν πρακτική εξάσκηση με ό,τι σημαίνει αυτό τόσο για τα εργασιακά δικαιώματα των ναυτεργατών όσο και για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα!

Στο σχετικό χτεσινό δελτίο Τύπου του υπουργείου Ναυτιλίας αναφέρεται, δίνοντας και το στίγμα των όσων προωθούνται, ότι «η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση» αφορά «την αναδιάρθρωση και αναβάθμιση της παρεχόμενης ναυτικής εκπαίδευσης και αναμένεται να συμβάλει ουσιαστικά στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας του Ελληνα ναυτικού».

Στο ίδιο δελτίο περιλαμβάνεται και γραπτή δήλωση του υπουργού, όπου αναφέρει ότι «Σήμερα υλοποιούμε μια σημαντική μεταρρύθμιση, εναρμονίζοντας τη ναυτική εκπαίδευση με τις συνθήκες της αγοράς. Μετά από 11 χρόνια αναβολών, ενεργοποιούμε την νομοθεσία για την ιδιωτική ναυτική εκπαίδευση και βάζουμε τέλος στην ταλαιπωρία των Ελλήνων αξιωματικών του εμπορικού ναυτικού, που αναγκάζονταν να καταφεύγουν σε άλλες χώρες για τη μετεκπαίδευσή τους». «Θέσαμε ως ύψιστο στόχο τον εκσυγχρονισμό της Ναυτικής Εκπαίδευσης σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα και τη διαρκή αναβάθμιση της επαγγελματικής κατάρτισης των Ελλήνων ναυτικών».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ