Τρίτη 16 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Γιαλαντζί

Στις 20 Σεπτέμβρη του 2011, ο Αλ. Τσίπρας δήλωνε: «...να έρθει μια κυβέρνηση, με ανατροπή των συσχετισμών, η οποία την επόμενη μέρα θα χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι (...) Σφαλιάρες δέχεται και τρώει όποιος είναι ευεπίφορος στις σφαλιάρες. Οποιος δεν έχει λογική ισχυρής διαπραγμάτευσης»...

Τον Οκτώβρη του 2013, δύο χρόνια μετά δηλαδή, στο πλαίσιο της γνωστής προσαρμογής του ΣΥΡΙΖΑ, το τροπάρι άλλαξε. «Κύκλοι» της Κουμουνδούρου, στο πλαίσιο άτυπης ενημέρωσης για τον απολογισμό του ταξιδιού του Αλ. Τσίπρα στις Βρυξέλλες, σημείωναν: «Το θέμα δεν είναι να τους πουλήσουμε τσαμπουκά, αλλά να τους δώσουμε να καταλάβουν (...) μπορούμε να πετύχουμε στη διαπραγμάτευση».

... τσαμπουκάδες

Ενα χρόνο μετά, το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, ο Αλ. Τσίπρας βρέθηκε στην Κρήτη και θυμήθηκε τους αλλοτινούς τσαμπουκάδες. Αναφερόμενος στις «αγορές» δήλωσε: «Μερικοί νομίζουν ότι οι αγορές θα βαράνε το νταούλι κι εμείς θα χορεύουμε στο σκοπό τους. Ε, λοιπόν, εμείς θα παίζουμε στο εξής το νταούλι, ή μάλλον τη λύρα της Κρήτης, κι εκείνοι θα χορεύουν πεντοζάλη».

Δεν ξέρουμε πόσο καλά παίζει το νταούλι ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτό που προκύπτει πέραν πάσης αμφιβολίας απ' τις ...στριφογυριστές του είναι ότι ξέρει να χορεύει. Σε ποιανού το ταψί; Δεν χρειάζεται και πολλή σκέψη. Μια ματιά στις συστατικές επιστολές που κατέθεσε όλο το προηγούμενο διάστημα, απ' τις ΗΠΑ ως τις Βρυξέλλες, απ' το Αμπροσέτι ως τον ΣΕΒ κ.λπ. δίνει απάντηση. Ολα τα άλλα είναι πυροτεχνήματα που διαρκούν έως την ώρα της κάλπης.

Οι υποδείξεις του ΔΝΤ

Αύξηση του κατώτερου μισθού σε σχέση με το μέσο μισθό διαπιστώνει το ΔΝΤ στην τελευταία του Εκθεση για την ανεργία των νέων το 2014 σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Γαλλία, εξέλιξη που, όπως σημειώνει, «δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση».

Βέβαια, από έναν τέτοιο οργανισμό, όπως το ΔΝΤ, δεν θα περίμενε κάποιος κάτι διαφορετικό. Αυτό βέβαια που αποκρύπτει, είναι το γεγονός ότι αυτή η σχέση κατώτερου και μέσου μισθού δεν προήλθε από κάποια αύξηση των κατώτερων μισθών, αλλά από την κατάρρευση όλων των μεγαλύτερων μισθών, που έπεσαν σχεδόν στα κατώτερα επίπεδα. Αυτό διαπιστώνεται και για τη χώρα μας καθώς η κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων οδήγησε σε ατομικές συμβάσεις μαζικά αλλά και σε δραστική μείωση των κλαδικών μισθών οι οποίοι λίγο απέχουν από τον κατώτερο, που και αυτός όμως μειώθηκε δραστικά με την ΠΥΣ του 2012. Είναι όμως αξιοσημείωτο ότι η συμπίεση όλων των μισθών, και κατά συνέπεια και του μέσου μισθού, δεν επιβλήθηκε μόνο σε χώρες που είναι σε «ειδικά προγράμματα» αλλά και στη Γαλλία, η οποία δεν είναι σε κανένα μνημόνιο. Σε κάθε περίπτωση η Εκθεση του ΔΝΤ αφήνει «παρακαταθήκη» και υποδεικνύει νέα επίθεση στους κατώτερους μισθούς το επόμενο διάστημα, είτε είμαστε σε μνημόνια είτε όχι, στόχευση που πρέπει να έχουν υπόψη τους οι εργαζόμενοι και στη χώρα μας και ανάλογα να προετοιμαστούν.

Για τον αριθμό των εισακτέων

Συνεχίζεται η συζήτηση που άνοιξε το υπουργείο Παιδείας για το ποιος θα καθορίζει τον αριθμό των εισακτέων στην Ανώτατη Εκπαίδευση, αν θα είναι τα ΑΕΙ ή το υπουργείο. Αν και κάτω από αυτή τη συζήτηση υπάρχουν πολλές προεκτάσεις, που έχουν να κάνουν με τις αναδιαρθρώσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση και τη στρατηγική ανάπτυξη των ιδρυμάτων, στην επιφάνειά της κυριαρχεί ως επιχείρημα και ως κριτήριο το πόσους μπορούν να εκπαιδεύουν κάθε χρόνο τα ιδρύματα. Κι αυτό ήρθε στην επιφάνεια λόγω της αύξησης του αριθμού των πρωτοετών στα ιδρύματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης μέσω των μετεγγραφών, αλλά και λόγω της μεγάλης μείωσης της χρηματοδότησης των ιδρυμάτων τα τελευταία χρόνια. Ετσι, μπαίνουμε σε μια συζήτηση που τα πάντα ποσοτικοποιούνται ανάλογα με την κάνουλα της χρηματοδότησης.

Το πραγματικό ερώτημα, όμως, που θα έπρεπε να καθορίζει τον αριθμό των εισακτέων στις ανώτατες σχολές, είναι πόσους επιστήμονες χρειαζόμαστε σε κάθε κλάδο. Αυτό, όμως, το λογικό ερώτημα - κριτήριο για τον καθορισμό των εισακτέων (που θα έπρεπε να προηγείται και από αυτό να καθορίζονται χρηματοδότηση, υποδομές κ.τ.λ.) δεν μπορεί να σταθεί στον καπιταλισμό, όπου και η Ανώτατη Εκπαίδευση αναπτύσσεται με γνώμονα την κερδοφορία των επιχειρήσεων, άρα δεν μπορεί να λειτουργήσει με όρους κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1497 Ο Πορτογάλος θαλασσοπόρος εξερευνητής Βάσκο Ντε Γκάμα περνά το Ακρωτήρι της Καλής Ελπίδας. Ηταν ο πρώτος Ευρωπαίος που διέπλευσε από το νότιο άκρο της αφρικανικής ηπείρου.

1770 Γεννιέται ο μεγάλος Γερμανός πιανίστας και συνθέτης της κλασικής μουσικής Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν.

1773 Οι άποικοι της Βοστόνης κάνουν ρεσάλτο σε τρία πλοία και ρίχνουν στη θάλασσα όλο το εγγλέζικο τσάι που προοριζόταν να δασμολογηθεί για λογαριασμό της Αγγλίας, πριν εισαχθεί στην Αμερική. Το επεισόδιο θεωρείται προανάκρουσμα της αστικής επανάστασης και του αγώνα ενάντια στη βρετανική αποικιοκρατία.

1821 Δολοφονείται κατ' εντολή των προκρίτων - εφοπλιστών της Υδρας ο επαναστάτης ηγέτης Αντώνης Οικονόμου. Ο Οικονόμου (πλοίαρχος, μέλος της Φιλικής Εταιρίας), παρακάμπτοντας τους προύχοντες της Υδρας, είχε σηκώσει στις 28 Μάρτη τη σημαία της Επανάστασης, μπαίνοντας επικεφαλής ενός ευρύτερου κοινωνικοπολιτικού δημοκρατικού κινήματος.

1859 Πεθαίνει ο Γερμανός συγγραφέας Βίλχελμ Καρλ Γκριμ (αδερφοί Γκριμ).

1912 Συνέρχεται και πάλι η Διάσκεψη Ειρήνης του Λονδίνου, με αντικείμενο το μέλλον των Βαλκανίων μετά τον Α' Βαλκανικό Πόλεμο που έληξε στις 30 Μάη 1913 με την υπογραφή της Συνθήκης του Λονδίνου (1913).

1917 Γεννιέται ο Βρετανός συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας σερ Αρθουρ Τσαρλς Κλαρκ.

1918 Ιδρύεται το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα της Πολωνίας.

1920 Σεισμός 8,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ χτυπά την επαρχία Γκάνσου της Κίνας, σκορπώντας το θάνατο σε 200.000 άτομα.

1923 Βουλευτικές εκλογές διεξάγονται στην Ελλάδα. Με τα φιλομοναρχικά κόμματα να απέχουν, η βενιζελική παράταξη κερδίζει τη συντριπτική πλειοψηφία. Το ΣΕΚΕ (Κ) συγκεντρώνει 18.000 ψήφους.

1926 Ιδρύεται στη Θεσσαλονίκη ο Απόλλων Καλαμαριάς.

1944 Οι εγχώριες αστικές και βρετανικές δυνάμεις επιτίθενται με όλα τα μέσα σε κάθε μέτωπο της Αθήνας και του Πειραιά. Ο ΕΛΑΣ κατάφερε να αποκρούσει τις επιθέσεις Βρετανών και χωροφυλάκων στου Ψυρρή, στο Δουργούτι (Νέος Κόσμος), σε Καλλιθέα και Νέα Σμύρνη. Στον Πειραιά, χάθηκε ο Προφήτης Ηλίας και το κέντρο του Πειραιά. Επειτα από έναν ανηλεή ναυτικό βομβαρδισμό, καταλήφθηκε και ο λόφος της Καστέλας. Οι 30 περίπου υπερασπιστές του ΕΛΑΣ έπεσαν όλοι ένας προς έναν μαχόμενοι επί ώρες σώμα με σώμα. Ο ΕΛΑΣ ανακατέλαβε το εργοστάσιο Κουγιούλη στην περιοχή Ν. Φαλήρου - Μοσχάτου.

1964 Την αποπυρηνικοποίηση των Βαλκανίων προτείνει, με μήνυμά του προς τον Γ. Παπανδρέου, ο Σοβιετικός πρωθυπουργός Α. Κοσίγκιν.

1974 Πεθαίνει ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης. Το 1919 προσχώρησε στο μαρξισμό, αναθεωρώντας τις προηγούμενες απόψεις του, γεγονός που εκφράστηκε και στο έργο του. Διετέλεσε καθηγητής μέσης εκπαίδευσης, ενώ εργάστηκε και ως δημοσιογράφος. Τιμήθηκε με το Βραβείο «Λένιν» για την Ειρήνη το 1959 στη Μόσχα.

1981 Οι 316 επιστήμονες που συμμετέχουν στο Ελληνογαλλικό Συμπόσιο Κοινωνικής Ψυχιατρικής στην Ελλάδα, καταγγέλλουν πως οι 1.700 ασθενείς που νοσηλεύονται στο Ψυχιατρείο της Λέρου βρίσκονται καθηλωμένοι σε κατάσταση ζωντανών - νεκρών.

1991 Το Καζακστάν είναι η τελευταία Σοβιετική Δημοκρατία που αποσχίζεται και ανεξαρτητοποιείται, ολοκληρώνοντας τη διάλυση της ΕΣΣΔ. Πρώτος Πρόεδρος γίνεται ο Ν. Ναζαρμπάγιεφ, ΓΓ του Κομμουνιστικού Κόμματος του Καζακστάν την περίοδο των αντεπαναστατικών ανατροπών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ