Σάββατο 13 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Εργατικές διαδηλώσεις κατά των αντιλαϊκών μέτρων

ΡΩΜΗ.--

Οκτάωρη γενική στάση εργασίας διοργάνωσαν χτες σε δεκάδες πόλεις οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες CGIL, CISL, UIL, UGL στην Ιταλία, ενώ ήδη έχει περάσει η αντεργατική μεταρρύθμιση στις 3/12, και καλούν τους εργάτες να διεκδικήσουν ουσιαστικό διάλογο με την κυβέρνηση, με γενικόλογα αιτήματα που «θα έχουν αποτέλεσμα στην πραγματική οικονομία (δηλαδή εξασφάλιση της κερδοφορίας των καπιταλιστών) και θα εξασφαλίσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων».

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο νέος αντεργατικός νόμος που προώθησε η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι είχε την στήριξη και βουλευτών που προέρχονται από το συμβιβασμένο συνδικαλιστικό κίνημα. Ο νόμος αυτός προβλέπει την απελευθέρωση των απολύσεων στο όνομα της καπιταλιστικής ανάκαμψης. Ετσι καταργείται το λεγόμενο άρθρο 18, που έθετε κάποιους περιορισμούς σε απολύσεις που γίνονταν για «άδικους» λόγους και ταυτόχρονα προχωρά η επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης μέσα από τη διεύρυνση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Και η περίπτωση της Ιταλίας επιβεβαιώνει ότι τα αντιλαϊκά μέτρα παίρνονται από τις αστικές κυβερνήσεις σε όλη την ΕΕ, ανεξαρτήτως αν έχουν ή όχι μνημόνια, γιατί είναι ανάγκη του κεφαλαίου προκειμένου να ξεπεράσει την κρίση. Ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι, που και χτες μαζικά βγήκαν στους δρόμους - μεγάλη συμμετοχή είχε η στάση στα μέσα μεταφοράς - ενώ αντιμετώπισαν και την αστυνομική βία στο Τορίνο, το Μιλάνο και άλλες πόλεις, χρειάζεται να συνειδητοποιήσουν ότι χωρίς σύγκρουση με τους εκμεταλλευτές τους, ως τάξη, χωρίς απομόνωση των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών δεν μπορούν να δουν ουσιαστική βελτίωση στη ζωή τους.

Το ΚΚ Ιταλίας προβάλλει «την ανάγκη της οργάνωσης των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς και του ταξικού προσανατολισμού του αγώνα, που σημαίνει απεγκλωβισμό από τις συμβιβασμένες με το σύστημα συνδικαλιστικές οργανώσεις, πάλη ενάντια στην ΕΕ και την κυβέρνηση, εκφράσεις της εξουσίας των επιχειρηματιών, των τραπεζιτών, για την πραγματική αντικαπιταλιστική προοπτική, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ