Σάββατο 13 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Εκεχειρία και νέα αντιλαϊκά «πυρά»

ΚΙΕΒΟ.--

Χωρίς ιδιαίτερες συγκρούσεις ανάμεσα στον ουκρανικό στρατό και τους πολιτοφύλακες στην Ανατολική Ουκρανία πέρασε η χτεσινή μέρα, με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, από την Αυστραλία όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, να δηλώνει: «Εχω θετικές πληροφορίες. Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί τις πρώτες 24 ώρες, εδώ και επτά μήνες, κατά τις οποίες είχαμε πραγματική κατάπαυση του πυρός», ωστόσο επισήμανε ότι η κατάσταση είναι εύθραυστη.

Ωστοσο, οι διαπραγματεύσεις της ομάδας επαφής (κυβέρνηση του Κιέβου, πολιτοφύλακες, Οργανισμός για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη, Ρωσία), που αναμένονταν αρχικά αυτήν τη βδομάδα στο Μινσκ, έχουν αναβληθεί για τις επόμενες μέρες, χωρίς να προσδιορίζεται πότε ακριβώς. Πάντως, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, χτες σημείωσε ότι «προέκυψε μία πιθανότητα για ειρήνευση στην Ουκρανία. Με δυσκολίες αλλά εφαρμόστηκε μία κατάπαυση του πυρός, μία εκεχειρία. Υπάρχει μία εποικοδομητική βάση για να προχωρήσουμε ... στην οικονομική αποκατάσταση του Ντονμπάς, με την εδραίωση πολιτικού διαλόγου που συν τω χρόνω θα οδηγήσει σε συνταγματική μεταρρύθμιση».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η κυβέρνηση του Κιέβου, μέσω του υπουργού Αμυνας, Στέπαν Πολτοράκ, δήλωσε χτες ότι ο αριθμός των ενόπλων δυνάμεων της χώρας το 2015 θα αυξηθεί από 232.000 στρατιώτες σε 250.000. Την ίδια ώρα, αναγγέλθηκαν νέα αντιλαϊκά μέτρα και περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, για να υπάρξουν δάνεια και «πακέτα σωτηρίας» από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Μόνο που πρόκειται για σωτηρία των κεφαλαιοκρατών με το λαό να βιώνει την καπιταλιστική βαρβαρότητα με τα ... όλα της.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ