Σάββατο 13 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Για τα κέρδη τους νοιάζονται

Εγραψε η «Ημερησία» στις 12/12/2014: «Ανησυχητική είναι, ωστόσο, η σημαντική αύξηση του αριθμού των μακροχρόνια ανέργων, πάνω από το 51% των εγγεγραμμένων στις λίστες του ΟΑΕΔ (...) εάν η ελληνική οικονομία δεν πετύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια. Ετσι το "κλειδί" για ουσιαστική αντιμετώπιση της ανεργίας δεν είναι τίποτε άλλο από μια ισχυρή ανάπτυξη, που θα δημιουργεί πλούτο και βιώσιμες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα». Μόνο που η πείρα δείχνει ότι, σε όποιο καπιταλιστικό κράτος υπήρξε ανάπτυξη, η ανεργία δε μειώθηκε με αύξηση σταθερών θέσεων εργασίας, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα αλλά με προσωρινές και κακοπληρωμένες θέσεις ελαστικής εργασίας. Για παράδειγμα, έγραψε πρόσφατα ο «Εκόνομιστ» για τη Γερμανία: «Το θαύμα της απασχόλησης οφείλεται, στο μεγαλύτερο μέρος, στη δημιουργία θέσεων εργασίας είτε μερικής απασχόλησης είτε αβέβαιης προοπτικής. Δεν έχει σημειωθεί, σχεδόν, καμία μεταβολή στις συνολικές ώρες εργασίας, ακόμη και εάν έχει μειωθεί ο αριθμός των ανέργων». Αλλά και στη Βρετανία, σύμφωνα με το «Ρόιτερς» «μόνο η μία στις 40 θέσεις εργασίας, που δημιουργήθηκαν μετά την ύφεση, αφορά μόνιμη απασχόληση». Ετσι «μειώνουν» την ανεργία γιατί δεν μπορούν να την εξαλείψουν.

Χειραγωγούν και οι δύο

Γράφει η «Εφημερίδα των Συντακτών», στις 11/12/2014: «Σκηνικό των εκλογών του 2012 προσπαθούν να στήσουν κυβέρνηση, ξένα και εγχώρια μέσα ενημέρωσης με τη βοήθεια του Βερολίνου και των Βρυξελλών. Πανικοβλημένοι από το ενδεχόμενο να ανατραπεί η κατάσταση στην Ελλάδα επιχειρούν να τρομοκρατήσουν τους πολίτες. Είμαστε στην αρχή της οιονεί προεκλογικής περιόδου. Αν οι ψηφοφόροι επιλέξουν τους επικίνδυνους, τότε η λύση που απομένει είναι να πειθαναγκαστούν οι νικητές να βάλουν νερό στο κρασί τους, αφήνοντας κατά μέρος το συναξάρι περί ανατροπής. Αυτό που θα χρειαστεί η χώρα εκείνη τη στιγμή, ενόψει των σκληρών διαπραγματεύσεων με τους άκαμπτους δανειστές, θα είναι συνεννόηση, συναίνεση και ενότητα πολιτικών δυνάμεων». Την «ανατροπή», έστω και προπαγανδιστικά, την έχει εγκαταλείψει ο ΣΥΡΙΖΑ, προβάλλοντας το κάλπικο δίλημμα επιλογής ικανότερου διαπραγματευτή και ικανότερου στη διασφάλιση της συναίνεσης. Δεν πρόκειται για «ανατροπή κατάστασης» αλλά για εναλλαγή κόμματος σε κυβέρνηση στην ίδια (καπιταλιστική) κατάσταση. Αν λέει (ο ΣΥΡΙΖΑ) πάρει αυτοδυναμία μπορεί και να δώσει και τα ψίχουλα της Θεσσαλονίκης, διαφορετικά δεν μπορεί ούτε αυτά. Στην τρομοκράτηση του λαού από την κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ αντιτάσσει εκβιαστικά την αυτοδυναμία του. Οσο για τη συνεννόηση στη διαπραγμάτευση, την κλείνουν σε όλες τις πτώσεις και οι δύο αλλά καθένας θέλει να έχει το πάνω χέρι, χειραγωγώντας το λαό.

Στοιχειώδη δικαιώματα

Στο όνομα της «λειτουργίας» των σχολείων με κάθε κόστος, η πολιτική αυτή στρέφεται ευθέως κατά του μορφωτικού δικαιώματος. Η γενική εικόνα είναι υποβάθμιση της μορφωτικής διαδικασίας με το συνωστισμό μαθητών σε τμήματα και τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών.

Ομως, η γύμνια αναδεικνύεται ακόμα πιο περίτρανα όταν αυτό το εκπαιδευτικό σύστημα καλείται να ανταποκριθεί σε μεγαλύτερες απαιτήσεις. Οπως στην περίπτωση του μαθητή με λευχαιμία στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος θα στερηθεί την κατ' οίκον διδασκαλία που δικαιούται, αφού η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Ανατολικής Θεσσαλονίκης υποχρεώνει, προς το παρόν προφορικά, το δάσκαλο να επιστρέψει στην αίθουσα, προκειμένου συνάδελφός του να πάρει απόσπαση σε σχολείο της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Για το θέμα παρεμβαίνει το ΚΚΕ με Ερώτηση των βουλευτών του Θ. Κωνσταντινίδη και Ελ. Γερασιμίδου, οι οποίοι ζητούν να ικανοποιηθεί το αίτημα για κάλυψη των αναγκών με το μόνο ρεαλιστικό τρόπο, τους μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών και τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων.

Μεσόγειος, η «πιο θανάσιμη διαδρομή»

«Η πιο θανάσιμη διαδρομή του κόσμου» είναι η Μεσόγειος, σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η οποία χτες ανακοίνωσε ότι από τον περασμένο Γενάρη έχουν χάσει τη ζωή τους στην περιοχή τουλάχιστον 3.419 μετανάστες. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, προσπάθησαν να περάσουν τη Μεσόγειο περισσότεροι από 207.000 μετανάστες. Ο συγκεκριμένος αριθμός αποτελεί ρεκόρ καθώς είναι σχεδόν τριπλάσιος από το προηγούμενο ρεκόρ, τους 70.000 που είχαν ξεσπιτωθεί την περίοδο της «αραβικής άνοιξης».

Αυτά καταγράφονται στη Μεσόγειο, όπου κατά τ' άλλα ο εντοπισμός υδρογονανθράκων έχει πολλαπλασιάσει τους πομπώδεις πανηγυρισμούς των καπιταλιστών περί «ανάπτυξης» και «ευημερίας» - δήθεν - για τους λαούς. Από τη μια μεριά, μονοπώλια λεηλατούν τον πλούτο των λαών και από την άλλη χιλιάδες λαού ξεσπιτώνονται λόγω των σφοδρών ανταγωνισμών για τον έλεγχο αυτού του πλούτου, που πολλές φορές διεξάγονται και με τα όπλα.

Θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς τραγική ειρωνεία το ότι στα ίδια νερά που ερευνητές εντοπίζουν σημαντικά κοιτάσματα, π.χ. φυσικού αερίου (π.χ. κυπριακή, ισραηλινή ΑΟΖ) να πνίγονται τόσες ζωές. Δεν είναι ειρωνεία όμως. Είναι οι άγριες συνέπειες της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1466 Πεθαίνει ο Φλωρεντίνος γλύπτης της Αναγέννησης Ντονάτο ντι Νικολό ντι Μπέτο Μπάρντι (Ντονατέλο).

1797 Γεννιέται ο Γερμανός ποιητής Κρίστιαν Γιόχαν Χάινριχ Χάινε.

1902 Γεννιέται ο ακαδημαϊκός και πολιτικός Παναγιώτης Κανελλόπουλος, 2 φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας.

1918 Η αστυνομία στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας χτυπά τους απεργούς που διεκδικούσαν αύξηση μισθών και την εφαρμογή του 8ώρου, δολοφονώντας πάνω από 100 εργάτες.

1932 Πεθαίνει ο ζωγράφος Γεώργιος Ιακωβίδης («Σχολή του Μονάχου»).

1943 Η σφαγή των Καλαβρύτων. Γερμανικές δυνάμεις κατοχής και ταγματασφαλίτες συγκεντρώνουν όλους τους άνδρες των Καλαβρύτων στην πλατεία και τους εκτελούν ομαδικά. Στο τέλος πυρπολούν και την ηρωική κωμόπολη. Ηταν ένα από τα μεγαλύτερα ναζιστικά εγκλήματα κατά αμάχων στη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου.

1944 Ο ΕΛΑΣ κατέλαβε τα αεροδρόμια Τατοΐου και Ελευσίνας, ενώ συνέχισε να περισφίγγει τον κλοιό γύρω από το κέντρο της Αθήνας. Οι εμπροσθοφυλακές του είχαν διεισδύσει έως τις οδούς Σόλωνος και Σωκράτους, στην περιοχή της αγοράς και βρίσκονταν πλέον μόλις 1.000 μέτρα από ξενοδοχείο της «Μεγάλης Βρετανίας» και το Μέγαρο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, όπου ήταν εγκατεστημένα τα επιτελεία των εγχώριων αστικών και των βρετανικών δυνάμεων. Οι Βρετανοί αποσύρθηκαν από τη Σχολή Ασυρμάτου και τις Φυλακές Συγγρού. Οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ στην Καισαριανή ενήργησαν αντεπίθεση προς τα Κουπόνια, σταθεροποιώντας το μέτωπο έως τα τέλη Δεκεμβρίου.

Στον Πειραιά, ο ΕΛΑΣ χτύπησε το Μέγαρο Σπυράκη και την Ηλεκτρική, όπου στρατωνίζονταν Βρετανοί και Χίτες, προξενώντας τους μεγάλες απώλειες. Στο μεταξύ, οι αφίξεις νέων ενισχύσεων του εχθρού συνεχίστηκαν όλη τη μέρα στην ακτογραμμή Καστέλας - Παλαιού Φαλήρου. Ο ΕΛΑΣ αναδιάταξε τις γραμμές του και το βράδυ της 13ης προς 14η Δεκέμβρη επιχείρησε δυναμική επίθεση στη γραμμή Μοσχάτο - Φάληρο, η οποία στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία.

1959 Προεδρικές εκλογές στην Κύπρο. Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος (που υποστηρίχθηκε από το Ενιαίο Δημοκρατικό Μέτωπο Δημιουργίας) εκλέγεται πρώτος Πρόεδρος της Κύπρου με ποσοστό 66,85%. Ο Ιωάννης Κληρίδης (υποψήφιος της Δημοκρατικής Ενωσης που υποστηρίχθηκε και από το ΑΚΕΛ) έλαβε το 33,15%.

1967 Εκδηλώνεται βασιλικό στρατιωτικό κίνημα, το οποίο γρήγορα αποτυγχάνει. Επρόκειτο, ουσιαστικά, για την προσπάθεια της αντικατάστασης της χούντας των «συνταγματαρχών» από τη χούντα των στρατηγών. Οπως είναι γνωστό, την ίδια περίοδο που η χούντα των «συνταγματαρχών» ετοιμαζόταν για το πραξικόπημα της 21ης Απρίλη 1967, ο βασιλιάς Κωνσταντίνος προετοίμαζε δικό του πραξικόπημα με την ηγεσία του ελληνικού στρατού.

1968 Κυκλοφορεί ο πρώτος δίσκος του Μάνου Λοΐζου με τίτλο «Ο σταθμός».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ