Σάββατο 13 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Μεσόγειος, η «πιο θανάσιμη διαδρομή»

«Η πιο θανάσιμη διαδρομή του κόσμου» είναι η Μεσόγειος, σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η οποία χτες ανακοίνωσε ότι από τον περασμένο Γενάρη έχουν χάσει τη ζωή τους στην περιοχή τουλάχιστον 3.419 μετανάστες. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, προσπάθησαν να περάσουν τη Μεσόγειο περισσότεροι από 207.000 μετανάστες. Ο συγκεκριμένος αριθμός αποτελεί ρεκόρ καθώς είναι σχεδόν τριπλάσιος από το προηγούμενο ρεκόρ, τους 70.000 που είχαν ξεσπιτωθεί την περίοδο της «αραβικής άνοιξης».

Αυτά καταγράφονται στη Μεσόγειο, όπου κατά τ' άλλα ο εντοπισμός υδρογονανθράκων έχει πολλαπλασιάσει τους πομπώδεις πανηγυρισμούς των καπιταλιστών περί «ανάπτυξης» και «ευημερίας» - δήθεν - για τους λαούς. Από τη μια μεριά, μονοπώλια λεηλατούν τον πλούτο των λαών και από την άλλη χιλιάδες λαού ξεσπιτώνονται λόγω των σφοδρών ανταγωνισμών για τον έλεγχο αυτού του πλούτου, που πολλές φορές διεξάγονται και με τα όπλα.

Θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς τραγική ειρωνεία το ότι στα ίδια νερά που ερευνητές εντοπίζουν σημαντικά κοιτάσματα, π.χ. φυσικού αερίου (π.χ. κυπριακή, ισραηλινή ΑΟΖ) να πνίγονται τόσες ζωές. Δεν είναι ειρωνεία όμως. Είναι οι άγριες συνέπειες της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ