Παρασκευή 12 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ
Δρομολογεί την παραπέρα ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ και ανοίγει το δρόμο για ΕΥΔΑΠ

Eurokinissi

Το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής από τα κόμματα της συγκυβέρνησης. Οι διατάξεις του είναι εναρμονισμένες με συγκεκριμένες οδηγίες της ΕΕ και ανοίγουν το δρόμο για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ, του ελέγχου των εισιτηρίων στα μέσα μεταφοράς, παραδίδουν σε Συμπράξεις Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα την κατασκευή, διαχείριση και λειτουργία αεροδρομίων, ενώ φτάνουν μέχρι σε ρύθμιση, σε θέματα που αφορούν από τα ΚΤΕΟ, ΚΤΕΛ και φορτηγά οχήματα μέχρι την ΕΥΔΑΠ!

Ο υπουργός, Μ. Χρυσοχοΐδης, επικεντρώθηκε κυρίως στον ΟΣΕ και την ΕΥΔΑΠ. Οπως ανέφερε, με την πολιτική της κυβέρνησης στο «σιδηρόδρομο γίνονται μεγάλα έργα, επενδύσεις», ώστε «σε δύο χρόνια η Ελλάδα να διαθέτει ένα μεγάλο σιδηροδρομικό δίκτυο για εμπορική ανάπτυξη και την επιβατική κίνηση», βεβαίως σε όφελος της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Οσον αφορά την ΕΥΔΑΠ, προβλέπεται ότι μπορεί να αναπτύσσει δραστηριότητες σε όλη την Ελλάδα και να αναλάβει δημοτικά δίκτυα. «Θεωρούμε - σημείωσε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Σπ. Χαλβατζής - ότι η επέκταση των δραστηριοτήτων της ΕΥΔΑΠ σχεδόν σε όλη την Ελλάδα δεν κάνει άλλο τι από το να διογκώνει το πακέτο που θα λάβει ο ιδιώτης διότι και η ΕΥΔΑΠ βρίσκεται σε μια πορεία ιδιωτικοποίησης. Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνεται εμπόρευμα».

Τροπολογία του ΚΚΕ για τους ναυτεργάτες

Το ΚΚΕ κατέθεσε στο νομοσχέδιο αυτό τροπολογία, με την οποία αναγνωρίζεται η προνομιακή ικανοποίηση του συνόλου των ναυτεργατών και εργαζομένων στις ναυτιλιακές εταιρείες, σε περίπτωση εκποίησης του πλοίου ως ναυαγίου. Ο Σπ. Χαλβατζής παρουσιάζοντας την τροπολογία ζήτησε την ψήφισή της. Η τροπολογία, μεταξύ άλλων, λύνει άμεσα, για παράδειγμα, και το πρόβλημα των 35 απλήρωτων ναυτιλιακών υπαλλήλων της εταιρείας του Αγούδημου. Ωστόσο το αίτημα απορρίφθηκε από τον υπουργό Μ. Χρυσοχοΐδη. Η τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ υποστηρίχτηκε και από άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Το υπουργείο Αμυνας

Το υπουργείο Αμυνας κατέθεσε χτες την τελευταία στιγμή στο νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών τροπολογία 30 σελίδων (!), η οποία προβλέπει συνοπτικά: Η αγγλική εταιρεία BAE SYSTEM SURFACE SHIPS, με την οποία είχε υπογράψει σύμβαση το 2000 το ΥΠΕΘΑ, για την προμήθεια 3 Ταχέων Περιπολικών Σκαφών, απαλλάσσεται από τα ανταποδοτικά οφέλη, που προέβλεπε η σύμβαση και ήταν δύο πυραυλάκατοι, και την κατασκευή τους την αναλαμβάνουν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

Ο υπουργός Ν. Δένδιας στην εισήγησή του συνέδεσε την αποδοχή της τροπολογίας με την καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων στα ναυπηγεία παρά το γεγονός ότι στη σύμβαση δεν γίνεται καμία σαφής αναφορά.

Το ΚΚΕ ψήφισε «παρών», ενώ, όπως σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος Ν. Καραθανασόπουλος, «δεν αμφιβάλλουμε ότι αφορά τους εργαζόμενους. Ομως, δεν μπορούμε στο διάστημα μίας ώρας να μελετήσουμε τη συγκεκριμένη τροπολογία και να τη συγκρίνουμε με την προηγούμενη σύμβαση - γιατί αλλάζει τη σύμβαση - η οποία ίσχυε, προκειμένου να καταλήξουμε αν όντως δεν επιφέρει βλάβη προς το Δημόσιο και δεν εξυπηρετεί και δεν ικανοποιεί τα συμφέροντα της συγκεκριμένης εταιρείας, η οποία βγαίνει εκτός αυτής της σύμβασης. Πολύ δε περισσότερο όταν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν έχει προλάβει καν να κάνει τη δική του εκτίμηση για το ότι δεν προκαλείται επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό. Αρα, δεν μπορούμε να ξέρουμε αν υπάρχουν ή όχι "φωτογραφικές" διατάξεις».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να καταργηθεί η τροπολογία για την παραπέρα εμπορευματοποίηση του νερού(2021-07-06 00:00:00.0)
Τροπολογίες του ΚΚΕ(2016-08-03 00:00:00.0)
Στο «περίμενε» για τα δεδουλευμένα οι ναυτεργάτες(2015-07-01 00:00:00.0)
Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό(2013-08-02 00:00:00.0)
Ψηφίστηκε τροπολογία που διευκολύνει την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ(2013-08-01 00:00:00.0)
Να πληρώσει τώρα τα δεδουλευμένα ο Αγούδημος(2010-01-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ