Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΟΥΛΗ
Ψηφίστηκε τροπολογία που διευκολύνει την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ

Την απόσυρσή της ζήτησε το ΚΚΕ

Με 51 ψήφους υπέρ από τους βουλευτές της συγκυβέρνησης και 44 κατά ψηφίστηκε χτες από το πρώτο θερινό τμήμα της Βουλής η τροπολογία που διευθετεί θέματα όπως ο συμψηφισμός των χρεών ανάμεσα στην ΕΥΔΑΠ και το Δημόσιο και η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων προκειμένου να διευκολυνθεί το ξεπούλημα της εταιρείας. Στην ονομαστική ψηφοφορία δήλωσε «παρούσα» η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θ. Τζάκρη, που με δήλωσή της αναφέρει ότι η στάση της «είναι η αυτονόητη απάντηση των προοδευτικών δυνάμεων που έχουν υποχρέωση να αποτρέψουν το ξεπούλημα της χώρας στο οποίο έχει επιδοθεί ο κ. Σαμαράς βαφτίζοντάς το succes story». Από την ψηφοφορία απουσίαζε και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης.

Την απόσυρση της τροπολογίας ζήτησε στην παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος, τονίζοντας ότι αυτή θέλει να δρομολογήσει δύο πολύ συγκεκριμένα ζητήματα:

Το πρώτο είναι να διαμορφώσει την οικονομική κατάσταση της εταιρείας ούτως ώστε να μπορέσει πολύ πιο εύκολα να ιδιωτικοποιηθεί και μέσα σε αυτή τη διαδικασία η κυβέρνηση προχωράει στον προσδιορισμό των οφειλών του Δημοσίου και στην αποπληρωμή τους. Με αυτόν τον τρόπο, τόνισε, θα γίνει πολύ πιο ελκυστική η ΕΥΔΑΠ στην ιδιωτικοποίηση και πρόσθεσε:

«Εφαρμόζετε μια πολιτική με συνέπεια και ευλάβεια, εφαρμόζετε τις κατευθύνσεις της ΕΕ για απελευθέρωση των αγορών, για πώληση των υδάτινων πόρων μέσα στα πλαίσια της κοινοτικής πολιτικής για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων που μετατρέπει το νερό σε εμπόρευμα. Αλλωστε, στον καπιταλισμό εμπόρευμα είναι το νερό και η ίδια η ανθρώπινη ύπαρξη μετατρέπεται σε εμπόρευμα».

Το δεύτερο ζήτημα, είπε ο Ν. Καραθανασόπουλος, που διευθετεί η τροπολογία είναι ότι καταργεί τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στην ΕΥΔΑΠ αφού καταργείται η διάταξη που αφορά στις αποζημιώσεις των εργαζομένων με βάση την Ειδική Συλλογική Σύμβαση που έχουν υπογράψει και η οποία ισχύει.

Στην ουσία, τόνισε, η κυβέρνηση καταργεί την εν λόγω Σύμβαση και διαμορφώνει ένα καθεστώς εργασιακών σχέσεων που θα ωφελήσει τον ιδιώτη επιχειρηματία που θα αγοράσει την ΕΥΔΑΠ απαλλασσόμενος από μια σειρά «βαρίδια», όπως τα θεωρεί η κυβέρνηση, που αφορούν στην κατοχύρωση εργασιακών δικαιωμάτων, για ακόμα πιο φθηνό εργατικό δυναμικό. Ετσι, είπε, διευκολύνεται να παίξει το ρόλο μιας υγιούς καπιταλιστικής κερδοφόρας επιχείρησης σε βάρος των εργαζομένων σε αυτήν αλλά και σε βάρος της ικανοποίησης του λαϊκού δικαιώματος για ύδρευση.

Υπερασπιζόμενος την τροπολογία ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις αφού ισχυρίστηκε ότι αυτή αφορά μόνο στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την ΕΥΔΑΠ «και τίποτα άλλο». Για δε την κατάργηση των αποζημιώσεων των εργαζομένων που ισχύουν με την Ειδική Συλλογική Σύμβαση είπε ότι με την τροπολογία αίρονται «στρεβλώσεις, υπερβολές και προνόμια» αφού «πλήρωνε το ελληνικό Δημόσιο για την ειδική εφάπαξ αποζημίωση».

  • Σε τροποποίηση του καταστατικού προχώρησε η Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΕΥΔΑΠ, κάνοντας ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση της εκχώρησής της στα μονοπώλια που τη διεκδικούν. Η συγκυβέρνηση μέσω του ΤΑΙΠΕΔ που είναι και βασικός μεγαλομέτοχος προχώρησε στην κατάργηση προηγούμενης διάταξης, σύμφωνα με την οποία οι ιδιώτες - «επενδυτές» είχαν τη δυνατότητα απόκτησης ποσοστού μέχρι 49%. Με τη νέα διάταξη η συγκυβέρνηση έχει τη δυνατότητα εκχώρησης ολόκληρου του μετοχικού πακέτου που ακόμη βρίσκεται σε κρατική ιδιοκτησία και διαμορφώνεται στο 61% της εταιρείας.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προπαγανδιστικά παιχνίδια σε βάρος των κατεστραμμένων αγροτών(2020-10-21 00:00:00.0)
Δρομολογεί την παραπέρα ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ και ανοίγει το δρόμο για ΕΥΔΑΠ(2014-12-12 00:00:00.0)
Κάνετε επιλεκτικές «διορθωτικές κινήσεις», ενώ συνεχίζετε τη λεηλασία του λαού(2014-06-27 00:00:00.0)
Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό(2013-08-02 00:00:00.0)
Νέα «νάρκη» σε Συμβάσεις και Ταμεία(2013-04-30 00:00:00.0)
Κόβουν και το νερό από τα φτωχόσπιτα(2013-02-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ