Κυριακή 17 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Κόβουν και το νερό από τα φτωχόσπιτα

Γρηγοριάδης Κώστας

Η είδηση ότι η ΕΥΔΑΠ προχώρησε σε οριστική διακοπή νερού σε πολλά σπίτια λαϊκών οικογενειών στην Ηλιούπολη, είναι χαρακτηριστική του τι βιώνουν τα εργατικά νοικοκυριά. Στον καπιταλισμό ακόμα και το νερό, ένα βασικό κοινωνικό αγαθό για να μπορεί να ζήσει ο άνθρωπος, είναι εμπόρευμα που μπορεί να το έχει μόνο όποιος έχει λεφτά να το αγοράζει. Η παρέμβαση της Λαϊκής Επιτροπής ήταν καταλυτική αφενός μεν στο να μη συνεχιστούν οι διακοπές, αφετέρου στο να δρομολογηθεί η επανατοποθέτηση των μετρητών και να επανασυνδεθεί το νερό.

Την ίδια στιγμή που κόβουν το νερό σε σπίτια, οι ταμιευτήρες νερού ξεχειλίζουν. Την ώρα που λαϊκές οικογένειες στερούνται αυτό το φυσικό αγαθό ζωτικής σημασίας, δεν υπάρχει καμία μέριμνα για να αξιοποιούνται οι υδάτινοι πόροι και να έχουν νερό τα σπίτια και τα χωράφια για τις αγροτικές καλλιέργειες. Και την ίδια στιγμή, η ΕΥΔΑΠ ως ανώνυμη εταιρεία, που έχει μετόχους, είναι στο χρηματιστήριο, εμπορεύεται το νερό γιατί οι μέτοχοι πρέπει να αυξήσουν τα κέρδη τους. Και προχωρά σε περαιτέρω ιδιωτικοποίηση για να πλουτίσει κι άλλο το κεφάλαιο.

Ο καπιταλισμός στερεί το ψωμί, τη θέρμανση και το νερό από τους εργαζόμενους. Κι είναι ένα ακόμα δεδομένο που αποκαλύπτει τη σαπίλα του. Η εργατική τάξη, οι αυτοαπασχολούμενοι, η φτωχή αγροτιά, πρέπει να παλέψουν από κοινού για να ανατρέψουν αυτό το σύστημα που τους καταστρέφει τη ζωή.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ