Παρασκευή 5 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για το θάνατο της σ. Δέσποινας Βενετσανοπούλου

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για το θάνατο της συντρόφισσας Δέσποινας Βενετσανοπούλου:

«Η ΚΕ του ΚΚΕ με θλίψη ανακοινώνει το θάνατο της παλαίμαχης κομμουνίστριας Δέσποινας Βενετσανοπούλου, που έφυγε σήμερα (σ.σ. χτες) από τη ζωή.

Η σ/σα Δέσποινα γεννήθηκε το 1918 στην Καισάρεια της Μικράς Ασίας και ήρθε στην Ελλάδα πολύ μικρή, με την πρώτη ανταλλαγή πληθυσμών τη δεκαετία του 1920. Στην Ελλάδα έβγαλε το Δημοτικό και από πολύ μικρή -11 χρονών- βγήκε στη βιοπάλη, δουλεύοντας στα κλωστοϋφαντουργεία της περιοχής της Νέας Ιωνίας για 25 χρόνια, με αρκετές διακοπές λόγω φυλακής και εξορίας (Γουδί, φυλακές Αβέρωφ, Γιούρα, φυλακές της Πάτρας, της Αλικαρνασσού στην Κρήτη). Οπως έλεγε: Ο,τι έμαθε, το έμαθε στο σχολείο της φυλακής και της εξορίας.

Διάλεξε το δρόμο του αγώνα και τον ακολούθησε πιστά μέχρι το τέλος της ζωής της. Οργανώθηκε στις γραμμές της "Λεύτερης Νέας", που καθοδηγούσε η Ηλέκτρα Αποστόλου, η οποία συγχωνεύθηκε με την ΕΠΟΝ, και συμμετείχε στις προσπάθειες για να εξαπλωθεί το ΕΕΑΜ στα εργοστάσια της περιοχής Νέας Ιωνίας, του Ηρακλείου και της Ν. Φιλαδέλφειας.

Ηταν ανάμεσα στους επικεφαλής που ηγήθηκαν της πορείας των εργατών και εργατριών της περιοχής για το συλλαλητήριο ενάντια στην επιστράτευση.

Εντάχθηκε στο Κόμμα την περίοδο της Συμφωνίας της Βάρκιζας και ήταν εκλεγμένη αντιπρόσωπος στο 7οΣυνέδριο του ΚΚΕ, όπου γνώρισε τον πρώτο της άντρα Ορέστη Μακρίδη, ο οποίος συνελήφθη και καταδικάστηκε από το Στρατοδικείο σε θάνατο και εκτελέστηκε στο Γουδί, ενώ εκείνη βρισκόταν στις φυλακές Αβέρωφ. Το 1952 βγήκε από τις φυλακές Αβέρωφ και έπιασε και πάλι δουλειά στα εργοστάσια στη Νέα Ιωνία και πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Σωματείου των Κλωστοϋφαντουργών, του οποίου διετέλεσε πρόεδρος για 15 χρόνια.

Το 1955 εκλέχτηκε δημοτική σύμβουλος στη Νέα Ιωνία. Ηταν η πρώτη γυναίκα δημοτική σύμβουλος στην περιοχή.

Το 1956 συμμετείχε στην αντιπροσωπεία των γυναικών που πήγαν στη Σοβιετική Ενωση μετά από πρόσκληση των σοβιετικών γυναικών. Ηταν η μοναδική εργάτρια στην αντιπροσωπεία, η οποία αποτελούνταν από τις Μαρία Σβώλου, Ρόζα Ιμβριώτη, Βάσω Θανασέκου, Μαρία Σωτηρίου, Καρπουζέλη, Μαλούχου, Σκλαβούνου.

Το 1959 παντρεύτηκε με τον Βενετσάνη Βενετσανόπουλο. Με τη Χούντα του 1967 συνελήφθησαν και οι δυο, εξορίστηκαν και τους πήγαν στη Γυάρο, όπου η σ/σα Δέσποινα παρέμεινε για 4 χρόνια.

Με τη μεταπολίτευση η σ/σα Δέσποινα συμμετέχει ενεργά στην οικοδόμηση των οργανώσεων του ΚΚΕ στην περιοχή της Νέας Ιωνίας, αλλά και στην ανασυγκρότηση του Σωματείου των Κλωστοϋφαντουργών.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα βγήκε στη σύνταξη και δούλεψε για την επανασύσταση Σωματείου των Συνταξιούχων. Στις πρώτες δημοτικές εκλογές μετά τη μεταπολίτευση εκλέχτηκε και πάλι δημοτική σύμβουλος -για μια εικοσαετία διετέλεσε δημοτική σύμβουλος- με συμβολή στη δημιουργία των 4 ΚΑΠΗ στη Νέα Ιωνία. Εκείνη την περίοδο ήταν στη Διοίκηση της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων, που οργάνωσε το Πρώτο Πανελλήνιο Συνέδριο των Συνταξιούχων.

Η σ/σα Δέσποινα ανταποκρίθηκε σε όλα τα καθήκοντα που τις ανέθετε το Κόμμα, με πίστη στα ιδανικά του Κόμματος, γιατί όπως είχε πει σε μια ομιλία της "άμα παρατάς τη δράση κλουβιαίνει το μυαλό".

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της σ/σας Δέσποινας Βενετσανοπούλου».

Η κηδεία της συντρόφισσας Δέσποινας Βενετσανοπούλου θα γίνει σήμερα, Παρασκευή, στις 3 το μεσημέρι στο νεκροταφείο της Μεταμόρφωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ