Παρασκευή 28 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΝΩΣΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΑΣΙΑΣ
Αντιθέσεις και συμφωνία ενεργειακής συνεργασίας

Από τη συνάντηση στο Νεπάλ
Από τη συνάντηση στο Νεπάλ
ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.--

Με δυσκολίες και τελευταία στιγμή εξασφαλίστηκε η ομοφωνία για τη συμφωνία ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ των μελών της Ενωσης Νότιας Ασίας για την Περιφερειακή Συνεργασία (SAARC - συμμετέχουν οι Αφγανιστάν, Μπανγκλαντές, Μπουτάν, Ινδία, Μαλδίβες, Νεπάλ, Πακιστάν και Σρι Λάνκα), σύμφωνα τουλάχιστον με πολλά από τα ΜΜΕ της περιοχής. Δύο ακόμα συμφωνίες - μία για τη σιδηροδρομική σύνδεση της περιοχής και μία για τη «διευκόλυνση» της μετακίνησης οχημάτων και ατόμων - παραπέμφθηκαν στο προσεχές μέλλον. Τα περισσότερα ρεπορτάζ εστίαζαν στον «περισσότερο χρόνο» που φέρεται να ζήτησε το Πακιστάν, για να τακτοποιήσει «εσωτερικά ζητήματα» (κάτι που συνδέθηκε κύρια με αντιρρήσεις πακιστανικών μεταφορικών εταιρειών που διαφωνούν έντονα με το «άνοιγμα» των συνόρων σε ανταγωνιστές). Ωστόσο, είναι σίγουρο ότι οι αντιθέσεις έχουν πολλές αιτίες, με δεδομένο ότι στην Ενωση συμμετέχουν δυνάμεις του «βεληνεκούς» της Ινδίας, αλλά και χώρες όπως το Αφγανιστάν, που διατηρούν το έντονο ενδιαφέρον πολλών μονοπωλίων.

Η ενεργειακή συμφωνία αφορά προς το παρόν την κατασκευή ενιαίου δικτύου παροχής ηλεκτρικού ρεύματος που θα συνδέει όλες τις χώρες της Ενωσης.

Στα περισσότερα σχετικά ρεπορτάζ διεθνών και τοπικών ΜΜΕ, υπογραμμιζόταν το χαμηλό επίπεδο «συνδεσιμότητας» των χωρών της SAARC, ο μικρός βαθμός εμπορικών και άλλου είδους επιχειρηματικών σχέσεων που τις συνδέει (αναλυτές κάνουν λόγο για ένα 5% έναντι π.χ. 66% στην ΕΕ). Δηλαδή, η ανησυχία των μονοπωλίων της περιοχής ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις που θα τους εξασφαλίσουν κυριαρχία στις αγορές μιας ζώνης που αντιπροσωπεύει το 1/5 του παγκόσμιου πληθυσμού, ευνοώντας έτσι ισχυρότερους «παίκτες». Σ' αυτήν τη βάση, ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι αναφέρθηκε στην ομιλία του στο ινδικό «όραμα» για την περιοχή, ζητώντας «συνεργασία σε κάθε τομέα». Το Νέο Δελχί ανακοίνωσε ότι θα παρατείνει στα 3-5 χρόνια τη βίζα σε επιχειρηματίες της SAARC.

«Παρών» όμως δήλωσαν και δυνάμεις όπως η Κίνα, που, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Λιου Ζχενμιν επιδιώκει να αυξήσει το εμπόριο με την περιοχή στα 150 δισ. δολάρια την επόμενη πενταετία. Ο ίδιος δήλωσε ότι μόνο στην κατασκευή δρόμων θα επενδυθούν 30 δισ. δολάρια.

Ως παρατηρητές, στη συνάντηση πήραν μέρος εκτός από την Κίνα και οι Αυστραλία, Ιράν, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Μαυρίκιος, Μιανμάρ, ΕΕ και ΗΠΑ.

Οι φήμες για διμερή συνάντηση μεταξύ των ηγετών Πακιστάν - Ινδίας τελικά διαψεύστηκαν, αφού οι δυο τους λέγεται ότι αντάλλαξαν μόνο τυπικές χαιρετούρες ευγενείας, απογοητεύοντας ειδικά εκείνους που θεωρούν ότι οι «δυσμενείς» διμερείς τους σχέσεις αποτελούν ένα από τα βασικά εμπόδια για την περαιτέρω ανάπτυξη όλης της Ενωσης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δικαστική επικύρωση αναστολής της αυτονομίας του Τζαμού - Κασμίρ(2023-12-13 00:00:00.0)
Προωθώντας ένα «αντίβαρο» στην Κίνα(2011-07-21 00:00:00.0)
Στρατιωτική σύμπραξη στο όνομα της τρομοκρατίας(2010-07-24 00:00:00.0)
Αμφιλεγόμενες εξελίξεις(2002-10-18 00:00:00.0)
Ενας άλλος «αντιτρομοκρατικός» πόλεμος;(2002-01-06 00:00:00.0)
Πρόταση διαλόγου σε "ουδέτερο έδαφος"(1998-06-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ