Παρασκευή 28 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Δεύτερη παραβίαση της εκεχειρίας σε λιγότερο από βδομάδα...

TΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Με τυφλή ρίψη πυρών από άρμα μάχης απάντησαν χτες οι ισραηλινές κατοχικές αρχές στην «επίθεση» που είπαν ότι δέχτηκε νωρίτερα το πρωί περιπολικό του ισραηλινού στρατού έξω από τα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας. Κατά τη διάρκεια των περιστατικών δεν υπήρξαν τραυματισμοί παρά μόνον περιορισμένες υλικές ζημιές, ωστόσο, θεωρείται το δεύτερο σοβαρότερο επεισόδιο ισραηλινής χρήσης βίας από την επίτευξη εκεχειρίας που τερμάτισε την ισραηλινή φονική στρατιωτική επέμβαση του περασμένου καλοκαιριού στη Λωρίδα της Γάζας, έπειτα από τη δολοφονία 32χρονου Παλαιστίνιου κυνηγού, ανατολικά του καταυλισμού στη Τζαμπαλίγια, την περασμένη Κυριακή, από Ισραηλινούς στρατιώτες.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών «Shin Bet» ανακοίνωσε πως «ματαίωσαν» σχέδιο «τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς» στο μεγαλύτερο γήπεδο ποδοσφαίρου της Ιερουσαλήμ, «Τέντι», που είναι η έδρα της ποδοσφαιρικής ομάδας Beitar, γνωστής για τα ρατσιστικά και αντι-αραβικά συνθήματα. Είπαν πως στο πλαίσιο επιχείρησης που έγινε τον περασμένο Σεπτέμβρη συνελήφθησαν περίπου 30 «ύποπτοι» ηλικίας 23 έως 30 ετών που είχαν στρατολογηθεί σε Ιορδανία, Δυτική Οχθη και Λωρίδα της Γάζας από «διοικητές της Χαμάς στην Τουρκία».

Σε ανακοίνωσή του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου υποστήριξε ότι το σχέδιο επίθεσης είχε στόχο να προκαλέσει «πολλά θύματα». Η «Χαμάς», από την άλλη πλευρά, δεν αντέδρασε άμεσα σε αυτούς τους ισχυρισμούς.

Ενα 24ωρο νωρίτερα, η επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, επανέλαβε την έκκλησή της σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους για «άμεσες ειρηνευτικές συνομιλίες», με αφορμή συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για το εάν θα πρέπει να αναγνωρίσει συμβολικά το Παλαιστινιακό Κράτος μέσα στον επόμενο μήνα.

Από την άλλη μεριά, η Αίγυπτος προχώρησε, για πρώτη φορά από το τέλος Οκτώβρη σε προσωρινό άνοιγμα των συνόρων με τη Ράφα στη Λωρίδα της Γάζας για τέσσερις ώρες την Τετάρτη και άλλες τέσσερις ώρες την Πέμπτη. Δε διευκρινίστηκε άμεσα εάν οι αιγυπτιακές αρχές θα παρατείνουν, το προσεχές διάστημα, το άνοιγμα των συνόρων που έκλεισαν μετά από πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις φανατικών ισλαμιστών σε βάρος δυνάμεων του στρατού και της αστυνομίας στη Χερσόνησο του Σινά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ