Παρασκευή 28 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αιματοκύλισμα και ΝΑΤΟικά σενάρια

Βομβαρδισμένο σπίτι από τον ουκρανικό στρατό στο Ντονέτσκ
Βομβαρδισμένο σπίτι από τον ουκρανικό στρατό στο Ντονέτσκ
Οι βομβαρδισμοί από τις δυνάμεις του ουκρανικού στρατού συνεχίστηκαν και χθες στην περιοχή του Ντονέτσκ και μάλιστα σε κατοικημένες περιοχές, όπως η γειτονιά Σχιλκόπ στην ομώνυμη πόλη, όπου από ρίψεις όλμων σκοτώθηκαν ένα 12χρονο αγόρι και μια 55χρονη γυναίκα. Την ίδια ώρα, την Τετάρτη στο Κίεβο βρέθηκε ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ Αμερικανός στρατηγός Φίλιπ Μπρίντλοβ, που είχε συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο και τον πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ (ο οποίος επανεκλέχτηκε χθες στη θέση του στην πρώτη συνεδρίαση της Βουλής που σχηματίστηκε από τις εκλογές βίας στις 26 Οκτώβρη, όπου τα 5 φιλοϊμπεριαλιστικά κόμματα κυριαρχούν).

Ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, σε κοινή συνέντευξη, κατήγγειλε την ανάπτυξη ρωσικών πυραύλων στην Κριμαία και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Ανησυχούμε πολύ για τη στρατιωτικοποίηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων. Τα οπλικά συστήματα, οι πύραυλοι "Κρουζ" και οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι είναι ικανοί να πλήξουν το σύνολο της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας».

Η αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου επιδιώκει σε σύντομο χρονικό διάστημα την ένταξη της χώρας στη λυκοσυμμαχία, κάτι που εξηγεί ως απάντηση στην «προσάρτηση της Κριμαίας και το μη έλεγχο της πλούσιας σε μεταλλεύματα περιοχής του Ντονμπάς». Ετσι διαρρέει τα σχέδιά της για να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο για το λεγόμενο καθεστώς της Ουκρανίας ως «αδέσμευτης χώρας» και να ανοίξει η προοπτική της ένταξης στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο μια τέτοια κίνηση, όπως είπε και ο ΝΑΤΟικός στρατηγός, είναι προφανές ότι ανησυχεί την άλλη πλευρά, δηλαδή τη Ρωσία. Οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ πρόκειται να συνεδριάσουν στις 2 Δεκέμβρη στις Βρυξέλλες, όπου θα ασχοληθούν κυρίως με την κατάσταση στην Ουκρανία, παρουσία του Ουκρανού υπουργού Εξωτερικών Πάβλο Κλίμκιν και του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι. Χαρακτηριστική όμως είναι και η επιφυλακτική δήλωση της αρμόδιας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Βικτόρια Νούλαντ (που πρωτοστάτησε στην επέμβαση στην Ουκρανία και την ανατροπή της προηγούμενης αστικής κυβέρνησης Β. Γιανουκόβιτς), η οποία είπε ότι θα ήταν «πολύ δύσκολο για την Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η κυβέρνηση του Κιέβου υποστήριξε χθες ότι εντόπισε πολλές δεκάδες φορτηγά που μετέφεραν άνδρες και πυροβολικό και διέσχισαν τα ρωσικά σύνορα για να μεταβούν στις ελεγχόμενες από τους αυτονομιστές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας. Πάντως, ενώ η κυβέρνηση βομβαρδίζει τις ανατολικές περιοχές και ανέστειλε όλες τις κοινωνικές παροχές στα εδάφη αυτά που ελέγχονται από τους πολιτοφύλακες ο πρωθυπουργός Γιατσενιούκ κατηγόρησε χθες τη Ρωσία ότι ευθύνεται για μια «ανθρωπιστική καταστροφή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ