Κυριακή 6 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ ΚΑΙ ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Ενας άλλος «αντιτρομοκρατικός» πόλεμος;

Ετοιμοι για πόλεμο...

Associated Press

Ετοιμοι για πόλεμο...
ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ -ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Η «ξεχασμένη» σύγκρουση του Κασμίρ ήρθε στην επιφάνεια και απειλεί να τινάξει τη Νότια Ασία στον αέρα. Το ειρωνικό της υπόθεσης είναι ότι οι ΗΠΑ και η περί αυτές «Συμμαχία» προσπαθούν αγωνιωδώς να πείσουν την Ινδία να μη μιμηθεί το ...δικό τους παράδειγμα.

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Βάτζπαϊ και ο δικτάτορας του Πακιστάν Μουσάραφ βρίσκονταν χθες στο Νεπάλ για τη Σύνοδο του Οργανισμού Περιφερειακής Συνεργασίας των Χωρών της Νότιας Ασίας (SAARC) - αλλά το αν θα πραγματοποιούνταν διμερής συνάντησή τους ή όχι δεν είχε γίνει γνωστό έως το πρωί του Σαββάτου. Ανεξαρτήτως του αν ο «πάγος» έσπασε ή όχι, η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνη.

Από τον Οκτώβριο και έως σήμερα, η ένταση στις διμερείς σχέσεις αυξάνεται διαρκώς. Η επίθεση στο Κοινοβούλιο του Κασμίρ με σαράντα νεκρούς, οι βομβιστικές επιθέσεις, οι συγκρούσεις στα σύνορα και οι ενέδρες, και - αυτό που απειλεί να ξεχειλίσει το ποτήρι - η επίθεση στο Ινδικό Κοινοβούλιο την 13η Δεκεμβρίου με 14 νεκρούς, για την οποία η ινδική κυβέρνηση κατηγορεί οργανώσεις που το Πακιστάν στηρίζει και οι ΗΠΑ εκτάκτως ενέταξαν στη λίστα των «τρομοκρατικών οργανώσεων», Λασκάρ - ε - Ταΐμπα και Τζάις - ε - Μουχαμάντ, η αμοιβαία επιβολή κυρώσεων, η αποστολή εκατοντάδων χιλιάδων στρατιωτών στα σύνορα και μια ρητορική πολεμικού τύπου συνθέτουν την εικόνα. Ο πόλεμος των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν τέθηκε σε δεύτερη μοίρα (!): Ο στρατός του Πακιστάν πήρε από την αφγανική μεθόριο ένα 50% των δυνάμεών του και το μετέφερε στο Κασμίρ, ενώ η Ινδία έχει μεταφέρει στην περιοχή περισσότερα στρατεύματα από κάθε άλλη φορά εδώ και τρεις δεκαετίες. Τα καθημερινά επεισόδια με τις ανταλλαγές πυρών και δεκάδες νεκρούς και η συνεχιζόμενη δράση των αυτονομιστών στο εσωτερικό του κρατιδίου θέτουν όλο και πιο πιεστικά το ερώτημα, αν οι κυβερνώντες την Ινδία θα επιλέξουν μια πολεμική περιπέτεια μιμούμενοι «το παράδειγμα των ΗΠΑ και του Ισραήλ», όπως λένε ανοιχτά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.

Αλλά οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Κίνας και της Ρωσίας έχουν αποδυθεί σε μιαν αγωνιώδη προσπάθεια να αποτρέψουν αυτό ακριβώς: Αν ένας τέτοιος πόλεμος ξεκινήσει, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να κλιμακωθεί σε παγκόσμια σύρραξη. `Η, χειρότερα ακόμα, σε πυρηνική σύρραξη. Οι πιέσεις έφεραν προς το παρόν μια αλλαγή στη ρητορική της Ινδίας - ο Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ μιλά για διερεύνηση μέσω «διπλωματικών καναλιών» των πιθανοτήτων αποκλιμάκωσης πριν δοθεί στους στρατηγούς το πράσινο φως, ενώ ο στρατηγός Μουσάραφ, που προειδοποιούσε προ ημερών μόλις ότι «αν παραβιάσει τα σύνορα θα απαντήσουμε με όλη μας την ισχύ» πλέον λέει ότι το Πακιστάν «θέλει την ειρήνη» και στέλνει το στρατό να συλλάβει εκατοντάδες μέλη των ισλαμιστικών οργανώσεων.

Βεβαίως, δεν είναι σε καμιά περίπτωση σίγουρο ότι η «διπλωματική προσπάθεια» αυτή είναι ειλικρινής - ή ότι θα έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα. Ο στρατηγός Μουσάραφ έχει καταστήσει σαφές πως θα συνεχίσει να στηρίζει τους «μαχητές της ελευθερίας» στο Κασμίρ και η διαταγή του στην ISI να «κόψει την υποστήριξη» σ' αυτές είναι αμφίβολο αν θα εισακουστεί. Από την άλλη, είναι αμφίβολο αν η ινδική κυβέρνηση των εθνικιστών ινδουιστών θα αντισταθεί στις ηγεμονικές ονειρώξεις του RSS, της οργάνωσης βάσης του κυβερνώντος κόμματος που η ινδική αριστερά χαρακτηρίζει «φασιστική» στην ιδεολογία της...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ