Πέμπτη 13 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Προκλητικά νέα σχέδια εκατοντάδων εποικισμών

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Παραμονές της προγραμματισμένης για σήμερα συνάντησης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Μαχμούτ Αμπάς και τον Ιορδανό μονάρχη Αμπντάλα Β' στο Αμμάν της Ιορδανίας, οι ισραηλινές αρχές προχώρησαν σε ακόμη μία προκλητική απόφαση, που δρομολογεί την κατασκευή 200 νέων εποικισμών σε εβραϊκή συνοικία της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και στην κατασκευή άλλων 174 κατοικιών για εποίκους σε αραβική συνοικία της πόλης.

Η απόφαση για την κατ' αρχήν προέγκριση των νέων εβραϊκών εποικισμών ανακοινώθηκε σε μία νέα περίοδο κλιμάκωσης της έντασης στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη που χαρακτηρίζεται από συγκρούσεις νεαρών παλαιστινίων με Ισραηλινούς αστυνομικούς και στρατιώτες, τρομοκρατικές εφόδους σε προσφυγικούς καταυλισμούς, μεμονωμένες επιθέσεις ατόμων από την μία προς την άλλη πλευρά και αυξημένα μέτρα ασφαλείας από τα ισραηλινά κατοχικά στρατεύματα σε όλη τη Δυτική Οχθη.

Χαρακτηριστικά γεγονότα της επικίνδυνα κλιμακούμενης έντασης είναι η επίθεση αγνώστων σε αρχαία εβραϊκή συναγωγή αργά το βράδυ της Τρίτης στην αραβική πόλη Σφάραμ του βορείου Ισραήλ, με αποτέλεσμα μικρές υλικές ζημιές, και ο εμπρησμός του πρώτου ορόφου τεμένους από φανατικούς Εβραίους εποίκους στο χωριό Αλ-Μουγάιρ, που βρίσκεται κοντά στον εβραϊκό οικισμό Σίλο. Παλαιστίνιος αξιωματούχους σημείωσε ότι στο ίδιο χωριό ένα άλλο τζαμί είχε τυλιχθεί στις φλόγες πριν από δύο χρόνια και πάλι από φανατικούς Εβραίους εποίκους.

Σε αυτό το κλίμα όξυνσης της έντασης, το υψηλόβαθμο στέλεχος της «Φατάχ» Μαρουάν Μπαργκούτι που εκτίει πέντε φορές ισόβια ποινή φυλάκισης στην ισραηλινή φυλακή Χανταρίμ οδηγήθηκε στην απομόνωση για μία βδομάδα, επειδή απηύθυνε κάλεσμα στον παλαιστινιακό λαό για ένοπλη αντίσταση κατά του Ισραήλ, με αφορμή την προχτεσινή δέκατη επέτειο από το θάνατο του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ.

Στο μεταξύ, αργότερα χτες βράδυ, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Σλοβενικής Βουλής επρόκειτο να εξετάσει πρωτοβουλία του «Κόμματος Ενωμένης Αριστεράς» (ZL) σχετικά με την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Παλαιστίνης, την οποία μέχρι στιγμής στηρίζουν δύο κόμματα της αριστεράς. Την πρωτοβουλία υποστηρίζουν και οι Σοσιαλδημοκράτες (SD) που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνασπισμού, με επικεφαλής τον Μίρο Τσέραρ.

Παλαιστινιακές πηγές σημειώνουν ότι έως σήμερα, 134 χώρες έχουν αναγνωρίσει την Παλαιστίνη ως ανεξάρτητη, επτά από τις οποίες είναι κράτη - μέλη της ΕΕ (Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Μάλτα και Κύπρος). Σε αυτές προστέθηκε και προ ημερών η Σουηδία, η πρώτη δυτική χώρα της ΕΕ που αναγνώρισε το κράτος της Παλαιστίνης.

Τέλος, η Γαλλική Εθνοσυνέλευση αναμένεται να ψηφίσει στις 28 Νοέμβρη επί ενός συμβολικού σχεδίου απόφασης για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Παλαιστινιακού κράτους, πράγμα που θα κάνει στις 11 Δεκέμβρη και η γαλλική Γερουσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ