Πέμπτη 13 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Εντατική πολεμική προετοιμασία

Νέοι βομβαρδισμοί του στρατού στο Ντονέτσκ ξεσπιτώνουν και άλλους ανθρώπους.
Νέοι βομβαρδισμοί του στρατού στο Ντονέτσκ ξεσπιτώνουν και άλλους ανθρώπους.
ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--

Οξύνεται καθημερινά η αντιπαράθεση στην Ανατολική Ουκρανία, με τους βομβαρδισμούς και τις μάχες να φουντώνουν ιδιαίτερα στην περιοχή του Ντονέτσκ. Η αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου, που στέλνει νέες δυνάμεις στρατού και εξοπλισμού καταστρατηγώντας τους όρους της συμφωνίας εκεχειρίας που υπογράφτηκε στο Μινσκ στις 5 Σεπτέμβρη, την ίδια ώρα κατηγορεί τη Ρωσία ότι τροφοδοτεί τους πολιτοφύλακες, τους οποίους κατηγορεί ότι ετοιμάζουν γενικευμένη επίθεση. Νωρίτερα η ουκρανική κυβέρνηση και το ΝΑΤΟ είχαν ανακοινώσει ότι έχουν παρατηρήσει κίνηση οχηματοπομπής στρατιωτικών οχημάτων χωρίς διακριτικά, που θεωρούν ότι είναι ρωσικά. Την ίδια ώρα συνεχίζονται τα στρατιωτικά ΝΑΤΟϊκά γυμνάσια στην Εσθονία.

Πάντως χτες, μετά από τις διαψεύσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ διέψευσε τους ισχυρισμούς του ανώτατου διοικητή των συμμαχικών δυνάμεων του NATO στην Ευρώπη, Φίλιπ Μπρίντλοβ, ότι έχουν εισέλθει στην Ανατολική Ουκρανία φάλαγγες ρωσικών στρατιωτικών οχημάτων, χαρακτηρίζοντάς τις «ανυπόστατες». Και πρόσθεσε «έχουμε πλέον πάψει να δίνουμε προσοχή σε αυτές τις αβάσιμες κατηγορίες του».

Εκτακτο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Για την κατάσταση που οξύνεται στην Ουκρανία είχε συγκληθεί αργά χτες το βράδυ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά από αίτημα των ΗΠΑ, στο οποίο αναμενόταν να αναπτυχθεί σφοδρή αντιπαράθεση. Στην πρόσφατη ωστόσο συνάντηση το περασμένο Σάββατο στο Πεκίνο, των ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Ρωσίας, ο Ρώσος υπουργός Σ. Λαβρόφ ζήτησε από τον ομόλογό του Τζ. Κέρι οι ΗΠΑ να αποτρέψουν την ουκρανική κυβέρνηση να συνεχίσει την πολεμική επιχείρηση και να την προτρέψουν στην επιλογή του δρόμου του διαλόγου, κάτι που ζητούν και οι νεοεκλεγμένες από τις 2 Νοέμβρη Αρχές των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Παρέμβαση επίσης για το θέμα έκανε και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, που δήλωσε «δεν έχει κανένα νόημα να εξοπλιστεί εκ νέου η περιοχή και να προετοιμαστούν (οι Ουκρανοί και οι φιλορώσοι) για μια περαιτέρω στρατιωτική αντιπαράθεση. Δε βοηθά κανέναν, απλά χάνουν χρόνο».

Βεβαίως η Γερμανία, τα μονοπώλια της οποίας διασυνδέονται με τα ρωσικά, είχε μπει διστακτικά και στη λογική της επιβολής των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ