Τρίτη 11 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ο λαός μπορεί να γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων

Εκδήλωση για τα 70 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής

MotionTeam

Με μαζική συμμετοχή του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας της Θεσσαλονίκης, πλήθους αγωνιστών της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής, στο Πολυτεχνείο του ΑΠΘ, η εκδήλωση που διοργάνωσε η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ για τα 70 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, από τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ.

Στην εκδήλωση, μίλησε ο Σάκης Βαρδαλής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Στη συνέχεια, η καλλιτεχνική ομάδα του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, παρουσίασε ένα αφιέρωμα για την πορεία προς την απελευθέρωση που ήταν επενδυμένο με αντάρτικα τραγούδια. Παρουσιάστηκαν στιγμές από την πλούσια αντιστασιακή δράση του λαού - κύριο ρόλο έπαιξαν οι δυνάμεις του ΚΚΕ - που ξεκίνησε αμέσως μετά την κατάληψή της Θεσσαλονίκης από τους Γερμανούς φασίστες.

Εγινε αναφορά στον κλοιό των δυνάμεων του ΕΛΑΣ που άρχισαν να περισφίγγουν τη Θεσσαλονίκη ήδη από το καλοκαίρι του 1944 και να χτυπούν τους Γερμανούς και τους ντόπιους συνεργάτες τους. Στις πολλές μέρες πολεμικής έξαρσης, σκληρής ηρωικής αναμέτρησης που ακολούθησαν. Στην είσοδο του ΕΛΑΣ στις 30 Οκτώβρη ως απελευθερωτή και στις επιχειρήσεις του, για να σώσει το λαό και τις υποδομές της πόλης (σιδηροδρομικό σταθμό, εργοστάσιο ηλεκτροφωτισμού, αλευρόμυλους, κ.ά.) από τους Γερμανούς που τις είχαν υπονομεύσει με εκρηκτικά. Αλλά και στον παλλαϊκό γιορτασμό που ακολούθησε.

Η ανάγκη θα φέρει και την οργή


MotionTeam

Στην ομιλία του, ο Σάκης Βαρδαλής, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Εκδηλώσεις σαν τη σημερινή μπορούν όχι μόνο να διδάξουν, να εμπνεύσουν τις νεότερες γενιές, αλλά να αποδείξουν ότι όταν ένας λαός αποφασίσει να πάρει τη ζωή του στα χέρια του, να γίνει ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων, τότε μπορεί να κάνει το αδύνατο δυνατό, μπορεί να νικήσει αυτόν που στα μάτια του φαίνεται ανίκητος».

Αναφέρθηκε στην επιχείρηση διαστρέβλωσης και παραχάραξης της Ιστορίας που στόχο έχει να φράξει το δρόμο προς το μέλλον.

Τόνισε πως «τότε, όπως και σήμερα, οι αστικές πολιτικές δυνάμεις και τα όργανά τους προσπαθούσαν να σπείρουν στη λαϊκή συνείδηση την ηττοπάθεια, τη "φρονιμάδα".

Να πείσουν το λαό ότι οι χιτλερικές στρατιές ήταν αήττητες, πως η αναμέτρηση μαζί τους ισοδυναμούσε με τρέλα.

Αποκοτιά, ανάμεσα σε άλλα, βαφτίζουν σήμερα την αντιιμπεριαλιστική - αντικαπιταλιστική πάλη.

Επισείουν σαν φόβητρο τον "κίνδυνο να απομονωθεί η χώρα"!

Αποδείχτηκε, πως όταν υπάρχει μια πρωτοπορία έτοιμη και αποφασισμένη, η λαϊκή ανταπόκριση στο κάλεσμα θα έρθει. Ο συσχετισμός των δυνάμεων δε μένει παγωμένος.

Η ανάγκη θα φέρει και την οργή.

Η εποχή μας είναι εποχή περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό.

Ο 21ος θα είναι ο αιώνας της αναζωογόνησης του Κομμουνιστικού Κινήματος, ο αιώνας νέων κοινωνικών επαναστάσεων, που θα φέρουν με μεγαλύτερη ωριμότητα και σταθερότητα την εργατική τάξη και τις άλλες λαϊκές δυνάμεις στην πολιτική εξουσία, για να είναι η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών κίνητρο της οικονομικής και κοινωνικής οργάνωσης».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ