Τρίτη 11 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
16η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Αναχώρησε για τον Ισημερινό αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ

Η Συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 13 - 15 Νοέμβρη στο Γκουαγιακίλ

Αντιπροσωπεία της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τους Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, Ελισαίο Βαγενά, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, και Δανάη Χέλμη, συνεργάτη του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, αναχώρησε χτες, Δευτέρα, για τον Ισημερινό, όπου θα συμμετάσχει στη 16η Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων. Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ θα πάρει μέρος επίσης στη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας που θα προηγηθεί, θα παραβρεθεί σε εκδηλώσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος Ισημερινού και θα έχει διμερείς συναντήσεις με πολλά Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα.

Η Συνάντηση έχει θέμα «Ο ρόλος των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων στον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό και στην καπιταλιστική εκμετάλλευση, που προκαλεί κρίσεις, πολέμους και την άνοδο φασιστικών και αντιδραστικών δυνάμεων. Για τα δικαιώματα των εργαζομένων και του λαού, την εθνική και κοινωνική χειραφέτηση, το σοσιαλισμό» και θα πραγματοποιηθεί στις 13 - 15 Νοέμβρη στο Γκουαγιακίλ του Ισημερινού.

Το Γκουαγιακίλ είναι μια βιομηχανική πόλη, με μεγάλη συμβολική σημασία για το εργατικό κίνημα της χώρας, καθώς στις 15/11/1922 σημειώθηκε μια ιδιαίτερα αιματηρή καταστολή γενικής απεργίας. Το χτύπημα της εργατικής κινητοποίησης από το στρατό και την αστυνομία οδήγησε στη σφαγή χιλιάδων εργατών απεργών, η οποία έμεινε γνωστή ως «οι σταυροί πάνω από το νερό» και κάθε χρόνο διοργανώνονται εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τους νεκρούς απεργούς.

Οι Διεθνείς Συναντήσεις Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων ξεκίνησαν το 1999 με πρωτοβουλία του ΚΚΕ και έχουν καθιερωθεί ως ένα σημαντικό γεγονός για το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα. Εχουν οδηγήσει στη δημιουργία συλλογικών εργαλείων, όπως ο κόμβος του Solidnet (www.solidnet.org) και το Ενημερωτικό Δελτίο για την ταχεία ενημέρωση μεταξύ των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων. Εχουν συμβάλει στην ανταλλαγή εμπειρίας, στην προώθηση της διεθνιστικής αλληλεγγύης και του συντονισμού της δράσης, αλλά και στην πολιτική συζήτηση και ιδεολογική αντιπαράθεση στις γραμμές του κομμουνιστικού κινήματος. Τη διοργάνωση και την προετοιμασία τους επιμελείται Ομάδα Εργασίας που έχει συγκροτηθεί γι' αυτό το σκοπό.

Οι ετήσιες Διεθνείς Συναντήσεις τα πρώτα 7 χρόνια φιλοξενήθηκαν στην Αθήνα και συνεχίστηκαν σε όλες τις ηπείρους του πλανήτη. Η φετινή είναι η δεύτερη φορά που η Διεθνής Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων πραγματοποιείται στην αμερικανική ήπειρο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ