Τρίτη 11 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ο «ανήσυχος» Γκορμπατσόφ

Από τις γνωστές φιέστες που διοργανώθηκαν το Σαββατοκύριακο στο Βερολίνο, για να γιορταστούν τα 25 χρόνια από την αντεπανάσταση στη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία (αφορμή είναι η λεγόμενη «πτώση του τείχους του Βερολίνου»), δεν μπορούσε να λείπει και ο πρωτεργάτης της, πρώην Πρόεδρος της ΕΣΣΔ, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. Οι γιορτές αυτές είναι η επιτομή της διαστρέβλωσης και παραχάραξης της Ιστορίας (ο «Κυριακάτικος Ριζοσπάστης» σε ειδικό αφιέρωμα αναφέρεται στα πραγματικά γεγονότα). Ο Γκορμπατσόφ, όμως, όλα τα τελευταία χρόνια είναι το απαραίτητο «αξεσουάρ» για να του αποδοθούν τιμές, όπως έγινε και φέτος. Ο πρώην ηγέτης του πρώτου σοσιαλιστικού κράτους συνέβαλε στην τελική φάση της καπιταλιστικής παλινόρθωσης μαζί με άλλα στελέχη των Κομμουνιστικών Κομμάτων εξουσίας. Φέτος, όμως, εμφανίστηκε «ανήσυχος» για την επανέναρξη ενός νέου «ψυχρού πολέμου που κάποιοι λένε ότι έχει ξεκινήσει» και ζήτησε «αποκατάσταση της εμπιστοσύνης» της Δύσης με τη Ρωσία. Σαν την εμπιστοσύνη που υπήρξε ανάμεσα στους ιμπεριαλιστές και τους αντεπαναστάτες, για να ανατραπεί ο σοσιαλισμός. Μόνο που σήμερα ο ψυχρός πόλεμος, που είναι ...θερμός, είναι ο ανταγωνισμός των μονοπωλίων με τίμημα το αίμα των λαών, αυτό για το οποίο «αγωνίστηκε» και ο ...Μιχαήλ.

«Καρφί δεν τους καίγεται»

Εγραφαν τα «Νέα», 9/11/2014, για τον Μαραθώνιο: «...η μαζικότατη συμμετοχή - τόσο από Ελληνες όσο και (κυρίως) από ξένους - έστειλε το μήνυμα ότι η άθληση έχει αξία για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, πέρα από τον πρωταθλητισμό. Βεβαίως, ακόμη μία φορά αποτύχαμε να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη από μια τέτοια διοργάνωση: Μπορεί τα ξενοδοχεία να γέμισαν λόγω Μαραθωνίου, αλλά τα καταστήματα του κέντρου, παρά την κοσμοπλημμύρα, παρέμειναν κλειστά...». Στοχοπροσηλωμένοι οι αστοί στην απαίτησή τους για κατάργηση της Κυριακής αργίας, δε χάνουν ευκαιρία να μην την προπαγανδίσουν. Τώρα, αν αυτό είναι σε βάρος των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων «καρφί δεν τους καίγεται». Οσο για το άλλο, περί άθλησης και υγιεινού τρόπου ζωής, ας ρωτήσουν τους 1.500.000 ανέργους και τους μισθωτούς των 300 και 200 ευρώ που δεν έχουν να φάνε...

Πλαστό δίλημμα

Η ανακοίνωση της πρόθεσης του υπουργού Παιδείας, Αν. Λοβέρδου, να βάλει εκπαιδευτικούς να δουλεύουν τζάμπα, προκειμένου να καλυφθεί ένα μέρος των τεράστιων κενών στα σχολεία, έχει προκαλέσει σάλο τις τελευταίες μέρες. Απέναντι στις δίκαιες αντιδράσεις που ξεσηκώθηκαν γι' αυτή την επικίνδυνη εξέλιξη με την τζάμπα εργασία, ο υπουργός επέλεξε να απαντήσει μέσω Twitter, χρεώνοντας προβοκατόρικα σε όσους αντιδρούν ότι προτιμούν τα κενά στα σχολεία! «Αναζητούμε 1.500 αναπληρωτές δίχως να έχουμε θέσεις. Θα τους βρούμε. Οσο και αν μας χτυπούν. Προτιμούν μάλλον τα κενά όλοι αυτοί», έγραψε συγκεκριμένα ο υπουργός. Το δίλημμα είναι πλαστό. Η κυβέρνηση δεν έχει να επιλέξει ανάμεσα στην τζάμπα εργασία και τα κενά. Εχει να επιλέξει ανάμεσα σε διορισμούς και όχι διορισμούς.

Κουπόνια φαγητού αντί για μισθό

Δεν είναι προτέρημα του Ελληνα υπουργού Παιδείας οι ιδέες για τους εκπαιδευτικούς που καλούνται να δουλεύουν εθελοντικά. Σύμφωνα με όσα διαβάζουμε στο πόρταλ «902.gr»:

Για ένα πιάτο φαΐ, κυριολεκτικά, θέλει να εργάζονται οι νέοι εκπαιδευτικοί η γαλλική κυβέρνηση!

Την αποδοχή κουπονιών φαγητού πρότεινε σαν λύση η γαλλική κυβέρνηση στους νέους εκπαιδευτικούς δημοτικών σχολείων στην περιοχή του Παρισιού, οι οποίοι δεν έχουν πληρωθεί από την αρχή του έτους.

Συγκεκριμένα, οι νεοδιόριστοι δάσκαλοι στα δημοτικά σχολεία του κέντρου και των περιχώρων του Παρισιού δουλεύουν χωρίς να πληρώνονται τους τελευταίους 11 μήνες. Παράλληλα, λόγω των πρόσφατων αλλαγών στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, οι δάσκαλοι αυτοί παρακολουθούν σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα, προκειμένου να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις, τα οποία μάλιστα αναγκάζονται να πληρώνουν απ' την τσέπη τους.

Οι εκπαιδευτικοί διαμαρτύρονται ότι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία τους δεν έχουν άλλο εισόδημα εκτός των οφειλόμενων μισθών τους. Κι ενώ αυτή είναι η κατάσταση, οι αρμόδιοι φορείς, σε απάντηση σε παράσταση διαμαρτυρίας των δασκάλων, που έλαβε χώρα την περασμένη Τρίτη, τους προτείνουν είτε να πάρουν δάνειο ή να δεχθούν κουπόνια φαγητού, για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα αυτά συμβαίνουν σε μία χώρα με ανεπτυγμένη βιομηχανία, η οποία θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες καπιταλιστικές οικονομίες της Ευρώπης, στην οποία δεν έχουν εφαρμοστεί ούτε μνημόνια ούτε μεσοπρόθεσμα.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1875 Γεννιέται ο Ανατόλι Βασίλιεβιτς Λουνατσάρσκι, πρώτος Λαϊκός Επίτροπος Εκπαίδευσης της Σοβιετικής Ρωσίας.

1887 Τέσσερις από τους οκτώ εργάτες - συνδικαλιστές, που είχαν κατηγορηθεί για την προβοκατόρικη βομβιστική επίθεση σε εργατική συγκέντρωση στην πλατεία του Χεϊμάρκετ της Νέας Υόρκης στις 4 Μάη 1886, εκτελούνται δι' απαγχονισμού (πρόκειται για τους Πάρσονς, Σπάις, Φίσερ και Ενγκελ).

1917 Οι εργάτες του Κιέβου παίρνουν τη σκυτάλη της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης και ξεσηκώνονται.

1918 Στην Κομπιένη της Γαλλίας υπογράφεται ανακωχή μεταξύ της Γερμανίας και της Αντάντ, σηματοδοτώντας τη λήξη του Α' Παγκόσμιου ιμπεριαλιστικού πολέμου, που στοίχισε τη ζωή σε σχεδόν 20.000.000 ανθρώπους.

1934 Σε όλη την Ελλάδα γίνονται συλλαλητήρια διαμαρτυρίας των παλαιών πολεμιστών για την εγκατάλειψή τους από το κράτος.

1938 Ο Ισμέτ Ινονού εκλέγεται Πρόεδρος της Τουρκίας, θέση στην οποία παρέμεινε έως το 1950.

1942 Γερμανικά στρατεύματα μπαίνουν στο μη κατεχόμενο έως τότε κομμάτι της Γαλλίας («Γαλλία του Βισί»), κυριεύουν τη Λιμόζ και το Βισί και φτάνουν μέχρι τα σύνορα με την Ισπανία. Την ίδια μέρα καταλαμβάνουν και την Κορσική με τη βοήθεια της Ιταλίας.

1945 Γεννιέται ο ηγέτης των Νικαραγουανών ανταρτών «Σαντινίστας» Ντανιέλ Ορτέγκα, Πρόεδρος της χώρας του το 1985 - 1990 και πάλι το 2007.

1990 Πεθαίνει ο κομμουνιστής ποιητής Γιάννης Ρίτσος. Ο Γ. Ρίτσος εξέδωσε την πρώτη του ποιητική συλλογή το 1934 με τον τίτλο «Τρακτέρ». Την ίδια χρονιά εντάχθηκε στο ΚΚΕ, ενώ συνεργάστηκε και με τον «Ριζοσπάστη», χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο «Γ. Σοστίρ», από αναγραμματισμό του ονόματός του. Τα γεγονότα του Μάη του 1936 στη Θεσσαλονίκη συγκλονίζουν την εργατική τάξη της χώρας μας και τον ίδιο: Στις 11 Μάη στέλνει τρία από τα δεκατέσσερα θρηνητικά ποιήματά του στον «Ριζοσπάστη» και την επόμενη μέρα η εφημερίδα τα δημοσιεύει, με γενικό τίτλο «Μοιρολόι». Ολόκληρο το έργο θα κυκλοφορήσει λίγο αργότερα, στις 8/6/1936, με τον τίτλο «Επιτάφιος». Την περίοδο της Κατοχής, ο Γ. Ρίτσος πήρε ενεργό μέρος στην ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση. Το 1948 - 1952, εξορίστηκε διαδοχικά στη Λήμνο, στη Μακρόνησο και τον Αϊ - Στράτη. Μετά την απελευθέρωσή του δραστηριοποιείται μέσα από τις γραμμές της ΕΔΑ. Το 1956 τύπωσε τη Σονάτα του σεληνόφωτος, για την οποία τιμήθηκε με το Α' Κρατικό Βραβείο ποίησης, το 1960 κυκλοφόρησε η μελοποίηση του Επιτάφιου από τον Μίκη Θεοδωράκη, το 1966 τυπώθηκε αυτοτελώς η Ρωμιοσύνη (πρώτη έκδοση το 1954), που μελοποιήθηκε από τον Μ. Θεοδωράκη. Την περίοδο της χούντας, εξορίστηκε σε Γυάρο και Λέρο. Υπό το βάρος της διεθνούς κατακραυγής, αλλά και λόγω της σοβαρής του ασθένειας, η χούντα αναγκάστηκε να τον μεταφέρει από την εξορία σε κατ' οίκον περιορισμό μέχρι το 1970. Μετά τη μεταπολίτευση έτυχε πλήθους διακρίσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό: προτάθηκε για το βραβείο «Νόμπελ» το 1975, τιμήθηκε με το βραβείο «Λένιν» το 1977, κ.ά. Ο Γ. Ρίτσος παρέμεινε στρατευμένος στην υπόθεση του σοσιαλισμού μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ έως την τελευταία του πνοή.

1990 Πεθαίνει ο ηθοποιός και θεατρικός σκηνοθέτης Αλέξης Μινωτής (πραγματικό όνομα Αλέξης Μινωτάκης).

2004 Πεθαίνει ο Γιάσερ Αραφάτ, ηγέτης της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) και πρώτος Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ