Σάββατο 2 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
Γκρεμίζει τις τιμές η αναβάθμιση

3% οι απώλειες του Γενικού Δείκτη τις δύο πρώτες μέρες συμμετοχής στις ώριμες αγορές. Στο 6,6% οι συνολικές «ζημιές» της βδομάδας

Με σημαντική μείωση των τιμών στο σύνολο σχεδόν των μετοχικών τίτλων, εγκαινιάστηκε η... νέα ιστορική περίοδος του Χρηματιστηρίου της Αθήνας. Μολονότι οι διάφοροι αναλυτές -οι γνωστοί τελικά κράχτες του χρηματιστηριακού τζόγου- όλες τις προηγούμενες μέρες υπόσχονταν πως η λεγόμενη αναβάθμιση του ΧΑΑ είναι ταυτισμένη με τις «καλύτερες μέρες» που έρχονται, κάτι τέτοιο δε συνέβη. Αντίθετα, τόσο την Πέμπτη όσο και την Παρασκευή, κατά τις δύο πρώτες συνεδριάσεις της... αναβαθμισμένης Σοφοκλέους, ο Γενικός Δείκτης είχε απώλειες περί το 3%. Χτες, ο Γενικός Δείκτης έφτασε στο κατώφλι των 3.000 μονάδων, κλείνοντας με πτώση 2,54% στις 3.010,3 μονάδες. Οι απώλειες του Γενικού Δείκτη την Πέμπτη ήταν της τάξης του 0,45%.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες, στις εκτιμήσεις των οποίων βέβαια δεν μπορεί κανείς να στηρίζεται πλήρως, εκτιμούν ότι οι εξελίξεις στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις οφείλονται στο γεγονός ότι η διοίκηση του ΧΑΑ έχει επιτρέψει να γίνονται αγοραπωλησίες μεγάλων μετοχικών πακέτων, για λίγη ώρα μετά το κλείσιμο της επίσημης συνεδρίασης, στην τιμή κλεισίματος της κάθε μετοχής. Αυτή τη ρύθμιση φαίνεται πως προσπαθούν να εκμεταλλευτούν οι μεγάλες χρηματοοικονομικές εταιρίες του εξωτερικού, που ρίχνουν σε μεγάλα ποσοστά τις τιμές λίγα λεπτά πριν το επίσημο κλείσιμο της συνεδρίασης.

Το βέβαιο είναι ότι ξένοι και ντόπιοι «θεσμικοί», οι διαχειριστές μεγάλων χαρτοφυλακίων δηλαδή, παίζουν τη γάτα με το ποντίκι ανάλογα με το αν βρίσκονται στην πλευρά των αγοραστών ή των πωλητών. Πρόκειται για παιχνίδια που είναι παντελώς αδιάφορα για το μέσο πολίτη και τους εργαζόμενους στη χώρα -στο βαθμό που δε συμμετέχουν στο χρηματιστηριακό τζόγο- που προϊδεάζουν για τις κόντρες που αναμένεται να ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα.

Ο Γενικός Δείκτης πάντως από τη συνεδρίαση της Δευτέρας μέχρι και χτες, μέσα στη βδομάδα δηλαδή, σημείωσε απώλειες της τάξης του 6,6%. Ενδιαφέρον, τέλος, αποτελεί να προσέξει κανείς την αναδίπλωση που κάνουν σε σχέση με τα επιχειρήματα που πρόβαλαν πριν λίγες μέρες, οι θεωρούμενοι αναλυτές της χρηματιστηριακής αγοράς. Ετσι, ενώ το σλόγκαν μέχρι τώρα ήταν «η αναβάθμιση, θα οδηγήσει τη Σοφοκλέους σε άνοδο», χτες άρχισε να λανσάρεται η ιδέα ότι «καλύτερα να είσαι μεγάλο ψάρι ανάμεσα στα μικρά (αναδυόμενη αγορά), παρά μικρό ψάρι ανάμεσα στα μεγάλα (ώριμες αγορές)...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ