Σάββατο 2 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Το... μητροπολιτικό κέντρο

Πόσο υποκριτικό ακούγεται πράγματι, πως η Θεσσαλονίκη θα είναι το μητροπολιτικό κέντρο του προγράμματος Ολυμπιακής εκεχειρίας που σχεδιάζει το ΥΠΕΞ με την «Αθήνα 2004» και στόχο - σύνθημα έχει, όπως ανέφερε η κα Γ. Αγγελοπούλου, την άρση των «εχθροπραξιών» στην περιοχή, στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. «Η Ολυμπιακή φλόγα θα περάσει από τη Θεσσαλονίκη στα Βαλκάνια για να σηματοδοτήσει τη συναδέλφωση των λαών», είπε η κ. πρόεδρος στη διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε τις προάλλες στο Δήμο Θεσσαλονίκης για την υπογραφή μνημονίων συνεργασίας, και όλοι - πλην ενός, του Αγ. Σαχίνη - χειροκρότησαν εξίσου υποκριτικά.

Από τη Θεσσαλονίκη λοιπόν, θα περάσει η Ολυμπιακή φλόγα στις βαλκανικές χώρες. Οπως από τη Θεσσαλονίκη πέρασαν και συνεχίζουν να περνούν οι στρατιωτικές ορδές του ΝΑΤΟ για την «υπεράσπιση» της ειρήνης στην περιοχή, σκορπίζοντας το θάνατο. Εξάλλου στη Θεσσαλονίκη θα γίνει μέσα στην επόμενη εβδομάδα η σύνοδος των υπουργών Αμυνας των κρατών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης - παρουσία του Αμερικανού υπουργού Αμυνας - στο πλαίσιο της οποίας, όπως φαίνεται, θα εξεταστούν οι μέθοδοι κλιμάκωσης του πολέμου στην περιοχή.

Σ' αυτή την πόλη λοιπόν, που εδρεύουν δεκάδες οργανισμοί - μηχανισμοί για την επιβολή της Νέας Τάξης Πραγμάτων στην περιοχή, στην πόλη που το λιμάνι της παραμένει υπό κατοχή εδώ και 2 χρόνια από τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις, επέλεξαν, να πουλήσουν και νέο παραμύθι. Να χρυσώσουν το χάπι για το λαό της και να βαφτίσουν το μαύρο άσπρο.

Οπως κάνουν καιρό τώρα, προσπαθώντας να πείσουν τους πολίτες πως ο μητροπολιτικός ρόλος της Θεσσαλονίκης για τη διείσδυση στη Βαλκανική, αφορά κυρίως αυτούς και τα συμφέροντα του τόπου. Δεν το έχουν καταφέρει όμως. Και σ' αυτό συνηγορεί και η έρευνα που διενεργήθηκε με πρωτοβουλία της ΕΤ-3 και ανακοινώθηκε προχτές, σχετικά με το πώς ιεραρχούν οι πολίτες τα προβλήματα και τις δράσεις που τους αφορούν.

«Δυστυχώς, σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλονίκη και το ρόλο της ως κέντρο των Βαλκανίων, φαίνεται πως οι Θεσσαλονικείς αδιαφορούν. Δε στέκονται στον στρατηγικό αυτό στόχο που τέθηκε και αυτό πρέπει να προβληματίσει τους πολιτικούς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο γεν. διευθυντής της ΕΤ-3, Δ. Κατσαντώνης.

Και βέβαια αυτό πρέπει να προβληματίσει τους πολιτικούς και ειδικότερα την κυβέρνηση που όπως αναδεικνύεται για άλλη μια φορά, κόντρα στις διαθέσεις και τις προσδοκίες του λαού αυτού του τόπου, επιμένει να διατηρεί τη χώρα και ιδιαίτερα τη Θεσσαλονίκη ως κέντρο εξόρμησης για την υλοποίηση των πολιτικών, οικονομικών και πολεμικών σχεδιασμών των ευρωΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστών. Και στις δράσεις της αυτές, τώρα πρόσθεσε και το νέο πρόγραμμα της «Ολυμπιακής εκεχειρίας» που έχει εξασφαλίσει και τις ευλογίες των Αμερικανών.

Κυρίως όμως πρέπει να προβληματίσει τους πολίτες, γιατί όταν οι εκπρόσωποι και οι υπάλληλοι του ιμπεριαλισμού δείχνουν να υπερασπίζονται τα ολυμπιακά ιδεώδη και την εκεχειρία, στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο, τα ολυμπιακά ιδεώδη υπερασπίζονται τον ιμπεριαλισμό σε βάρος της ειρήνης.


Αννα ΑΝΑΝΙΑΔΟΥ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ