Σάββατο 2 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οταν ο ΣΕΒ «παίζει»...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Είναι φανερό το τελευταίο διάστημα ότι η ηγεσία του ΣΕΒ ανακατεύεται ανοιχτά στο «πολιτικό παιχνίδι», χάρη βέβαια στο δικαίωμα που της έχουν εκχωρήσει οι ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων. Πάγιος στόχος του ΣΕΒ είναι να αξιοποιήσει στο έπακρο τις μεταξύ τους κομματικές αντιθέσεις για την εξουσία και να τους εξωθήσει να χρησιμοποιήσουν το μέγιστο των προσπαθειών τους στο στόχο της υλοποίησης των «διαρθρωτικών αλλαγών», βάσει του συμφωνηθέντος χρονοδιαγράμματος. Μια «γεύση» για το πώς παίζεται το παιχνίδι δίνει ο Γ. Κύρτσος στο χτεσινό «Ελεύθερο Τύπο»: «Εντυπωσιακή -γράφει- είναι και η αλλαγή στάσης του ΣΕΒ έναντι της ΝΔ. Πριν από τις βουλευτικές εκλογές οι ισχυρότεροι βιομήχανοι μιλούσαν ανοιχτά για την υποτιθέμενη ανωριμότητα του Κ. Καραμανλή και των συνεργατών του. Σήμερα απευθύνονται σε αυτούς σαν την επόμενη ομάδα εξουσίας. Η στάση των εκπροσώπων του ΣΕΒ δεν μπορεί, βέβαια, να χαρακτηριστεί ανιδιοτελής. Πήραν αυτά που ήθελαν από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και τώρα θέλουν να δεσμεύσουν την πολιτική της επόμενης κυβέρνησης». Ειδικά για το τελευταίο καθόλου δε χρειάζεται να κουραστούν. Τους πρόλαβε ο Κ. Καραμανλής, ο οποίος στη συνέλευση του ΣΕΒ μίλησε περίπου ως επίτιμος πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων.

«Εμ... εμ», ο κ. προϊστάμενος

Μεταφέροντας επί του πρακτέου τη θεωρία «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση» και συμπεριφερόμενος, όχι σαν υπεύθυνος δημόσιος υπάλληλος, αλλά σαν «πονηρός πολιτευτής», αντιμετώπισε, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας Σωτήρης Καραμέτας, τις συγκεκριμένες καταγγελίες της τοπικής ΕΛΜΕ, σχετικά με τον τρόπο που διενεργούνται οι εξετάσεις στα ενδοσχολικός εξεταζόμενα μαθήματα, σε κάποια ιδιωτικά λύκεια του νομού. Οι καταγγελίες ήταν δημόσιες και αναφέρονταν στην απόφαση να μη συμμετέχουν, πλέον, καθηγητές του δημοσίου στις επιτροπές διεξαγωγής των εξετάσεων στα ιδιωτικά σχολεία, γεγονός που δημιουργεί φόβους και υπόνοιες για μη αξιοκρατικές εξετάσεις. Ο κ. προϊστάμενος, αντί, ως αρμόδιος, να λάβει σοβαρά υπόψη τις καταγγελίες του συνδικαλιστικού οργάνου των εκπαιδευτικών και να πάρει τα αναγκαία μέτρα, όταν και όπου απαιτούνται, επιχείρησε να προσάψει στους καταγγέλλοντας τη «ρετσινιά» του «συκοφάντη σε βάρος των συναδέλφων τους του ιδιωτικού τομέα της εκπαίδευσης». Η συμπεριφορά του εν λόγω προϊσταμένου αποδεικνύει - μέσα και από ένα άλλο δρόμο - την προτίμηση του υπουργείου Παιδείας προς την ιδιωτική εκπαίδευση...

Ομολογίες...

Το παρακάτω σχόλιο, με τίτλο «το θέμα είναι να μπουν στο διάλογο», δημοσιεύτηκε στο προχτεσινό «Καρφί» του Ν. Κακαουνάκη και... αφιερώνεται εξαιρετικά στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, Αυτόνομη Παρέμβαση):

«Η πόλωση με τη Δεξιά, άλλωστε, συμφέρει και στην προσπάθεια ενοποίησης του εσωτερικού μετώπου και δίνει ανάσες στην κυβέρνηση, έστω και αν ο Κώστας Σημίτης καταβάλλει σε αυτή την προσπάθεια τμήμα της προσωπικής του αξιοπιστίας. Ακόμη και η, διά αντιπροσώπων τεχνοκρατών ή διά της υποβολής ερωτημάτων, συμμετοχή των συνδικάτων είναι πολλαπλά χρήσιμη στην κυβέρνηση, η οποία προετοιμάζεται ακόμη και για το ενδεχόμενο αποχώρησής τους, αν κάποια στιγμή βέβαια ξεκινήσει ο διάλογος.

Το μόνο που απεύχεται είναι να μη μπούνε καθόλου στη διαδικασία. Το πλήγμα στην πολιτική της και στον κοινωνικό διάλογο θα είναι τότε στρατηγικό. "Να μπούνε και ας μην καθίσουν μέχρι το τέλος", λέει χαρακτηριστικά συνεργάτης του Κώστα Σημίτη. Οπως, άλλωστε, λένε και οι έμποροι: "Ακόμη και η σκόνη του πελάτη είναι κέρδος, ας μπει και ας μην αγοράσει τίποτα"!»

Ανεπιθύμητοι στη Λάρισα

Με ομόφωνη απόφασή της η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας κήρυξε ανεπιθύμητους στο νομό, τους ιδιοκτήτες της γαλακτοβιομηχανίας «Ολυμπος», Αδελφούς Σαράντη. Ο λόγος που οδήγησε το ΕΚΛ σ' αυτή την απόφαση είναι ότι οι εν λόγω επιχειρηματίες, στην προσπάθειά τους να επιβάλλουν κλίμα τρομοκράτησης σε βάρος των εργαζομένων της επιχείρησής τους - με σκοπό να σταματήσουν τις αντιδράσεις τους για την ένταση της εκμετάλλευσής τους, την καταπάτηση των δικαιωμάτων τους και την ασυδοσία των απολύσεων - χρησιμοποιούν «μπράβους» που ξυλοκοπούν οιονδήποτε θεωρούν οι ίδιοι ότι στέκεται εμπόδιο στα σχέδιά τους. Τα κρούσματα εργοδοτικής αυθαιρεσίας είναι πολλά από τότε που οι Αφοί Σαράντη αγόρασαν, «αντί πινακίου φακής», τον «Ολυμπο» από την Ενωση Συνεταιρισμών. Στις 3 Αυγούστου 2000 «μπράβοι» της επιχείρησης ξυλοκόπησαν τον Τάκη Τσιόγκα, πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, επειδή πήγε να συμπαρασταθεί στον αγώνα των εργαζομένων που απεργούσαν για να σταματήσουν οι αυθαίρετες απολύσεις. Και προχτές, τραμπούκος της εργοδοσίας επιτέθηκε και τραυμάτισε σοβαρά στο μάτι συνδικαλιστή που συνόδευε την Επιθεώρηση Εργασίας, σε έλεγχο που διενεργούσε στο εργοστάσιο. Βεβαίως, οι Αφοί Σαράντη, συμπεριφέρονται και ενεργούν μ' αυτό τον τρόπο, εκμεταλλευόμενοι το γενικότερο κλίμα αντεργατικών μέτρων και τρομοκράτησης της κοινωνίας, που επιχειρεί να επιβάλει η κυβέρνηση, αλλά θα πρέπει να καταλάβουν ότι σε κάποιους «δεν περνάει ο τσαμπουκάς»...

Τα... περιπαικτικά

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΚΑΠΩΣ ΠΕΡΙΕΡΓΑ εξελίσσεται αυτή η υπόθεση των επαφών της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ με τον Τάσο Γιαννίτση για το Aσφαλιστικό. Ο μεν υπουργός λέει ότι τον κοροϊδεύουν οι συνδικαλιστές, ζητώντας του κονδύλια εκτός των κυβερνητικών προβλέψεων. Από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ λένε ότι τους κοροϊδεύει αυτός, γιατί άλλα λέει στις επαφές τους και άλλα δημοσίως...

Οσο, για προχτές βράδυ, όταν ο Χρήστος Πολυζωγόπουλος «απείλησε» τον Τάσο Γιαννίτση, λέγοντας πως «θα τα πούμε στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ», δεν καταλάβαμε τι εννοούσε. Μήπως, ότι η κοινωνική ασφάλιση είναι ...εσωκομματική υπόθεση του ΠΑΣΟΚ ή ότι θα παρθούν ρηξικέλευθες αποφάσεις στο ανώτερο όργανο του κυβερνώντος κόμματος; Και το ένα και το άλλο, πάντως, είναι ολότελα αβάσιμα...

Φυσικά δεν μπορούμε να βρούμε άκρη τώρα με το αν ο Γιαννίτσης κοροϊδεύει τελικά την ΠΑΣΚΕ ή η ΠΑΣΚΕ τον Γιαννίτση. Δεν έχετε όμως με όλα αυτά εντονότατη την αίσθηση ότι ...όλοι μαζί κοροϊδεύουν ή προσπαθούν, τουλάχιστον, να κοροϊδέψουν εμάς;

ΑΚΟΥΣΤΕ, λοιπόν, ιστορίες εκεί στην Τουρκία: Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απειλεί με «πάγωμα» των δανειοδοτήσεων στη χώρα (που ως γνωστόν περνά οικονομική κρίση), αν δεν περιοριστούν δραστικά οι καλλιέργειες καπνού και βέβαια οι καπνοκαλλιεργητές!


Παπαγεωργίου Βασίλης

Δε σας θυμίζει αυτό και τα δικά μας, με τους καπνοκαλλιεργητές αλλά και με τους βαμβακοπαραγωγούς, τους ελαιοπαραγωγούς και τόσους άλλους αγρότες, όπου το ίδιο συμβαίνει με τις επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης που ζητούν συρρίκνωση της γεωργικής παραγωγής μας;

Οπωσδήποτε, λοιπόν, υπάρχουν αυτά (και άλλα παρόμοια) που πραγματικά είναι κοινά προβλήματα και ενώνουν τους δυο λαούς. Πλην όμως κάτι τέτοια στοιχεία δεν μπορούν, φαίνεται, να τα βρουν οι επιτροπές «σοφών» και οι «χαμηλές» και «υψηλές» πολιτικές του υπουργείου Εξωτερικών.

Ούτε όμως και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης τα ανακαλύπτουν. Αυτοί βλέπουν ως ...«συνεκτικά στοιχεία» Ελλήνων και Τούρκων μόνο την Αντζελα Δημητρίου, τον Σάκη Ρουβά και τον Ασλάνη με τις κοινές επιδείξεις μόδας!

Το... μητροπολιτικό κέντρο

Πόσο υποκριτικό ακούγεται πράγματι, πως η Θεσσαλονίκη θα είναι το μητροπολιτικό κέντρο του προγράμματος Ολυμπιακής εκεχειρίας που σχεδιάζει το ΥΠΕΞ με την «Αθήνα 2004» και στόχο - σύνθημα έχει, όπως ανέφερε η κα Γ. Αγγελοπούλου, την άρση των «εχθροπραξιών» στην περιοχή, στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. «Η Ολυμπιακή φλόγα θα περάσει από τη Θεσσαλονίκη στα Βαλκάνια για να σηματοδοτήσει τη συναδέλφωση των λαών», είπε η κ. πρόεδρος στη διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε τις προάλλες στο Δήμο Θεσσαλονίκης για την υπογραφή μνημονίων συνεργασίας, και όλοι - πλην ενός, του Αγ. Σαχίνη - χειροκρότησαν εξίσου υποκριτικά.

Από τη Θεσσαλονίκη λοιπόν, θα περάσει η Ολυμπιακή φλόγα στις βαλκανικές χώρες. Οπως από τη Θεσσαλονίκη πέρασαν και συνεχίζουν να περνούν οι στρατιωτικές ορδές του ΝΑΤΟ για την «υπεράσπιση» της ειρήνης στην περιοχή, σκορπίζοντας το θάνατο. Εξάλλου στη Θεσσαλονίκη θα γίνει μέσα στην επόμενη εβδομάδα η σύνοδος των υπουργών Αμυνας των κρατών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης - παρουσία του Αμερικανού υπουργού Αμυνας - στο πλαίσιο της οποίας, όπως φαίνεται, θα εξεταστούν οι μέθοδοι κλιμάκωσης του πολέμου στην περιοχή.

Σ' αυτή την πόλη λοιπόν, που εδρεύουν δεκάδες οργανισμοί - μηχανισμοί για την επιβολή της Νέας Τάξης Πραγμάτων στην περιοχή, στην πόλη που το λιμάνι της παραμένει υπό κατοχή εδώ και 2 χρόνια από τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις, επέλεξαν, να πουλήσουν και νέο παραμύθι. Να χρυσώσουν το χάπι για το λαό της και να βαφτίσουν το μαύρο άσπρο.

Οπως κάνουν καιρό τώρα, προσπαθώντας να πείσουν τους πολίτες πως ο μητροπολιτικός ρόλος της Θεσσαλονίκης για τη διείσδυση στη Βαλκανική, αφορά κυρίως αυτούς και τα συμφέροντα του τόπου. Δεν το έχουν καταφέρει όμως. Και σ' αυτό συνηγορεί και η έρευνα που διενεργήθηκε με πρωτοβουλία της ΕΤ-3 και ανακοινώθηκε προχτές, σχετικά με το πώς ιεραρχούν οι πολίτες τα προβλήματα και τις δράσεις που τους αφορούν.

«Δυστυχώς, σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλονίκη και το ρόλο της ως κέντρο των Βαλκανίων, φαίνεται πως οι Θεσσαλονικείς αδιαφορούν. Δε στέκονται στον στρατηγικό αυτό στόχο που τέθηκε και αυτό πρέπει να προβληματίσει τους πολιτικούς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο γεν. διευθυντής της ΕΤ-3, Δ. Κατσαντώνης.

Και βέβαια αυτό πρέπει να προβληματίσει τους πολιτικούς και ειδικότερα την κυβέρνηση που όπως αναδεικνύεται για άλλη μια φορά, κόντρα στις διαθέσεις και τις προσδοκίες του λαού αυτού του τόπου, επιμένει να διατηρεί τη χώρα και ιδιαίτερα τη Θεσσαλονίκη ως κέντρο εξόρμησης για την υλοποίηση των πολιτικών, οικονομικών και πολεμικών σχεδιασμών των ευρωΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστών. Και στις δράσεις της αυτές, τώρα πρόσθεσε και το νέο πρόγραμμα της «Ολυμπιακής εκεχειρίας» που έχει εξασφαλίσει και τις ευλογίες των Αμερικανών.

Κυρίως όμως πρέπει να προβληματίσει τους πολίτες, γιατί όταν οι εκπρόσωποι και οι υπάλληλοι του ιμπεριαλισμού δείχνουν να υπερασπίζονται τα ολυμπιακά ιδεώδη και την εκεχειρία, στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο, τα ολυμπιακά ιδεώδη υπερασπίζονται τον ιμπεριαλισμό σε βάρος της ειρήνης.


Αννα ΑΝΑΝΙΑΔΟΥ

Οι... διαμεσολαβητές

Πολλά έχουν δει τα μάτια μας από την κυβέρνηση των «εκσυγχρονιστών» και πιστεύαμε και εμείς ό,τι και να δούμε πλέον δε θα μας εκπλήξει. Αμ δε, όμως. Διαβάστε για να καταλάβετε:

Την προηγούμενη Τρίτη οι βιομήχανοι της Βόρειας Ελλάδας, αφού απελπίστηκαν οι άνθρωποι με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΘ - και η τέταρτη προσπάθεια απέτυχε - παρουσιάζουν πρόταση, με την οποία ζητούν η ιδιωτικοποίηση να γίνει μέσω του Χρηματιστηρίου, να μετατραπεί η ιδιωτική ΔΕΘ σε βαλκανικό εκθεσιακό κέντρο κλπ. κλπ. Παίρνει την πρόταση υπό μάλης ο Πασχαλίδης και την κατεβάζει την Τετάρτη στον Παπαντωνίου. Και τι ανακοινώνει το υπουργείο την ίδια ημέρα; Σε σύσκεψη που έγινε - λέει η ανακοίνωση - αποφασίστηκε η εισαγωγή της ΔΕΘ στο ΧΑΑ σε ποσοστό της τάξης του 25%, κάτι που ανοίγει νέες προοπτικές σε ό,τι αφορά την εκθεσιακή δραστηριότητα στη χώρα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιο - Ανατολικής Ευρώπης κλπ. κλπ. Με λίγα, δηλαδή, λόγια οι υπουργοί παρουσίασαν σαν απόφαση, την πρόταση των βιομηχάνων. Εμείς τι να πούμε; θα τους προτείνουμε μόνο, αντί να διασύρονται έτσι, δεν αυτοκαταργούνται για να έχουμε μια αυθεντική κυβέρνηση των βιομηχάνων; Τι χρειάζονται οι... διαμεσολαβητές πλέον;

Το «εθνικό μολύβι»...

«Ολοένα και περισσότεροι "σοφοί" προβλέπουν ότι το κρατίδιο των Σκοπίων θα έχει κακό τέλος και μαζί του το εύθραυστο status quo για τα σύνορα της περιοχής. Ο δρ Χένρι Κίσινγκερ, με το γνωστό ρεαλισμό που τον διακρίνει, προέβλεψε σε κλειστή συνάντηση που είχε με Ευρωπαίους πολιτικούς στη Νέα Υόρκη, ότι "η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας έχει τελειώσει". Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών άσκησε κριτική στη νατοϊκή παρέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο και επισήμανε το πόσο υποτιμήθηκε ο αλβανικός αλυτρωτισμός. Την ίδια όμως στιγμή εξήγησε ότι "το γυαλί έχει σπάσει" και ότι όσο και να πιεστεί η σλαβική ηγεσία αλλά και οι Αλβανοί προύχοντες, η εξεύρεση βιώσιμης λύσης είναι σχεδόν απίθανη».

Αυτά έγραφε ο Αλ. Παπαχελάς στο χτεσινό «Βήμα», ενώ προχτές η εφημερίδα «Νόβα Ματσεντόνια» των Σκοπίων υποστήριζε ότι ανάμεσα σε δυτικούς κύκλους μελετώνται και καταρτίζονται ευρύτερα σχέδια αναδιάταξης των συνόρων στα Βαλκάνια, τα οποία περιλαμβάνουν και την Ελλάδα. Μια αναδιάταξη, η οποία στοχεύει - όπως έγραφε η εφημερίδα, επικαλούμενη διπλωματικές πηγές - την ταυτόχρονη «λύση του αλβανικού και του μακεδονικού», στη βάση κάποιων ιδεών του Χ. Κίσινγκερ και αναχαράζοντας τα σύνορα με «εθνικό μολύβι», όπως σημείωνε χαρακτηριστικά.

... και ο ιμπεριαλιστικός «γραφιάς»

Συγκεκριμένα έγραφε προχτές η «Νόβα Ματσεντόνια»: «Η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά και τα σημερινά σενάρια στη Νότια Σερβία και τα Σκόπια, καθώς και τα πιθανά για αύριο στην Ελλάδα και το Μαυροβούνιο, οδηγούν τη Δύση στη λύση του προβλήματος των Αλβανών, χρησιμοποιώντας ένα "εθνικό κλειδί" που έχει επινοήσει ο Κίσινγκερ και το οποίο προσπαθούν να εφαρμόσουν γενικότερα στα Βαλκάνια, με σκοπό να δημιουργήσουν εξισορροπημένα εθνικά κράτη και να αποτρέψουν μακροπρόθεσμους κινδύνους εσωτερικών αναταραχών».

Ιδιαίτερα, για τα Νότια Βαλκάνια, η εφημερίδα σημειώνει, ότι η Αλβανία θα πάρει τμήματα του Μαυροβουνίου και των δυτικών περιοχών της ΠΓΔΜ, όπως και το μεγαλύτερο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου. Η Σερβία θα πάρει το βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, η ΠΓΔΜ τις περιοχές που ζουν «Μακεδόνες», «όπως η περιοχή του Πιρίν στη Βουλγαρία κι ένα τμήμα της Ελλάδας, στην οποία σε αντάλλαγμα μπορεί να δοθεί η περιοχή της Νότιας Αλβανίας που κατοικείται από μία ισχυρή ελληνική μειονότητα, πράγμα που θεωρείται φυσικό, εφ' όσον η Αλβανία θα έχει ήδη πετύχει τα περισσότερα οφέλη».

Χρειάζεται, άραγε, να θυμίσουμε, ότι το ΚΚΕ καταγγέλλει, χρόνια τώρα, την ιμπεριαλιστική πολιτική τού «διαίρει και βασίλευε», όπως και τις ευθύνες των εγχώριων κυβερνήσεων και όσων, με τον ένα ή άλλο τρόπο, συμμετέχουν ή εμπλέκονται στα εγκληματικά αυτά «παιγνίδια»;

«Στην Ελλάδα η φτώχεια είναι χειρότερη απ' ό,τι στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Το χάσμα φτωχών - πλουσίων είναι από τα υψηλότερα στην ΕΕ και συνεχώς διευρύνεται, την ώρα που ένας στους πέντε Ελληνες ζει κάτω από το επίπεδο της φτώχειας και η Ελλάδα κατέχει τη δεύτερη θέση στην ΕΕ στη μακροχρόνια φτώχεια».

Δεν τα λέμε εμείς, κύριοι της κυβέρνησης. Ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ τα λέει. Ο κ. Σόμπλες, επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Πρόβες... «τρομονόμου»

Πρόβες... νυφικού, θυμίζουν οι τελευταίες κατασταλτικές επιδόσεις του κρατικού μηχανισμού απέναντι στο λαϊκό κίνημα. Τα κρούσματα αυταρχισμού, αυθαιρεσίας και τρομοκρατίας πληθαίνουν. Λίγο πριν ψηφιστεί από τους συνεταίρους της εξουσίας, το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, ο «τρομονόμος», οι δυνάμεις «του νόμου και της τάξης» εφαρμόζουν στην πράξη ένα μέρος αυτού που επιδιώκει ο «τρομονόμος». Κάθε καλόπιστος πολίτης αναρωτιέται: Τι θα συμβεί τώρα που ο «τρομονόμος» θα λύσει τα χέρια των αρχών;

Τα γεγονότα που έχουν συμβεί το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι χαρακτηριστικά. Το πρόσφατο ξυλοφόρτωμα φοιτητών του ΕΜΠ έξω από το υπουργείο Παιδείας συνέβη γιατί η κυβέρνηση επιμένει στη θέση της να μην επιτρέπει σε διαδηλωτές να πλησιάζουν δημόσια κτίρια. Με τις «αλυσίδες» των αστυνομικών που στήνει δεν πρόκειται να σβήσει τις φωνές αντίστασης και διαμαρτυρίας. Μάλιστα, στα σχέδιά της είναι να συμπεριλάβει σε σχετικό νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, απόσταση ασφάλειας 100 μέτρων έξω από τα κρατικά κτίρια. Μετά από αυτή τη γραμμή τα δακρυγόνα και τα αστυνομικά ρόπαλα θα... κάνουν διάλογο με όσους διαδηλώνουν. Ανάλογα αντιμετωπίστηκαν οι φοιτητές στο κτίριο της περιφέρειας Κρήτης στο Ηράκλειο.

Στην Καβάλα αστυνομικοί της Ασφάλειας υπέβαλαν σε σωματική έρευνα μέλη της ΚΝΕ που έκαναν αφισοκόλληση. Η δικαιολογία που επικαλέστηκαν ήταν μήπως οι νέοι κομμουνιστές είχαν πάνω τους ναρκωτικές ουσίες! Ευτυχώς, δεν είχαν την τύχη των τεσσάρων ΚΝιτών της Κυπαρισσίας που οδηγήθηκαν στα δικαστήρια, επειδή κολλούσαν αφίσες με αντιιμπεριαλιστικό περιεχόμενο σε... στύλους εγκατάστασης κοινής ωφέλειας. Εκεί οι αρχές ενοχλήθηκαν από τις πολιτικές αφίσες, την ίδια ώρα που άφηναν ασύλληπτους και ατιμώρητους αυτούς που είχαν γεμίσει την περιοχή με αφίσες, που διαφήμιζαν το «πολιτιστικό» έργο νυχτερινών μαγαζιών, όπου στενάζουν νεαρές κοπέλες-θύματα των κυκλωμάτων «πορνείας και ναρκομανίας».

Δεν πρέπει να ξεχαστεί η επιδρομή των ΜΑΤ σε βάρος των εργατών της επιχείρησης «Γεωργιάδης» στη Θεσσαλονίκη και το ξυλοφόρτωμα των ειρηνοδρόμων που διαδήλωναν κατά της ύπαρξης του ΝΑΤΟικού στρατηγείου στη Λάρισα. Οσον αφορά τη δίωξη του συνδικαλιστή Γ. Μανουσογιαννάκη, σε βάρος του εξακολουθούν να ισχύουν οι περιοριστικοί όροι, που του είχαν επιβληθεί από την εισαγγελική αρχή του Πειραιά, επειδή άσκησε το συνδικαλιστικό του δικαίωμα της υπεράσπισης των συμφερόντων των ναυτεργατών. Ο υπουργός «Δικαιοσύνης», μάλιστα, ζήτησε να συμμορφωθεί σε αυτούς!!!

Τα παραπάνω αποτελούν την αναγκαία δόση της «ένεσης του αυταρχισμού» που βάζει συχνά - πυκνά η κυβέρνηση στο Σώμα της ελληνικής κοινωνίας. Στόχος είναι η ανάπτυξη ενός ιδιόμορφου μιθριδατισμού στην ελληνική κοινωνία, η οποία πρέπει να μάθει να ανέχεται τις δόσεις του αυταρχικού δηλητηρίου, χωρίς να αντιδρά. Το όριο της ανεκτικότητας απέναντι στην κρατική ασυδοσία και καταστολή πρέπει να γίνει ακόμα πιο ελαστικό. Στα πλαίσια αυτά ο «τρομονόμος» θα αποτελέσει την κεφαλαιοποίηση αυτής της επένδυσης αυταρχισμού, που κάνει μεθοδικά τα τελευταία χρόνια η άρχουσα τάξη της χώρας μας. Εκτός εάν υπάρξει συντονισμένη αντίδραση σε όλα αυτά. Το μέτωπο της πάλης για τις λαϊκές ελευθερίες και τα κοινωνικά δικαιώματα χωρά κάθε πολίτη που θέλει να αγωνιστεί συλλογικά, που θέλει να εξακολουθήσει να έχει το δικαίωμα να συνδικαλίζεται, να διαδηλώνει, να οραματίζεται ένα καλύτερο αύριο. Με τη μαζική, αποφασιστική δράση το «νυφικό» του αυταρχισμού θα επιστραφεί στο ράφτη του.

Αλλο πιόνι...

Αλλον ωθούνε

τώρα πάνω,

άλλο αχυράνθρωπο

και νάνο

άλλον ωθούνε

για «μπροστάρη»

ο ΣΕΒ κι οι άλλοι

ντόπιοι τσάροι.

* * *

Αλλον δικό τους

υπηρέτη

φτιάχνουνε τώρα

για ηγέτη

ο νυν δεν πάει

παραπέρα

κι αλλάζουν πιόνι

στη σκακιέρα!

* * *

Καινούρια

στήνουνε απάτη,

λαέ ορθάνοιχτο

το μάτι,

μετά από τόσα

θα 'ταν κρίμα

κι άλλη φορά

να πέσεις θύμα!


Ο οίστρος



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ