Κυριακή 19 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντιλαϊκή και η λεγόμενη «μετά το μνημόνιο εποχή»

Με κεντρικό άξονα τις σαρωτικές αναδιαρθρώσεις για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, συνεχίστηκε την περασμένη βδομάδα το ντόμινο των αντιλαϊκών διεργασιών, που αφορούν στη μεταβατική φάση για τη λεγόμενη «μετά το μνημόνιο εποχή». Στο ίδιο κάδρο εντάσσεται και η ενδοαστική διαπάλη γύρω από τη «βιωσιμότητα» του ελληνικού κρατικού χρέους και το στήσιμο των «προληπτικών γραμμών χρηματοδότησης». Τι είναι όμως οι «προληπτικές γραμμές χρηματοδότησης»; Πρόκειται για χρηματοδότηση μετά το 2014 από την πλευρά της ΕΕ, για το υπαρκτό ενδεχόμενο αδυναμίας πρόσβασης στις διεθνείς χρηματαγορές. Το σχετικό «σήμα» δόθηκε την περασμένη βδομάδα μετά από τους κλυδωνισμούς στα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια και την απογείωση των επιτοκίων στη δευτερογενή αγορά του ελληνικού κρατικού χρέους στα επίπεδα του 9%. Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από τους μηχανισμούς χρηματοδότησης, είτε μέσω των «αγορών» είτε μέσω της διακρατικής στήριξης από την ΕΕ, ανεξάρτητα και από τη συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ, η αντιλαϊκή επίθεση θα συνεχιστεί με αναδιαρθρώσεις για την παραπέρα ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου, ταυτόχρονα με την εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων που ήδη έχουν αποφασιστεί αλλά δεν έχουν προλάβει να εφαρμοστούν και ως προϋπόθεση για να διαπραγματευτεί η κυβέρνηση τη διευθέτηση του χρέους. Αλλά και με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι σε όφελος του λαού. Και αυτός θα διαπραγματευτεί για το χρέος και τη δανειακή σύμβαση, κάτι που προϋποθέτει αναδιαρθρώσεις.

Με αντιλαϊκή επωδό τις «μεταρρυθμίσεις»

Η διασφάλιση χρηματοδότησης προς το ελληνικό κράτος, με προϋπόθεση την επίτευξη συμφωνίας για «ένα συνολικό πακέτο φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων», αποτελεί το νέο αντιλαϊκό μήνυμα που εκπέμπουν τα επιτελεία της ΕΕ. Αυτό επισήμανε σε γραπτή δήλωσή του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα Οικονομίας, Γ. Κατάινεν, προκειμένου «να διασφαλιστούν λογικές συνθήκες για το ελληνικό κράτος και να δρομολογηθεί ομαλά η πλήρης και βιώσιμη πρόσβαση στις αγορές». Ο εκπρόσωπος της ΕΕ απέστειλε καθαρό το μήνυμα στους «επενδυτές»: «Θα υποστηρίξουμε την Ελλάδα όσον αφορά την καθησύχαση των δανειστών και των χρηματοπιστωτικών αγορών για την ισχυρή δέσμευση όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις και για την τήρηση των δημοσιονομικών στόχων, συμπεριλαμβανομένου ενός ισχυρού και επαρκούς δημοσιονομικού αποθέματος» (σ.σ. όπως αποδίδεται, στην επίσημη μετάφραση, ο όρος capital buffer).

«Εχει εξηγηθεί από την πλευρά της Ελλάδας ότι δεν χρειαζόμαστε νέο μνημόνιο. Οπως αποτελεί και στοιχείο των διαπραγματεύσεων μια πιθανή προληπτική γραμμή στήριξης, που θα προστάτευε τη χώρα μας από πιθανές αναταράξεις στις αγορές. Και μάλιστα σε μια στιγμή που η παγκόσμια οικονομία δείχνει σημάδια κάμψης», δήλωσε προχτές, Παρασκευή, από το Μιλάνο ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής Ασίας - Ευρώπης. Συνεχίζοντας σημείωσε ότι «υπάρχει συμφωνία για την επόμενη μέρα και προχωρεί μια σοβαρή συζήτηση με τους εταίρους και τους δανειστές μας για την πρώτη μεταβατική φάση».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλ. Ρέγκλινγκ, σημείωσε ότι «οι πιστωτικές γραμμές είναι ένα από τα διαθέσιμα εργαλεία που θα μπορούσε να λάβει η Ελλάδα, για να στηριχθεί η μεταρρυθμιστική προσπάθεια», και ότι «όσο οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται, το ελληνικό χρέος θα είναι και βιώσιμο»...

Ενθαρρύνουμε τις αρχές «να εφαρμόσουν αποφασιστικά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις - κλειδιά σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του προγράμματος», επισημαίνεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΔΝΤ. Οι όροι που βάζει για το ενδεχόμενο «πρόωρης» εξόδου του από το μηχανισμό χρηματοδοτικής στήριξης είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του τρέχοντος ελέγχου της τρόικας, η ένταξη της Ελλάδας σε προληπτική γραμμή χρηματοδοτικής στήριξης, καθώς και η διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού κρατικού χρέους από την πλευρά της ΕΕ.

Ο επικεφαλής του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Γιούρογκρουπ), Γ. Ντάισελμπλουμ, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο προκήρυξης εκλογών σημείωσε ότι «οι κυβερνήσεις αλλάζουν, αλλά υπάρχουν κανόνες. Το βασικό για την Ελλάδα είναι το πώς θα σχεδιάσει την έξοδο για την επόμενη μέρα».

Ανάπτυξη για το κεφάλαιο

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι σχεδιασμοί του κεφαλαίου για τη βιωσιμότητα του κρατικού χρέους και τις γραμμές χρηματοδότησης, θα συνδυαστούν και συμφωνηθούν μαζί με το λεγόμενο νέο «εθνικό αναπτυξιακό πρότυπο». Να σημειωθεί το γεγονός ότι οι όροι χρηματοδότησης κάθε αστικού κράτους διαμορφώνουν ανάλογους όρους και προϋποθέσεις για τη χρηματοδότηση των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται σ' αυτό. Σε αυτό το πλαίσιο οι επιχειρηματικοί όμιλοι δεν θα μπορούσαν να κάνουν ούτε ρούπι μπροστά, δίχως τη στήριξη του κράτους τους.

Μερίδιο από τις διακρατικές ενισχύσεις του συνολικού πακέτου ύψους 300 δισ. ευρώ, για τις επενδύσεις στην ΕΕ (πακέτο Γιούνκερ) διεκδικεί για λογαριασμό των ελληνικών βιομηχανικών ομίλων η διοίκηση του ΣΕΒ, η οποία μετείχε στο «επιχειρηματικό φόρουμ Ευρώπης - Ασίας», παράλληλα με τη Σύνοδο Κορυφής Ευρώπης - Ασίας, την περασμένη βδομάδα στο Μιλάνο. Στόχος τους, η απόσπαση κεφαλαίων, που θα ενισχύσουν την «καινοτομία και την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας» και με έμφαση σε κλάδους, όπως η Ενέργεια, το περιβάλλον, οι μεταφορές, η πληροφορική και οι επικοινωνίες, τα νέα υλικά, τα τρόφιμα και τα φάρμακα. Ως «κρίσιμους παράγοντες», για την υλοποίηση του πακέτου Γιούνκερ, θεωρούν την προώθηση φορολογικών κινήτρων, την ευρύτερη χρήση εργαλείων για τις επιχειρηματικές αναδιαρθρώσεις, καθώς και την άμεση συμμετοχή τους στο «σχεδιασμό και την παρακολούθηση των πόρων των ευρωπαϊκών ταμείων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων». Ο ΣΕΒ κατέθεσε τις παραπάνω προτάσεις του στον Οργανισμό της BUSINESS EUROPE, της ευρωπαϊκής οργάνωσης των εργοδοτών. Από την πλευρά της, η «ευρωπαϊκή επιχειρηματική κοινότητα κατέθεσε σειρά προτάσεων πολιτικής με στόχο τη βελτίωση και των ευρωπαϊκών οικονομιών και των ανερχόμενων οικονομιών της Ασίας», συγκεκριμένα στους τομείς του εμπορίου, της Ενέργειας, των υποδομών και των δικτύων διασύνδεσης των δύο ηπείρων. Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνουν πως «ασκήθηκε σημαντική πίεση προς τις πολιτικές ηγεσίες προκειμένου να επιταχύνουν την οριστικοποίηση των Συμφωνιών Ελεύθερου Εμπορίου (free trade agreements), μεταξύ των ευρωπαϊκών και ασιατικών οικονομιών, οι οποίες υπολογίζεται ότι μπορούν να προσθέσουν 2 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας», σε μια εξέλιξη που φέρνει μπαράζ από επιχειρηματικές αναδιαρθρώσεις και αντεργατικές ανατροπές.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προχωρά σε βελτίωση των όρων για τη διοχέτευση φτηνής χρηματοδότησης στις ελληνικές τράπεζες, προκειμένου αυτές με τη σειρά τους να την αποδώσουν στους επιχειρηματίες. Η στήριξη επιβεβαιώνεται με την απόφαση της ΕΚΤ για μείωση των παρεχόμενων εγγυήσεων στη βάση των οποίων οι ελληνικές τράπεζες αντλούν ρευστότητα. Αλλά ο Ντράγκι κάνοντάς το λέει ότι θέλει ενός είδους επιτήρηση. Οι λεπτομέρειες του σχεδίου δεν έχουν ανακοινωθεί, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το ύψος της ρευστότητας θα φτάνει στο 70% επί των παρεχόμενων εγγυήσεων (από 40% σήμερα).


Α. Σ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ