Κυριακή 19 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΔΗΜΙΑ «ΕΜΠΟΛΑ»
Ανησυχία λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων

Ντυμένοι σαν ...αστροναύτες νοσηλευτές από το Πρεσβυτεριανό Νοσοκομείο του Τέξας μεταφέρουν τη νοσοκόμα Ν. Φαμ που μολύνθηκε από τον «Εμπολα»
Ντυμένοι σαν ...αστροναύτες νοσηλευτές από το Πρεσβυτεριανό Νοσοκομείο του Τέξας μεταφέρουν τη νοσοκόμα Ν. Φαμ που μολύνθηκε από τον «Εμπολα»
Με τους ειδικούς να ανεβάζουν, προχτές, τους νεκρούς της «επίσημης» μαύρης λίστας των επιβεβαιωμένων θυμάτων του «Εμπολα» στους 4.546 (η συντριπτική πλειοψηφία στη Λιβερία, στη Γουινέα και τη Σιέρα Λεόνε) επί συνόλου 9.191 κρουσμάτων, ο δρ. Πέτερ Πίοτ, ένας από τους ερευνητές που ανακάλυψαν τον αιμορραγικό ιό το 1976 στο αίμα μίας Βελγίδας καλόγριας στο βόρειο Κονγκό, αναρωτιόταν προχτές κάτι απλό: «Γιατί έπρεπε να πεθάνουν πάνω από 1.000 άνθρωποι και να περάσουν πέντε μήνες προτού ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κηρύξει τον Αύγουστο "έκτακτη υγειονομική κρίση;"».

Ο Πίοτ απέδωσε τις ευθύνες στη γραφειοκρατεία, στην ανικανότητα υψηλόβαθμων στελεχών του ΠΟΥ και δεν ασχολήθηκε με το βασικό. Οτι ο λόγος «εκτόξευσης» της επιδημίας συνδέεται κυρίως με το καπιταλιστικό σύστημα, που θέλει την Υγεία και τις ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες εμπόρευμα. Οσο ο «Εμπολα» χτυπάει φτωχούς της Αφρικής οι φαρμακοβιομηχανίες απαξίωσαν να ασχοληθούν με την έρευνα για αποτελεσματική θεραπεία και εμβόλιο. Επί περίπου 40 χρόνια...

Οι εξελίξεις της τελευταίας βδομάδας όμως έφεραν στο φως νέες πλευρές. Οι ΗΠΑ τελικά δεν ήταν τόσο «έτοιμες», δεν είχαν εκπαιδεύσει ή ενημερώσει το νοσηλευτικό προσωπικό τους σχετικά με τον «Εμπολα». Η πρόεδρος του Εθνικού Συνδικάτου Νοσοκόμων, Ρόουζαν Ντεμόρο, κατήγγειλε ότι ο Λιβεριανός Τόμας Ντάνκαν (που πέθανε τελικά) είχε αφεθεί σε αίθουσα του Πρεσβυτεριανού Νοσοκομείου Τέξας με άλλους ασθενείς επί ένα τετράωρο, δίχως το παραμικρό μέτρο προφύλαξης! Επιπλέον, στο νοσοκομείο δεν «παραβιάστηκαν» πρωτόκολλα υγειονομικής ασφάλειας έναντι του «Εμπολα», γιατί, πολύ απλά, δεν υπήρχαν!

Γεγονός είναι ότι η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση, ρίχνοντας τους τόνους, ώστε να μην υπάρξει πανικός, λίγες βδομάδες πριν από τις κρίσιμες αμερικανικές ενδιάμεσες βουλευτικές εκλογές. Πολλά λέει και η απόφαση του Ομπάμα να διορίσει ως «τσάρο του "Εμπολα"» τον 57χρονο μεγαλοδικηγόρο Ρον Κλάιν, ανώτερο στέλεχος των Δημοκρατικών στη Φλόριντα - συνεργάτη μίας από τις μεγαλύτερες δικηγορικές εταιρείες στις ΗΠΑ και τη Λατινική Αμερική, την «Holland & Knight».

Δεν έδειξαν μόνον οι ΗΠΑ ολιγωρία, αλλά και οι αρχές στην Ισπανία, όπου η νοσοκόμος Τερέσα Ρομέρο καταγράφηκε ως το πρώτο κρούσμα μετάδοσης της νόσου εκτός Αφρικής, δίχως ακόμη να είναι απόλυτα σίγουρο, έως σήμερα, πώς κόλλησε τον ιό, παρά τον προστατευτικό ρουχισμό που φορούσε. Στη δε ΕΕ οι υπουργοί Υγείας, την Πέμπτη, δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν ούτε στη λήψη ενός κοινού μέτρου, πράγμα που αντανακλά τις αντιθέσεις ανάμεσα στις αστικές τάξεις, που προσπαθούν να αποφύγουν ευρύτερες επιπτώσεις στην καπιταλιστική οικονομία.

Επίσης, οι έρευνες των φαρμακοβιομηχανιών άρχισαν πριν ελάχιστους μήνες καθώς, τώρα, «μυρίστηκαν» χρήμα και τα πειραματικά εμβόλια και φάρμακα (όπως το ZMAPP) βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της κλινικής δοκιμής.

Μέσα στο γενικό σάλο που σήκωσε το θέμα, προέκυψε και η έκδοση προεδρικού διατάγματος από τον Μπαράκ Ομπάμα ώστε να τεθούν σε επιστράτευση και ετοιμότητα πάνω από 4.500 έφεδροι και μέλη της εθνοφρουράς, που θα σταλούν στη Δυτική Αφρική με πρόσχημα τον «Εμπολα». Για να προωθήσουν, φυσικά, πίσω από τη «βιτρίνα» των κλινικών που θα κληθούν να φτιάξουν, τα συμφέροντα των αμερικανικών μονοπωλίων έναντι ανταγωνιστών τους.

Παρέμβαση - Ερώτηση του ΚΚΕ στην Ευρωβουλή

Τους σχεδιασμούς της ΕΕ (όπως και των ΗΠΑ) να χρησιμοποιήσει το σοβαρό πρόβλημα της επιδημίας του θανατηφόρου ιού «Εμπολα» ως πρόσχημα για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων και ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων με σκοπό την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών στις περιοχές που πλήττονται, καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με Ερώτησή της προς την ύπατη εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ.

Με την Ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης τονίζει ότι το κρίσιμο ζήτημα είναι η άμεση λήψη μέτρων για τη σωτηρία της ζωής των λαών, υπογραμμίζοντας τα ακόλουθα:

«Σε πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφέρεται ότι "για να καταπολεμηθεί η επιδημία του ιού "Εμπολα" ζητεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, από κοινού με τις πληγείσες χώρες εταίρους, να διερευνήσουν τη δυνατότητα χρησιμοποίησης αμυντικών μέσων, στρατιωτικών και μη, υπό την ηγεσία του γενικού γραμματέα και με συντονισμό από το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων".

Δεν είναι η πρώτη φορά που με την επίκληση του προσχήματος της "ανθρωπιστικής ευαισθησίας" το Ευρωκοινοβούλιο, η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της συζητούν να στείλουν στρατεύματα. Επιδιώκουν να πραγματοποιήσουν ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις προκειμένου να ελέγξουν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές σε χώρες όπως η Λιβερία, η Σιέρα Λεόνε, η Γουινέα, η Νιγηρία, προς όφελος της κερδοφορίας των μονοπωλίων. Την ίδια στιγμή στις χώρες αυτές οι λαοί ζουν μέσα στη φτώχεια, στην εξαθλίωση και τις επιδημίες.

Ο ιός "Εμπολα" αποτελεί σοβαρό κίνδυνο που δεν αντιμετωπίζεται βεβαίως με εκστρατευτικά σώματα. Οσο η υγεία των ανθρώπων, η έρευνα, το φάρμακο, τα εμβόλια μετριούνται ως κόστος θα πεθαίνουν άνθρωποι που θα μπορούσαν να σωθούν. Το κρίσιμο ζήτημα είναι η λήψη ουσιαστικών, αναγκαίων μέτρων για την ενίσχυση της πρόληψης, την παρεμπόδιση και την αντιμετώπιση του θανατηφόρου ιού.

Ερωτάται η Επιτροπή, τι μέτρα λαμβάνονται ενάντια στον "Εμπολα" και πώς τοποθετείται στις θέσεις που καταγγέλλουν την αποστολή εκστρατευτικού στρατιωτικού σώματος στις πληγείσες από τον "Εμπολα" χώρες;»


Δ. ΟΡΦ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org