Τρίτη 14 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Με επιτυχία συνεχίζεται η Εκθεση στη Ζώνη

Από τη συζήτηση για το φασισμό με τον καθηγητή του ΑΠΘ Γ. Μαργαρίτη
Από τη συζήτηση για το φασισμό με τον καθηγητή του ΑΠΘ Γ. Μαργαρίτη
Η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος, με ανοιχτό τον «καταπέλτη» δέχεται για 8η χρονιά, από την περασμένη Παρασκευή, τον κόσμο που επισκέπτεται την Εκθεση Εικαστικών Τεχνών και Φωτογραφίας «Ανθρωποι - χρώμα + σίδερο».

Στη φετινή διοργάνωση που θα διαρκέσει μέχρι την ερχόμενη Κυριακή, 19 Οκτώβρη, συμμετέχουν με έργα τους 210 εικαστικοί καλλιτέχνες. Το σύνθημα που προτάσσουν: «Οι αγώνες είναι τέχνη του λαού και η τέχνη όπλο του». Οι καλλιτέχνες έρχονται σε επαφή με τα σωματεία της Ζώνης, επισκέπτονται τη Ζώνη, φωτογραφίζουν, ζωγραφίζουν. Ο επισκέπτης μπορεί να δει έργα ζωγραφικής, τρισδιάστατα γλυπτά, έργα χαρακτικής, φωτογραφίες και βίντεο. Μάλιστα, φέτος, όπως είπαν οι ίδιοι οι καλλιτέχνες, είναι πιο συνειδητοποιημένοι και έτσι το έργο τους αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα. «Η ψυχή των έργων μας, είπαν, βγαίνει όχι μόνο από τα προβλήματα των εργαζομένων που βλέπει ο καλλιτέχνης στη Ζώνη, αλλά και γιατί και ο ίδιος ο καλλιτέχνης τα βιώνει. Είναι αλληλένδετα αυτά».

Αλλωστε, όπως είπε ο Σ. Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, στα εγκαίνια της Εκθεσης έχει ιδιαίτερη σημασία να αναδείξουμε, από αυτόν το χώρο εργασίας, ότι θέλουμε η εργατική τάξη να διεκδικεί τη ζωή που της αξίζει, το κομμάτι που της κλέβουν από τον πλούτο που παράγει. «Προσπαθούν να μας πείσουν ότι πρέπει να ζούμε με ψίχουλα, ότι μικρές και ουσιώδεις χαρές της ζωής, να πας κινηματογράφο, θέατρο, να πιεις ένα ποτήρι κρασί σε μια ταβέρνα, να πας διακοπές, πρέπει να τα ξεχάσεις». Επίσης, τόνισε ότι «η εργατική τάξη έχει τη δυνατότητα από μόνη της, να διοργανώσει τόσο μεγάλες εκδηλώσεις, να τις παρέχει δωρεάν, μέσα από την αλληλεγγύη, τη δράση, την οργάνωση και τη συντροφικότητα των συναδέρφων, την εθελοντική εργασία. Το δείχνει η προσπάθειά μας». Από την Κίνηση Εικαστικών Καλλιτεχνών «Πέρα(σ)μα», ο Χαράλαμπος Δαραδήμος επισήμανε ότι «η προσπάθεια που γίνεται σε αυτόν τον χώρο δεν είναι μόνο τα έργα και τα τραγούδια που θα δούμε και θ' ακούσουμε, είναι οι σχέσεις των ανθρώπων που αναπτύσσονται μέσα από την κοινή προσπάθεια, οι σχέσεις μας, οι ανθρώπινες σχέσεις».


Ανάμεσα στις εκδηλώσεις που έγιναν το Σαββατοκύριακο, ξεχώρισε το παιγνίδι των παιδιών για ν' ανακαλύψουν τα χρώματα με τη βοήθεια των εικαστικών. Μαζική ήταν η συμμετοχή του κόσμου στη συζήτηση για το φασισμό με ομιλητή τον Γιώργο Μαργαρίτη, καθηγητή Ιστορίας του ΑΠΘ. Στην ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων ότι: «Ο φασισμός, ο ναζισμός είναι προϊόντα, παιδιά του κεφαλαίου, πολύτιμα εργαλεία του στο διαρκή, ανελέητο αγώνα του ενάντια στον κόσμο της εργασίας και του μόχθου. Ενάντια στους εργάτες και στο κοινωνικό και πολιτικό τους κίνημα. Η Ιστορία το αποδεικνύει αυτό. Δεν το αποδεικνύει απλά, αλλά το κραυγάζει. Οι ιστορικές ρίζες του φασισμού και του ναζισμού συνδέονται με την καπιταλιστική οργάνωση του κόσμου. Ολες οι ιδέες, όλες οι πρακτικές που συμπεριελάμβανε ο φασισμός και ο ναζισμός γεννήθηκαν μέσα στην πορεία του καπιταλισμού, μέσα στην προοδευτική εξάπλωση του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής σε ολόκληρο τον κόσμο. Γεννήθηκαν για να υπηρετήσουν αυτήν ακριβώς την πορεία του κεφαλαίου προς την πολιτική, οικονομική και κοινωνική κυριαρχία. Γεννήθηκαν για να πατάξουν όσους αντιστέκονται σε αυτήν την εξέλιξη».

Το μεσημέρι της Κυριακής έγινε λαϊκή συναυλία με τον Γιώργο Μαργαρίτη. Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν την Τετάρτη 15 Οκτώβρη, στις 8 το απόγευμα με συναυλία, με τον Γρηγόρη Νικολόπουλο και τους «Μαγικούς καθρέφτες».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μέχρι την άλλη Κυριακή η έκθεση εικαστικών τεχνών και φωτογραφίας(2016-05-29 00:00:00.0)
Εγκαινιάστηκε η Εκθεση στο Πέραμα(2014-10-11 00:00:00.0)
Καλλιτέχνες και εργαζόμενοι στο ίδιο έργο αγωνιστές(2014-10-05 00:00:00.0)
Δημιουργία εκεί που δουλεύει και παλεύει η εργατική τάξη(2013-10-06 00:00:00.0)
Η Τέχνη συνάντησε το μόχθο(2007-06-05 00:00:00.0)
Συμπόρευση τέχνης και αγώνων(2007-05-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ