Κυριακή 29 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«ΑΝΘΡΩΠΟΙ - ΧΡΩΜΑ + ΣΙΔΕΡΟ»
Μέχρι την άλλη Κυριακή η έκθεση εικαστικών τεχνών και φωτογραφίας

«Τι πιστεύετε ότι είναι ένας καλλιτέχνης; Ενας ανόητος που δεν έχει μάτια παρά μόνο εάν είναι ζωγράφος. Το ακριβώς αντίθετο, ο καλλιτέχνης είναι πολιτικό ον, αφυπνισμένο μπροστά στα έντονα ή ήπια γεγονότα του κόσμου... Η ζωγραφική δεν είναι μόνο για να διακοσμεί διαμερίσματα. Η ζωγραφική είναι ένα πολεμικό όργανο άμυνας και επίθεσης απέναντι στον εχθρό».

Τα παραπάνω λόγια του Πάμπλο Πικάσο εκφράζουν και με το παραπάνω όλα όσα θα συμβαίνουν στο Κερατσίνι για τις επόμενες 10 μέρες, αφού το εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο υφασμάτων «Καχραμάνογλου» (Κωνσταντινουπόλεως 51) παίρνει ζωή και φιλοξενεί την έκθεση εικαστικών τεχνών και φωτογραφίας «Ανθρωποι - χρώμα + σίδερο». Η έκθεση εικαστικών τεχνών και φωτογραφίας έχει πλέον καθιερωθεί ως ένα σημαντικό πολιτιστικό και όχι μόνο γεγονός, που συγκεντρώνει κάθε χρόνο τα έργα εκατοντάδων καλλιτεχνών. Φέτος συμμετέχουν με έργα τους πάνω από 270 δημιουργοί (σ.σ. αναλυτικά τα ονόματα των δημιουργών μπορείτε να τα δείτε στο www.902.gr). Ακόμη, στο δεκαήμερο έχουν προγραμματιστεί παράλληλες εκδηλώσεις με συναυλίες, θέατρο, ειδικά εικαστικά εργαστήρια για παιδιά, ξεναγήσεις. Επίσης, στο χώρο προγραμματίζονται συζητήσεις για τη μετανάστευση, τον πόλεμο, την αλληλεγγύη, την ανεργία, την τέχνη και τον πολιτισμό.


Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή και όλοι οι διοργανωτές, αλλά και πλήθος κόσμου, έδωσαν το «παρών». Αλλωστε, αυτή η έκθεση που κρατά 10 χρόνια, πρώτα στο Κερατσίνι, μετά για αρκετά χρόνια στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος και τώρα πάλι στο Κερατσίνι, δεν έχει «χορηγούς» κι «επιμελητές». Η έκθεση αυτή είναι μια συλλογική προσπάθεια. Η Κίνηση Καλλιτεχνών Πέρα(σ)μα συμμετέχει σε όλα τα βήματα, δηλαδή από το στήσιμο της έκθεσης μέχρι τις βάρδιες, τη φροντίδα του χώρου, τις ξεναγήσεις. Μαζί με την αμέριστη βοήθεια του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, του Σωματείου Ναυπηγοξυλουργών, των Λαϊκές Επιτροπές των Δήμων: Πειραιά, Κορυδαλλού, Νίκαιας - Ι. Ρέντη, Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Περάματος, Σαλαμίνας, που είναι συνδιοργανωτές της έκθεσης, ένα τέτοιο γεγονός είναι δυνατό όχι μόνο να πραγματοποιείται επί 10 χρόνια, αλλά και συνεχώς να εμπλουτίζεται με περισσότερες συμμετοχές.

«Οι αγώνες είναι τέχνη του λαού και η Τέχνη όπλο του»

Μιλώντας με τη ζωγράφο - χαράκτρια Εύα Μελά, πρόεδρο του ΕΤΕ και μέλος της Κίνησης Εικαστικών Πέρα(σ)μα, για το τι έχουν αποκομίσει από αυτή την προσπάθεια όλα αυτά τα χρόνια, δε διστάζει να μας πει ότι «όταν μια παρέα ξεκίνησε το 2005 να επισκεφτεί τη Ζώνη στο Πέραμα σε συνεργασία με τα σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής, κανείς μας δεν είχε φανταστεί τη διάσταση που θα έπαιρνε αυτός ο θεσμός...

Από τα εγκαίνια της περασμένης Παρασκευής
Από τα εγκαίνια της περασμένης Παρασκευής
Τον Φλεβάρη του 2006, 24 εικαστικοί εκθέσαμε στο Κερατσίνι, μαζί με τα συνδικάτα, έργα εμπνευσμένα από τη Ζώνη, το μόχθο και τον αγώνα των ανθρώπων της και φέτος, 10 χρόνια μετά, κάνουμε... ένα νέο ξεκίνημα, από το Κερατσίνι πάλι.

Η Κίνηση Εικαστικών Πέρα(σ)μα χτίστηκε όλα αυτά τα χρόνια με το σκεπτικό ότι το καλλιτεχνικό έργο οφείλει να πηγάζει και να απευθύνεται εκεί που βρίσκεται ο φυσικός του αποδέκτης, που δεν είναι άλλος από την εργατική τάξη. Σε αυτή τη μεγάλη διαδρομή των 10 χρόνων, η όσμωση των καλλιτεχνών με τους εργάτες μάς πλούτισε και μας μπόλιασε.

Και δεν είναι τυχαίο ότι χρόνο με το χρόνο, η όλη διοργάνωση συμπορεύτηκε ολοένα και περισσότερο με τους στόχους του ταξικού εργατικού κινήματος. Ετσι, για παράδειγμα, το 2013, η έκθεση ήταν αφιερωμένη στην πάλη κατά του φασισμού και ναζισμού, το 2014 ήταν αφιερωμένη στον αγώνα του λαού της Παλαιστίνης. Οσον αφορά τη φετινή έκθεση, επιλέξαμε να είναι αφιερωμένη στο προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα, ως αποτέλεσμα της κρίσης και του πολέμου, απέναντι στην πιο βάρβαρη επίθεση που δέχεται ο λαός μας και οι λαοί όλου του κόσμου».

Δεν μπορούσαμε να μην την ρωτήσουμε για το σύνθημα «Οι αγώνες είναι τέχνη του λαού και η Τέχνη όπλο του», που έχει ταυτιστεί με τη διοργάνωση «Ανθρωποι, χρώμα + σίδερο». Οπως μας είπε, «αυτό το σύνθημα δε δηλώνει τίποτα άλλο, από την ανάγκη της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος και της συμπόρευσης της Τέχνης με το εργατικό κίνημα, γιατί η Τέχνη είναι όπλο που συμβάλλει στην αλλαγή των συνειδήσεων».


Από την πλευρά του, ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής, μας λέει γι' αυτή την πρωτοβουλία: «Δέκα χρόνια τώρα... η ένατη έκθεση που διοργανώνουμε από κοινού ταξικά συνδικάτα, Λαϊκές Επιτροπές και η Κίνηση Εικαστικών Περα(σ)μα! Για μας πλέον έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της δουλειάς μας και αυτός πρέπει να 'ναι ο στόχος για κάθε ταξικό συνδικάτο. Πώς εντάσσει, δηλαδή, το κομμάτι του πολιτισμού, της διαπαιδαγώγησης μέσα από την Τέχνη στην εργατική τάξη. Είναι και αυτό ένα στασίδι αγώνα, για να πηγαίνουμε τη δουλειά μας παραπέρα με όρους ανασύνταξης. Η δράση μας στον πολιτισμό είναι και αυτός όρος για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος».

Η έκθεση πραγματοποιείται και με την υποστήριξη των: Συνδικάτου Φάρμακου - Καλλυντικών και Συναφών Επαγγελμάτων Αττικής, Πειραιά και νήσων, Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων, Κλαδικού Σωματείου Χαρτεργατών, Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος, Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Νομού Αττικής, Σωματείου Εργαζομένων στην Ενέργεια Νομών Αττικής, Βοιωτίας, Εύβοιας, Κορινθίας

Λεωφορεία για το χώρο: Από Ομόνοια: Β18, στάση Νερό, Από Μετρό «Αιγάλεω»: 820, 848, στάση Σχολείο, Από Πειραιά: 843 (Σταθμός ΗΣΑΠ), στάση Ταμπούρια, 824, 825, 826, 871, στάση Χαλκηδόνα

Η είσοδος είναι ελεύθερη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ