Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Μάη 2016 - αριθ. φύλλου: 12440


Δεν μπορεί να κρύψει ότι φορτώνει βάρη το λαό

... για να στηρίξει το κεφάλαιο

Η κυβέρνηση προσπαθεί, με μπαράζ προπαγανδιστικών παρεμβάσεων στελεχών της, να κρύψει ότι η συμφωνία φορτώνει βάρη στο λαό, ενώ παρέχει προνόμια στο κεφάλαιο. Τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούν είναι φαιδρά. Καταρρέουν τόσο από τα παλιότερα αντιλαϊκά μέτρα που έχει αφήσει απείραχτα, τα νέα που ψήφισε και αυτά που έχει στα σκαριά, όσο και από τα εύσημα του Β. Σόιμπλε και των υπόλοιπων εταίρων της στην ΕΕ, αλλά και εκπροσώπων του κεφαλαίου στην Ελλάδα.


ΣΕΛ.  5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Χρήσιμοι για το κεφάλαιο

Να ωραιοποιήσει το παρόν και το μέλλον για τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού, επιχείρησε ο υπουργός Οικονομικών, Ε. Τσακαλώτος, σε χτεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη, βάζοντας το δικό του λιθαράκι στην προσπάθεια της κυβέρνησης να κοροϊδέψει το λαό με ψέματα, εκβιασμούς και αυταπάτες.

Ο υπουργός ξεκίνησε το «αφήγημά» του, προβάλλοντας ως άλλοθι, για τη «δύσκολη συμφωνία» και τα «υφεσιακά μέτρα που θα δυσκολέψουν κόσμο», το γεγονός ότι η κυβέρνηση έδρασε «υπό πίεση και με κακούς συσχετισμούς». Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση «πιέστηκε» για το πώς θα υπερασπιστεί πιο αποτελεσματικά τα συμφέροντα του κεφαλαίου, πώς θα στηρίξει την ανάκαμψή του, γιατί τα συμφέροντα του λαού ήταν ούτως ή άλλως προγραμμένα.

Στη συνέχεια, αποπειράθηκε να παρουσιάσει το μαύρο για άσπρο ισχυριζόμενος ότι «κάνουμε τεράστιες προσπάθειες να είναι λιγότερο άδικα τα μέτρα και να έχουν ταξική χροιά, να βοηθήσουμε ...βάλαμε πολύ λίγο φόρο στους πιο φτωχούς ...και στις συντάξεις κάναμε το ίδιο... κανένας που έχει σύνταξη 1.400 ευρώ δεν μειώνεται η σύνταξή του... Ενα κομμάτι των φτωχών ανθρώπων χτυπιέται από τη μείωση του αφορολόγητου, αλλά λίγο».

Επειδή, βεβαίως, είναι αδύνατον να πειστεί ο λαός ότι η πραγματικότητα δεν είναι όπως τη βιώνει αλλά όπως του την παρουσιάζουν τα κυβερνητικά στελέχη, ο υπουργός κατέφυγε στη δοκιμασμένη συνταγή του εκβιασμού με το «μικρότερο κακό», σημειώνοντας ότι «έλεγαν οι δανειστές να αυξήσουμε 10% τους φόρους στο ηλεκτρικό και το νερό. Εμείς είπαμε ότι θα πάρουμε μέτρα για μικρή αύξηση σε πάρα πολλά πράγματα για να καταμεριστεί το βάρος ...το ΔΝΤ πίεζε για αφορολόγητο 6.000 ...η Κομισιόν για 8.100 ...το πιστεύω ότι θα ήταν χειρότερα τα πράγματα χωρίς τη διαπραγμάτευσή μας».

Τελευταίο καταφύγιο η καλλιέργεια φρούδων προσδοκιών, με τον Ε. Τσακαλώτο να ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση θα βρει τον τρόπο να αμβλύνει την οξύτητα ορισμένων μέτρων. Εταξε «αναπτυξιακά» αντίμετρα στα νησιά που καταργείται ο μειωμένος ΦΠΑ, μέτρο που υπερασπίστηκε σαν σωστό. «Σε ένα νησί ο φτωχός κόσμος θέλει δουλειές, όχι μείωση του ΦΠΑ», ισχυρίστηκε. Επιχείρησε, μάλιστα, να σπείρει διχόνοια μέσα στο λαό, υποστηρίζοντας ότι είναι άδικο για τους κατοίκους ορεινών περιοχών! Γι' αυτό η κυβέρνηση αυξάνει τον ΦΠΑ για όλους!

Εταξε, ακόμα, ότι ο «κόφτης» δεν θα ενεργοποιηθεί, επειδή θα έρθει ...η ανάπτυξη. Απέφυγε, ωστόσο, επιμελώς να απαντήσει τι θα γίνει αν δεν έρθει ή αν οι στόχοι δεν πιαστούν. Εταξε ισοδύναμα για την αποζημίωση των συνταξιούχων, εφόσον αναγκαστούν να επιστρέψουν το ΕΚΑΣ αναδρομικά. «Αν τα δώσουν πίσω θα αποζημιωθούν με άλλον τρόπο, με ισοδύναμα», δήλωσε.

Εκεί, όμως, που έδωσε ρέστα ήταν όταν ισχυρίστηκε ότι η φορολεηλασία του ισχνού λαϊκού εισοδήματος, η ανατροπή κοινωνικοασφαλιστικών, συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, η θεσμοθέτηση «αυτόματου κόφτη» δαπανών και όλα τα υπόλοιπα «γίνονται για να ξεδιπλωθεί το παράλληλο πρόγραμμα» της κυβέρνησης. Εξήγησε ότι αναφέρεται στα μέτρα «που "παρκάραμε": για το εισόδημα, τις συντάξεις ...για να μπορέσει η χώρα να έχει Υγεία... Είμαστε κοντά να αλλάξουμε τον φαύλο κύκλο σε έναν ενάρετο ...τα βάρη θα μοιραστούν με πιο ίσιο τρόπο»..!

Ο σκοπός τόσων ψευδών και αυταπατών φάνηκε προς το τέλος της συνέντευξής του, όταν αξίωσε «να κριθούμε όχι τη στιγμή που πήραμε τα πιο δύσκολα μέτρα». Δηλαδή, να τους δώσει πίστωση χρόνου ο λαός, στον οποίο τόλμησε να ισχυριστεί ότι προσφέρουν και υπηρεσίες, επειδή κάποιος τάχα του είπε «δεν σας χρειαζόμαστε όταν ο καπιταλισμός θα έχει ανάπτυξη και 5% ανεργία, αλλά τώρα που η ανεργία είναι στο 25%». Με τέτοιο ζήλο που υπηρετούν τη χειραγώγηση του λαού στα προτάγματα του κεφαλαίου, πράγματι η αστική τάξη τώρα τους χρειάζεται.


ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
Ξεκίνησε χτες η συνεδρίαση της Γραμματείας του στην Αθήνα

Ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα η συνεδρίαση της Γραμματείας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης στην Αθήνα, που πραγματοποιείται στο αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ. Στη συνεδρίαση λαμβάνουν μέρος τα κινήματα - μέλη της Γραμματείας από Βραζιλία, ΗΠΑ, Κούβα, Πορτογαλία, Κύπρο, Παλαιστίνη, Συρία, Ινδία, Νεπάλ, Νότια Αφρική, Κονγκό και Ελλάδα, ενώ ως προσκεκλημένα τα κινήματα από την Πολωνία, την Τουρκία, το Ισραήλ και τη Σενεγάλη

  • Σήμερα, οι εκπρόσωποι των κινημάτων Ειρήνης θα συμμετάσχουν στην εκδήλωση διεθνιστικής αλληλεγγύης που διοργανώνει η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, στις 7 μ.μ., στον κινηματογράφο «Αλκυονίδα».

ΣΕΛ.  7


ΚΝΕ
Αύριο η πεζοπορία στα αντάρτικα μονοπάτια του Παρνασσού

ΣΕΛ.  21
«PHOENIX EXPRESS 2016» - «ΜΙLEX 16»
Πρόβες σεναρίων για κλιμάκωση της αντιπαράθεσης στη Μεσόγειο

ΣΕΛ.  6
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΒΛ. ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Χαρτογράφηση νέων πεδίων δράσης για το ελληνικό και ρωσικό κεφάλαιο

ΣΕΛ.  5
ΠΑΡΚΟ ΤΡΙΤΣΗ
Ρημαγμένος τόπος με ευθύνη κυβερνήσεων και διοικήσεων

ΣΕΛ.  15


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org