Τετάρτη 8 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΡΕΝΤΣΙ
Σταθερά στις αντεργατικές αλλαγές

ΡΩΜΗ .--

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ο ανανεωτής της πολιτικής, όπως τον παρουσιάζουν διάφορες αστικές και οπορτουνιστικές δυνάμεις, δηλώνει ότι θα επιμείνει στις αλλαγές στα εργασιακά, δηλαδή στις αντεργατικές μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζει και είναι οι αλλαγές που έχουν ανάγκη οι κεφαλαιοκράτες. Συγκεκριμένα, προωθείται η κατάργηση ειδικής ρύθμισης που προέβλεπε την επαναπρόσληψη σε περίπτωση που μια απόλυση ήταν άδικη, το λεγόμενο άρθρο 18 του Εργατικού Κώδικα. Μάλιστα, δηλώνει ότι θα συνδέσει το πέρασμα της μεταρρύθμισης με ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα, πιέζουν οι βιομήχανοι στο όνομα του να μπορέσουν να γίνουν επενδύσεις, που θα πατήσουν στο γενικότερο αντεργατικό έδαφος που έχει στρωθεί χρόνια πριν, με το χτύπημα των συλλογικών συμβάσεων και δικαιωμάτων των εργατών. Ταυτόχρονα, το ζήτημα αξιοποιείται και στην ενδοαστική διαπάλη. Οι διαφωνίες που εκφράζουν ορισμένοι στο εσωτερικό του κυβερνώντος «Δημοκρατικού κόμματος» (PD) συνδέονται και με τις δυσκολίες διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης. Ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι εμφανίζεται ως επικεφαλής της «αριστερής αντιπολίτευσης» στον Ρέντσι, που ωστόσο έχει δηλώσει ότι μπορεί να υπάρξουν συγκλίσεις, αν συμφωνηθεί να δίνεται μια καλή αποζημίωση στον απολυόμενο.

Το ζήτημα επίσης σηκώνουν και συνδικαλιστικές οργανώσεις που βεβαίως όλο το προηγούμενο διάστημα έχουν βάλει πλάτη στο πέρασμα της ταξικής συναίνεσης και συνεργασίας στο όνομα του να «διασωθούν θέσεις εργασίας» και να «γίνουν επενδύσεις» και έχουν περάσει σειρά αντιλαϊκών μέτρων.

Οπως καταγράφουν τα ιταλικά ΜΜΕ, οι δυο μικρότερες οργανώσεις Cisl και Uil δείχνουν μεγαλύτερη διάθεση για «κοινωνικό διάλογο», ενώ το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας, το CGIL η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ιταλίας εμφανίζεται ως αυτή που προβάλλει αντίσταση και προχωράει και σε κινητοποίηση στις 25 Οκτώβρη, κατά της νέας νομοθεσίας. Βεβαίως, η συγκεκριμένη οργάνωση - που εμφανίζεται και στη χώρα μας από τον ΣΥΡΙΖΑ, ως αγωνιστική - είναι ο συνδικαλισμός που δεν σταματάει να καλεί στην «ανάγκη να γίνουν επενδύσεις», ώστε ...κερδίζοντας οι καπιταλιστές να κερδίσουν και οι εργάτες. Αυτή είναι η μεγάλη ...αντίσταση: μια άλλη μορφή κοινωνικού εταιρισμού και συμβιβασμού που προσπαθεί να κρύψει από τους εργάτες τα αντιδιαμετρικά αντίπαλα συμφέροντά τους με το κεφάλαιο και τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, που τους τσακίζει με όποιο μείγμα διαχείρισης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ