Τετάρτη 8 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Από βδομάδα τα παζάρια για το σχηματισμό κυβέρνησης

ΣΟΦΙΑ.--

Εκπρόσωπος του κεντροδεξιού κόμματος GERB του Μπόικο Μπορίσοφ που αναδείχθηκε πρώτη κοινοβουλευτική δύναμη με περίπου 33% στις εκλογές της περασμένης Κυριακής ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσουν την ερχόμενη Δευτέρα, 13 Οκτώβρη, οι διαπραγματεύσεις με στόχο τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης συνεργασίας.

Οι διαβουλεύσεις θα ξεκινήσουν πρώτα με το «Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα» του Μιχαήλ Μίκοφ, που βγήκε δεύτερο με περίπου 15% μολονότι ο τελευταίος έχει ξεκαθαρίσει πως οι «Σοσιαλιστές» δεν θα μετάσχουν σε νέα κυβέρνηση, αλλά θα ασκήσουν μόνο το ρόλο μιας «εποικοδομητικής αντιπολίτευσης».

Στη συνέχεια, ο Μπορίσοφ θα επιδιώξει συνάντηση με τον Λουφτφί Μεστάν, πρόεδρο του τρίτου κόμματος που είναι το «Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών» (DPS, της τουρκικής μειονότητας).

Σε συνέντευξή του στη βουλγαρική εφημερίδα «Pressa», ο Μπορίσοφ δήλωσε ότι είναι έτοιμος να προβεί σε «λογικούς συμβιβασμούς», με αντάλλαγμα τη στήριξη στην κυβέρνησή του, τονίζοντας εντούτοις πως δεν πρόκειται να δεχθεί όρους και προϋποθέσεις για τις υπουργικές θέσεις.

Νωρίτερα, χτες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απαντώντας σε ερώτημα της βουλγαρικής Επιτροπής για την Προστασία του Χρηματοπιστωτικού Τομέα ανακοίνωσε ότι πρέπει να αποκτήσουν άμεσα πρόσβαση στα χρήματά τους οι πελάτες της προβληματικής τράπεζας Corpbank, τα οποία είναι «κλειδωμένα» από τον περασμένο Ιούλη. Στην απάντησή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θυμίζει ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία επιβάλλει και στη Βουλγαρία να εγγυηθεί τις καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ.

Ως γνωστόν, η Corpbank (μέχρι πρότινος τέταρτη μεγαλύτερη εμπορική τράπεζα της Βουλγαρίας) σταμάτησε να λειτουργεί στις 21 Ιουνίου 2014, εξαιτίας έλλειψης ρευστότητας. Την ίδια μέρα τέθηκε από την Κεντρική Τράπεζα της χώρας (ΒΝΒ) σε ειδικό καθεστώς εποπτείας, με μέγιστη περίοδο διάρκειας τους έξι μήνες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ