Τετάρτη 8 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οπως ο Γιώργος Παπανδρέου

«Χτες με πλησίασε μια γυναίκα και μου είπε: Δεν ψήφισα ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τώρα πια δεν έχω άλλη ελπίδα. Τα μισά να κάνετε από αυτά που είπατε στη Θεσσαλονίκη θα είμαι ευχαριστημένη. Της απάντησα: Εμείς δεν είμαστε σαν τους άλλους».

Το απόσπασμα απ' την ομιλία του Αλ. Τσίπρα στο Φεστιβάλ της Νεολαίας του κόμματός του. Είναι όμως τόσο ίδιοι με τους άλλους, που τους αντιγράφουν, υιοθετώντας τις χειρότερες μεθόδους εξαπάτησης του λαού. Τα ίδια έλεγε κι ο Γιώργος Παπανδρέου το 2009, ότι τον πλησίαζαν τάχα γεροντάκια και του πρόσφεραν τη σύνταξή τους για τη σωτηρία της χώρας. Ερχεται δεύτερος και καταϊδρωμένος στα επιχειρήματα ο Τσίπρας.

Ταυτόχρονα, η λογική «τα μισά να κάνετε» που διατυμπανίζουν όχι μόνο ο Αλ. Τσίπρας, αλλά και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, προβάλλεται στο πλαίσιο ενίσχυσης ενός κλίματος μειωμένων απαιτήσεων που ούτως ή άλλως υπάρχει στους εργαζόμενους. Αυτό βολεύει πολύ τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί ξέρει ότι το πλαίσιο διαχείρισης εντός του δρόμου του κεφαλαίου και της ΕΕ είναι πολύ στενό για τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα. Οσο πιο μειωμένες, λοιπόν, απαιτήσεις τόσο πιο φιλολαϊκός θα δείχνει τάζοντας ψίχουλα...

Σκέτη κοροϊδία

Την ερχόμενη Τρίτη, 14 Οκτώβρη, ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα σπεύσει στο Ζάππειο, για να παρουσιάσει το, εδώ και μήνες, πολυδιαφημισμένο από την κυβέρνηση, «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα». Μόνο, που αυτό που τόσον καιρό εμφανίστηκε ως ένα μέτρο, έστω για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της ακραίας φτώχειας στην οποία οδηγεί χιλιάδες οικογένειες η καπιταλιστική κρίση και η αντιλαϊκή πολιτική, αποδεικνύεται τελικά - όπως πολλές φορές είχε γράψει ο «Ριζοσπάστης» - το εργαλείο, μέσω του οποίου θα πέσει άγριο μαχαίρι σε όλα τα επιδόματα, ως ο πολιορκητικός κριός για να διαλυθεί ό,τι έχει απομείνει από την άσκηση προνοιακής πολιτικής.

Απόδειξη, το προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2015, όπου ρητά αναφέρεται πως «για την καθολική εφαρμογή του προγράμματος σε εθνικό επίπεδο, οι πιστώσεις αναμένεται να καλυφθούν από πόρους που θα προέλθουν αποκλειστικά από τη συνολική αναμόρφωση του συστήματος Κοινωνικής Πρόνοιας στη χώρα».

Δηλαδή, η κυβέρνηση δεν προβλέπει ούτε ένα πρόσθετο ευρώ για το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα». Ετσι απλά θα κόψει άλλα προνοιακά επιδόματα και θα τα αντικαταστήσει με το νέο. Θα κόψει, δηλαδή, από τους πιο φτωχούς, που αποδεδειγμένα έχουν ανάγκη ενίσχυσης για να δώσει κάτι στους εξαθλιωμένους. Αρα αυτό που εγγυάται η κυβέρνηση είναι μόνο το ανακάτεμα των επιδομάτων και η διαιώνιση της φτώχειας.

Πείτε το, ρε παιδιά...

Τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με το χρέος; Ο μεν Γ. Δραγασάκης είπε στη «Real news» ότι «αντί για "κούρεμα" μπορεί να υπάρξει "απόσυρση" του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, δηλαδή ένα μέρος του χρέους να αποσυρθεί από τις αγορές ή τους φορείς που το κατέχουν σήμερα και να κρατηθεί "παγωμένο" στα πλαίσια της ΕΚΤ», ο δε Γ. Σταθάκης ότι «μέσα από διαπραγματεύσεις και συμβιβασμούς μπορούμε να βρούμε μία λύση, η οποία θα είναι βιώσιμη και εποικοδομητική για όλες τις πλευρές». Αυτά ενώ μιλούσαν για «αναδιάρθρωση του χρέους με διαγραφή μεγάλου μέρους του, μορατόριουμ στην αποπληρωμή και ρήτρα ανάπτυξης». Τώρα βρήκαν απάντηση υπεκφεύγοντας να μιλήσουν συγκεκριμένα. Ο Ν. Βούτσης είπε στη «Real news» 5/10/2014: «Δε νομίζω ότι υπάρχει πρόβλημα. Θα υπήρχε αν κάποια τάση ή κάποιο στέλεχος του κόμματος θα υποστήριζε τη βιωσιμότητα του χρέους». Τα ίδια είπε και ο Ν. Παππάς στο ΣΚΑΪ, 6/10/2014, συμπληρώνοντας ότι η λύση είναι σαν να θες να κατέβεις από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα και δεν έχεις επιλέξει το μέσο, αεροπλάνο, λεωφορείο, ή τρένο. Ομως, ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο το λένε οι πάντες και η κυβέρνηση. Γι' αυτό συζητάει με ΕΕ και ΔΝΤ το πώς θα ρυθμιστεί το χρέος. Αθελά τους είπαν, όμως, και μια αλήθεια, ότι οι διαφωνίες τους με την κυβέρνηση - στη βάση των οποίων μάλιστα οι εργαζόμενοι θα πρέπει να επιλέξουν στις επόμενες εκλογές - είναι επιπέδου... με ποιο μέσο μεταφοράς θα πάμε από Θεσσαλονίκη στην Αθήνα. Δηλαδή, η κατεύθυνση είναι δεδομένη και με ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και με ΣΥΡΙΖΑ ο λαός θα πληρώσει το χρέος και τα δανεικά του κεφαλαίου, το ζήτημα είναι με ποιον τρόπο! Πείτε το, ρε παιδιά, να καταλάβουμε!

Η ιταλική κυβέρνηση, το χρηματιστήριο και το... πέναλτι

Τα όσα ακολούθησαν το ιταλικό ποδοσφαιρικό ντέρμπι Γιουβέντους - Ρόμα, την περασμένη Κυριακή, είναι άλλη μία επιβεβαίωση τι ακριβώς σημαίνει εμπορευματοποιημένος αθλητισμός, εμπορευματοποιημένο ποδόσφαιρο, τι συμφέροντα διακυβεύονται και πόσο ξένο και σάπιο είναι για τη νεολαία και το λαό. Στο συγκεκριμένο παιχνίδι υπήρχαν αμφισβητούμενες φάσεις και κατακύρωση πέναλτι υπέρ της Γιουβέντους που προκάλεσαν διαμαρτυρίες.

Αντιγράφουμε, λοιπόν, από ρεπορτάζ τι ακολούθησε: «Ο βουλευτής του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος Μάρκο Μίκολι εξέφρασε την πρόθεσή του να ζητήσει εξηγήσεις από τον υπουργό Οικονομικών Πιερ Κάρλο Παντοάν για όσα συνέβησαν στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου της Γιουβέντους. "Δεν πρέπει να ξεχνάμε", είπε ο Μίκολι στο Κοινοβούλιο, "πως οι μετοχές της Ρόμα και της Γιουβέντους διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο και τα απίστευτα λάθη επηρεάζουν τους επενδυτές. Ετσι θα ζητήσω από τον υπουργό να ξεκαθαρίσει πώς μπορεί να αποφευχθεί η βλάβη των αθώων μετόχων". Ο Μίκολι είπε ακόμα πως θα ζητήσει από την Εθνική Επιτροπή για τις εταιρείες για το χρηματιστήριο να ερευνήσει αν τα "απίστευτα διαιτητικά λάθη" θα μπορούσαν να συστήσουν παραβίαση των κανόνων της. Μετά την ήττα της Ρόμα, οι μετοχές της υποχώρησαν κατά 4%, ενώ οι αντίστοιχες της Γιούβε παρέμειναν σταθερές».

Αυτός είναι ο «επαγγελματικός» εμπορευματοποιημένος αθλητισμός...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ