Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - «ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ» «ΙΣΛΑΜΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ»
Προσπάθειες συγκερασμού και συνεχή παζάρια
  • Ανακοινώθηκε νέα κυβέρνηση στο Ιράκ
  • Συνάντηση αύριο στη Σαουδική Αραβία με την παρουσία του Τζον Κέρι
  • Εντείνονται οι διεργασίες για την «αντιμετώπιση των τζιχαντιστών»

Χειραψία Αλ Μάλικι και Αλ Αμπαντί, που σηματοδοτεί την προσπάθεια ενδοαστικού συμβιβασμού
Χειραψία Αλ Μάλικι και Αλ Αμπαντί, που σηματοδοτεί την προσπάθεια ενδοαστικού συμβιβασμού
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Στο φόντο των νέων ιμπεριαλιστικών παζαριών και σχεδίων για την αντιμετώπιση του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ) ανακοινώθηκε προχτές η νέα κυβέρνηση στο Ιράκ, σε μια προσπάθεια να συγκεραστούν τα διάφορα αστικά «στρατόπεδα» στη χώρα. Από την πρώτη στιγμή, το νέο σχήμα, του οποίου ηγείται ο Χαϊντάρ αλ-Αμπαντί, έλαβε θερμά συγχαρητήρια από τα επιτελεία των ιμπεριαλιστών, μαζί με ευχές για «επιτυχία» του αγώνα κατά των «τζιχαντιστών», υπό το πρίσμα των επιδιώξεων κάθε πλευράς για την εξασφάλιση προνομιακής θέσης στην περιοχή, μετά από το νέο «ανακάτεμα της τράπουλας» που ήδη προωθείται.

Το σχηματισμό νέας κυβέρνησης χαιρέτισε μεταξύ άλλων και ο γγ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, υπογραμμίζοντας ότι η στήριξη όλων των Ιρακινών πολιτικών ηγετών «θα είναι ουσιαστική για να ηττηθεί ο αποκαλούμενος ISIL που αποτελεί μεγάλη απειλή για τον ιρακινό λαό, την ευρύτερη περιοχή και όλα τα έθνη μας».

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο του «διεθνούς συνασπισμού» που η Ουάσιγκτον προωθεί για την αντιμετώπιση του ΙΚ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, φτάνει στην Αραβική Χερσόνησο για να πάρει μέρος σε συνάντηση που πραγματοποιείται αύριο και μεθαύριο στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας. Σε αυτή θα πάρουν μέρος οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών - μελών του «Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου» (Σαουδική Αραβία, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν και Ομάν) αλλά και των Ιράκ, Αιγύπτου, Ιορδανίας αλλά και Λιβάνου.

Στις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, αναμένεται σήμερα αργά το βράδυ να παρουσιάσει αναλυτικά το «σχέδιό» του για την αντιμετώπιση του ΙΚ, για το οποίο χτες είχε προγραμματισμένη συνάντηση με τα στελέχη του Κογκρέσου. Επίσης, Αμερικανός αξιωματούχος ανακοίνωσε ότι στις 24 Σεπτέμβρη θα γίνει ειδική «συνεδρίαση Κορυφής» του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ - παράλληλα με την προγραμματισμένη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού - με θέμα την «απειλή» που συνιστούν οι αλλοδαποί «τζιχαντιστές» που δρουν στη Συρία και το Ιράκ. Εκεί, ο Ομπάμα θα παρουσιάσει σχέδιο απόφασης που «θα θέσει το νομικό πλαίσιο» για την αντιμετώπιση αλλοδαπών «τζιχαντιστών», προβλέποντας και κυρώσεις σε περίπτωση μη τήρησης της συμφωνίας. Χτες το βράδυ, ο Ομπάμα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν. Σύμφωνα με το Λευκό Οίκο, οι δύο άντρες μεταξύ άλλων συμφώνησαν στην ανάγκη για μια «ευρεία συμμαχία» με σκοπό την αντιμετώπιση του «Ισλαμικού Κράτους».

Πάντως, ενδεικτικό του αυξημένου ενδιαφέροντος για την περιοχή είναι και το ότι την Παρασκευή φτάνει στο Ιράκ ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ενώ τρεις μέρες και «σε συμφωνία με τις ιρακινές αρχές» θα φιλοξενηθεί στο Παρίσι διεθνής σύνοδος «για την ειρήνη και την ασφάλεια στο Ιράκ».

Παρέμβαση Λαβρόφ

«Υπάρχουν λόγοι να υποψιαστεί κανείς ότι αεροπορικές επιθέσεις σε συριακά εδάφη μπορεί να στοχεύσουν όχι μόνο περιοχές που ελέγχουν δυνάμεις του "Ισλαμικού Κράτους", αλλά και κυβερνητικά στρατεύματα μπορεί επίσης να δεχτούν επίθεση ώστε να αποδυναμωθούν θέσεις του στρατού του Μπασάρ Ασαντ», δήλωσε από τη Μόσχα χτες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. «Καμιά χώρα δεν πρέπει να έχει ιδιαίτερα σχέδια σε τέτοια θέματα. Αυτό που μπορεί να υπάρχει είναι μόνο συνδυασμένες, συλλογικές, μονοσήμαντες ενέργειες. Μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα», πρόσθεσε, αναφορικά με τα σχέδια «αντιμετώπισης» του ΙΚ.

Τέλος, στο Ισραήλ ο υπουργός Αμυνας, Μοσέ Γιαλόν, επικαλούμενος την εμπειρία «από την 11η Σεπτεμβρίου», απηύθυνε έκκληση για συνεργασία των υπηρεσιών πληροφοριών του «ελεύθερου κόσμου» κατά του ΙΚ. «Ο ελεύθερος κόσμος επέδειξε μέχρι τώρα υπερβολική ανοχή απέναντι στις τρομοκρατικές οργανώσεις, τις τρομοκρατικές οντότητες και τις χώρες που υποστηρίζουν την τρομοκρατία, όπως το Ιράν», πρόσθεσε ο ίδιος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενίσχυση της επέμβασης θέλει ο Ομπάμα(2015-02-12 00:00:00.0)
Σε τροχιά κλιμάκωσης η επέμβαση(2015-02-08 00:00:00.0)
Προετοιμασία επεμβάσεων με αξιοποίηση των τζιχαντιστών(2015-02-05 00:00:00.0)
Επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στο Αρμπίλ(2014-11-22 00:00:00.0)
Εντείνονται οι σχεδιασμοί εμβάθυνσης της επέμβασης(2014-09-19 00:00:00.0)
Ενεργότερη «ανάμειξη» εξετάζει η Βρετανία(2014-09-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ