ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--
Νέα εντολή από το Κογκρέσο για ενίσχυση της επέμβασης σε Συρία, Ιράκ και ευρύτερα στη Μέση Ανατολή τουλάχιστον έως το 2018 απαιτεί ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την τρομοκρατική δράση των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ») και των συνεργατών τους.
Ειδικότερα, ο Ομπάμα ζητά έως το 2018 τη δυνατότητα χρήσης στρατιωτικής βίας κατά του «ΙΚ» και όσων ομάδων ή ατόμων συνεργάζονται με αυτούς ή εμπλέκονται σε εχθρικές ενέργειες κατά των ΗΠΑ και των εταίρων που συμμετέχουν στο «συνασπισμό» κατά του «Ισλαμικού Κράτους». Αποφεύγει επιμελώς τον γεωγραφικό προσδιορισμό του πεδίου χρήσης της αμερικανικής στρατιωτικής ισχύος, για να εξασφαλίσει τη δυνατότητα τόσο ο ίδιος όσο και ο επόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ να εξαπολύσουν νέο πόλεμο με το ίδιο πρόσχημα.
Αναφέρεται σε «απαγόρευση διαρκών επιθετικών επιχειρήσεων μάχης» για να μη δεσμεύσει «πολυάριθμες χερσαίες δυνάμεις», «χειρουργικά χτυπήματα», «ειδικές δυνάμεις», «στρατιωτικούς συμβούλους» (όπως οι 30.000 που δρουν στο Ιράκ).
Νωρίτερα, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι, διέψευσε ότι οι ΗΠΑ συντονίζουν τις επιχειρήσεις κατά του «ΙΚ» σε έμμεση συνεννόηση με την κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ. Δεν αρνήθηκε πάντως ότι η Δαμασκός «ενημερώνεται» γι' αυτές, κυρίως μέσω του Ιράκ, όπως είχε δηλώσει στο BBC ο Σύρος ηγέτης.
Το ίδιο 24ωρο, ο Νίκολας Ράσμουσεν, διευθυντής του «Εθνικού Κέντρου Αντιτρομοκρατίας» (NCTC), ανανεώνοντας τις εκτιμήσεις του για τους αλλοδαπούς τζιχαντιστές του «ΙΚ» που βρίσκονται μόνο στη Συρία, ανακοίνωσε πως κατά πάσα πιθανότητα είναι τουλάχιστον 20.000 από 90 χώρες. Οι προηγούμενες εκτιμήσεις τους έφεραν σε 19.000.
Ο Ράσμουσεν σημείωσε ότι ο ρυθμός των αφίξεων ξένων τζιχαντιστών στη Συρία, παρά τα υποτιθέμενα μέτρα, είναι «άνευ προηγουμένου».
Στο πεδίο της μάχης δυνάμεις του συριακού στρατού ανακατέλαβαν χτες τον έλεγχο σημαντικών περιοχών νοτίως της Δαμασκού. Στο Ιράκ πάντως ο υπουργός Αμυνας της χώρας, Χάλεντ αλ Ομπάιντι, συνάντησε με ικανοποίηση τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Ιορδανίας, στρατηγό Μεσάλ Μοχάμεντ ελ Ζάμπεν, καθώς ο τελευταίος πρόσφερε «όλα τα στρατιωτικά μέσα της Ιορδανίας στη διάθεση του Ιράκ, ώστε να τα χρησιμοποιήσει στον αγώνα του εναντίον του "ΙΚ"». Την ίδια στιγμή, το Ιράκ συγκλονίστηκε από μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων, στη Βαγδάτη και το Τικρίτ, με 31 νεκρούς και 40 τραυματίες.