Η αιματοχυσία στις ανατολικές περιοχές συνεχίζεται
Από τη χτεσινή συνάντηση στο Μινσκ |
Η συνέχεια του παζαριού ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ΕΕ, ΗΠΑ και τη Ρωσία για την Ουκρανία, που ο λαός της ματώνει όντας στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης, δόθηκε χτες με την τετραμερή συνάντηση στο Μινσκ ανάμεσα στους Προέδρους της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, την καγκελάριο της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, και τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, που διαρκούσε έως αργά το βράδυ. Αρχικά είχαν μια πρώτη συνάντηση οι τέσσερις ηγέτες και στη συνέχεια προστέθηκαν οι σύμβουλοί τους, που και τις προηγούμενες μέρες προετοίμαζαν ένα πιθανό κοινό κείμενο, χωρίς να δίνονται άλλες λεπτομέρειες.
Ωστόσο, θέσεις που διατυπώνονταν από όλες τις πλευρές πριν από τη συνάντηση κατέγραφαν τη δυσκολία σε αυτή τη φάση να βρεθεί ένας συμβιβασμός. Κύριο σημείο αντιπαράθεσης, το πού θα καθοριστεί το όριο που θα ελέγχει η κάθε πλευρά, δηλαδή η γραμμή αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης, που όμως αυτή αλλάζει όσο συνεχίζονται οι μάχες. Από την πλευρά της κυβέρνησης του Κιέβου προβαλλόταν η αποκατάσταση του κυβερνητικού ελέγχου στο Ντονέτσκ και στο Λουγκάνσκ, που ελέγχουν οι ρωσόφωνοι πολιτοφύλακες και αποκαλούν αντίστοιχα Λαϊκές Δημοκρατίες με δυνατότητα παραχώρησης μιας μεγαλύτερης αυτονομίας, αλλά όχι ανεξαρτησίας και ομοσπονδιοποίησης. Ζητούνται επίσης ο αφοπλισμός των πολιτοφυλάκων, η απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων, που το Κίεβο θεωρεί ότι έχουν εισέλθει στην Ουκρανία (κάτι που δεν αναγνωρίζει η Ρωσία), ο αυστηρός έλεγχος στη μεθόριο Ουκρανίας - Ρωσίας, η πλήρης ανταλλαγή κρατουμένων.
Από την πλευρά τους οι πολιτοφύλακες των ψευδεπίγραφα αποκαλούμενων «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, που δεν αναγνωρίζουν την εξουσία της πραξικοπηματικής κυβέρνησης - και βέβαια ανεξάρτητα από τη δίκαιη αντίδραση λαϊκών δυνάμεων εκφράζουν ένα τμήμα της αστικής τάξης της Ουκρανίας που ήθελε από την αρχή συμμαχία με τη Ρωσία - ζητούν ανεξαρτησία, κανέναν αφοπλισμό και αμνηστία.
Η Ρωσία τώρα απαιτεί νομικές εγγυήσεις για τα δικαιώματα των ρωσόφωνων στην Ανατολική Ουκρανία, αυτονομία και ομοσπονδιοποίηση, ενώ δεν δέχεται καμία συζήτηση για επιστροφή της χερσονήσου της Κριμαίας, της οποίας οι κάτοικοι αποφάσισαν να αποσχιστεί από την Ουκρανία και να ενωθεί με τη Ρωσία μετά από δημοψήφισμα.
Οσο για το λεγόμενο γαλλο-γερμανικό «ειρηνευτικό σχέδιο», αυτό φέρεται να ζητάει αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, τερματισμό της ρωσικής ανάμειξης στην Ανατολική Ουκρανία, αλλά, εννοείται, συνέχιση της ανάμειξης ΕΕ και ΗΠΑ, που στήριξαν την αντιδραστική κυβέρνηση εθνικιστών και φασιστών, μετά την ανατροπή της προηγούμενης αστικής κυβέρνησης του Β. Γιανουκόβιτς, όταν αυτός θέλησε να παζαρέψει και με την ΕΕ και με τη Ρωσία.
Την ανάγκη μιας πολιτικής λύσης για την «εσωτερική» σύγκρουση στην Ουκρανία, ώστε να τελειώσει γρήγορα η αιματοχυσία, τόνισαν ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, και ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν την Τρίτη το βράδυ. Αυτό ανέφερε χτες σχετική ανακοίνωση του Κρεμλίνου, που σημείωνε ότι οι δύο Πρόεδροι εξέφρασαν την ανάγκη να προστατευθούν τα δικαιώματα των κατοίκων όλων των περιοχών της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων και των ρωσόφωνων περιοχών στα ανατολικά της χώρας.
Πριν φτάσει στην τετραμερή σύνοδο στο Μινσκ ο Ουκρανός Πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο, δήλωσε έτοιμος «να επιβάλει το στρατιωτικό νόμο σε όλο το ουκρανικό έδαφος» σε περίπτωση που αποτύχει η διαπραγμάτευση στο Μινσκ. Και πρόσθεσε: «Είμαστε υπέρ της ειρήνης, αλλά αν χρειάζεται, θα σπάσουμε τα μούτρα του εχθρού. Αν πρέπει να υπερασπίσουμε τη γη μας, θα το κάνουμε. Δυστυχώς οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι και για τις δύο αυτές επιλογές».
Χτες πάντως η αιματοχυσία στην Ανατολική Ουκρανία ξεκίνησε από νωρίς το πρωί, όταν οβίδα που χτύπησε σταθμό λεωφορείων στο κέντρο της πόλης Ντονέτσκ σκότωσε 6 άτομα και τραυμάτισε δεκάδες. Το σημείο όπου έγινε η επίθεση είναι υπό τον έλεγχο των ρωσόφωνων πολιτοφυλάκων, οι οποίοι θεωρούν ότι πρόκειται για μια ακόμα προβοκάτσια είτε από το στρατό είτε από τις παραστρατιωτικές δυνάμεις που τον συνδράμουν προκειμένου να υπονομευτεί η όποια προσπάθεια εκεχειρίας. Μάλιστα, την Τρίτη το βράδυ, από την πλευρά των πολιτοφυλάκων που συμμετείχαν σε συνάντηση της Ομάδας Επαφής στο Μινσκ δήλωσαν ότι είχε συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός με τις δυνάμεις της κυβέρνησης του Κιέβου. Στη συνάντηση των δύο πλευρών επίσης συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ρωσίας και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).
Παράλληλα, τουλάχιστον 19 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και 78 τραυματίστηκαν σε επιθέσεις κοντά στη στρατηγικής σημασίας πόλη Ντεμπάλτσεβε, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του στρατού, Βλαντισλάβ Σελεζνίοφ.