Πέμπτη 12 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΕΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ
Φόβοι για πάνω από 300 νεκρούς μετανάστες

Δεκάδες νεκροφόρες παραλαμβάνουν τα άψυχα κορμιά των μεταναστών στη Λαμπεντούζα της Ιταλίας
Δεκάδες νεκροφόρες παραλαμβάνουν τα άψυχα κορμιά των μεταναστών στη Λαμπεντούζα της Ιταλίας
ΡΩΜΗ.--

Μια ακόμα τραγωδία με θύματα εκατοντάδες ανθρώπους, που ξεσπιτώνουν η καπιταλιστική βαρβαρότητα και οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, σημειώθηκε και πάλι ανοιχτά της Ιταλίας. Τέσσερα σαπιοκάραβα που ξεκίνησαν την Κυριακή από τη Λιβύη μεταφέροντας σχεδόν 420 ανθρώπους βρέθηκαν αντιμέτωπα με τα κύματα. Το αποτέλεσμα ήταν - μέχρι χτες το απόγευμα - 29 άνθρωποι που εντόπισαν οι ιταλικές αρχές να ξεψυχήσουν πριν φτάσουν στο νοσοκομείο από υποθερμία (το ΑΠΕ ανέφερε ότι χρειάστηκαν 18 ώρες για να τους μεταφέρουν στην Ιταλία), μόλις εννιά να έχουν διασωθεί και εκατοντάδες να παραμένουν αγνοούμενοι.

Το ιταλικό πρακτορείο ANSA αλλά και το BBC μετέδιδαν ότι οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους 300, προβάλλοντας δηλώσεις εκπροσώπων οργανισμών όπως ο ΟΗΕ, που έκαναν λόγο για «τραγωδία τεράστιας κλίμακας».

Μεταξύ των διασωθέντων ήταν Αφρικανοί από τη Σενεγάλη και το Μάλι που, όπως και οι υπόλοιποι, ξεκίνησαν από τις πατρίδες τους αναζητώντας μια καλύτερη ζωή.

Η νέα πολύνεκρη τραγωδία έδωσε αφορμή σε πολλούς να κατηγορήσουν τα προγράμματα «φύλαξης των συνόρων» της ΕΕ για «ανεπάρκεια», με δεδομένο ότι και στο εσωτερικό της ΕΕ εντείνονται οι κόντρες για τους τρόπους που πρέπει να «φιλτράρονται» οι μετανάστες, ανάλογα με τις ανάγκες των ευρωπαϊκών μονοπωλίων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ