Κυριακή 7 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
15 χρόνια μετά το σεισμό που στοίχισε τη ζωή σε 143 ανθρώπους

Ερείπια κατοικιών από το σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου 1999
Ερείπια κατοικιών από το σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου 1999
Δεκαπέντε χρόνια πριν, η Αττική έμελλε να ζήσει με τον πιο δραματικό τρόπο τις συνέπειες από τον δρόμο ανάπτυξης και παραγωγής που ακολουθείται στη χώρα, τέτοιο που θυσιάζει στο βωμό του κέρδους ακόμα και την ανθρώπινη ζωή. Ο σεισμός της Πάρνηθας που χτύπησε την πρωτεύουσα στις 7 Σεπτέμβρη του 1999, αν και όχι από τους μεγαλύτερους που έχουν σημειωθεί στην Ελλάδα, άφησε πίσω του 143 νεκρούς, 700 τραυματίες, 100.000 άστεγους και πάνω από 30 καταρρεύσεις κτιρίων. Οι επιστήμονες και οι ειδικοί στην πλειοψηφία τους συνέκλιναν στην άποψη ότι οι περισσότερες και μεγαλύτερες καταστροφές οφείλονταν σε σημαντικές παραλείψεις που αφορούν στον τρόπο κατασκευής των κτιρίων, τα υλικά κατασκευής και την απουσία ελέγχων. Αλλωστε, η αντισεισμική θωράκιση δεν αποτελεί επιλογή, πόσο μάλλον προτεραιότητα, ούτε στον όποιο εθνικό σχεδιασμό ούτε βέβαια στα κιτάπια της ΕΕ που μοιράζει εκατομμύρια στο κεφάλαιο και ψίχουλα για τη διαχείριση της ακραίας φτώχειας που προκαλεί η πολιτική της, όχι όμως για έργα που εξυπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες.

Ηταν λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι, όταν ο ισχυρός σεισμός, μεγέθους 5.9 Ρίχτερ, χτύπησε τα βορειοδυτικά προάστια της Αθήνας και συγκεκριμένα 18 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από το κέντρο της Αθήνας, στους πρόποδες της Πάρνηθας. Μενίδι, Μεταμόρφωση, Ανω Λιόσια, Κάτω Κηφισιά, Ερυθραία, Περιστέρι, Νέα Φιλαδέλφεια, Πετρούπολη, Θρακομακεδόνες, Ελευσίνα ήταν οι περιοχές που χτυπήθηκαν περισσότερο. Οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούσαν για 27 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες, όμως η πραγματικότητα ήταν πολύ πιο τραγική. Από τους συνολικά 143 νεκρούς, οι 79 ήταν σε έξι κτίρια και συγκεκριμένα 39 στη «Ρικομέξ», 8 στη «Φαράν», 16 στην πολυκατοικία της οδού Ψυχάρη στη Μεταμόρφωση, 7 στη μοιραία οικοδομή στην οδό Πίνδου της Νέας Φιλαδέλφειας, 3 στο εργοστάσιο «Φιλοπλάστ ΕΠΕ» και 6 στο εργοστάσιο «ΒΙΟΚΥΤ». Θυμίζουμε ότι η «Ρικομέξ» είχε υποστεί σοβαρές ζημιές πριν το σεισμό από πυρκαγιά αλλά συνέχιζε να υπάρχει, ενώ η πολυκατοικία της Ν. Φιλαδέλφειας είχε ζημιές από το σεισμό του 1981 που καλύφθηκαν με κάποια φτιασιδώματα. Παρότι τα κτίρια που κατέρρευσαν και στα οποία σημειώθηκαν θάνατοι ήταν 27, κατηγορίες απαγγέλθηκαν μόνο για τα παραπάνω έξι κτίρια και για μια κατοικία στα Α. Λιόσια.

Η πολυκατοικία της οδού Πίνδου στη Ν. Φιλαδέλφεια, όπου έχασαν τη ζωή τους 7 άτομα
Η πολυκατοικία της οδού Πίνδου στη Ν. Φιλαδέλφεια, όπου έχασαν τη ζωή τους 7 άτομα
Αλλά και σε αυτές τις περιπτώσεις που απαγγέλθηκαν κατηγορίες, οι κατηγορούμενοι τελικά αθωώθηκαν ή όπου υπήρξαν μικρές ποινές φυλάκισης, άσκησαν εφέσεις. «Αθώοι» έγραψε η απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Αθήνας, τον Ιούλη του 2007, για τη «Ρικομέξ». Το ίδιο έκρινε και η απόφαση για τη «Φαράν». Για δε τις πολυκατοικίες της Μεταμόρφωσης και της Φιλαδέλφειας, καθώς και τα εργοστάσια «Φιλοπλάστ» και «ΒΙΟΚΥΤ» οι υποθέσεις είτε δεν έφτασαν ποτέ στα δικαστήρια λόγω παραγραφής, είτε οι υπεύθυνοι καταδικάστηκαν με μικρές ποινές φυλάκισης, άσκησαν έφεση και πήγαν στα σπίτια τους.

Την ίδια ώρα, χιλιάδες άστεγοι προσπαθούσαν να συνεχίσουν τη ζωή τους στους καταυλισμούς που στήθηκαν την επομένη του σεισμού για την... προσωρινή στέγασή τους. Από τους 101 καταυλισμούς που στήθηκαν αρχικά, μέχρι το 2004 είχαν κλείσει μόλις 19.


39 εργάτες θάφτηκαν στα ερείπια της «Ρικομέξ» με τους 33 κατηγορούμενους να απαλλάσσονται
39 εργάτες θάφτηκαν στα ερείπια της «Ρικομέξ» με τους 33 κατηγορούμενους να απαλλάσσονται

Χ. Δ. - Π. Α.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org