Κυριακή 7 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΑΣΣΟΣ ΜΙΛΑ ΣΤΟ «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» ΓΙΑ ΤΑ ...ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ
Απαιτείται ουσιαστική αντισεισμική θωράκιση με ενεργή συμμετοχή του λαού

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ μίλησε με τον Δρ. Σταύρο Τάσσο, σεισμολόγο σχετικά με τα ...τραγικά διδάγματα από το σεισμό του 1999, αλλά και για το αν υπάρχει αντισεισμική θωράκιση στη χώρα μας.

-- Φέτος συμπληρώνονται 15 χρόνια από το σεισμό του 1999 με τα τραγικά αποτελέσματα που είχε. Τι διδαχθήκαμε τόσο σε επιστημονικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο;

-- Τρία είναι τα πιο σημαντικά διδάγματα τόσο στο επιστημονικό όσο και στο κοινωνικό επίπεδο που έχουν και πρακτική αξία όσον αφορά την ελαχιστοποίηση των συνεπειών ενός σεισμού, που επαναβεβαιώθηκαν και με το σεισμό της Αθήνας. Πρώτο, ότι αυτό που καθορίζει την καταστρεπτικότητα ενός σεισμού δεν είναι τόσο πολύ το μέγεθός του όσο η εγγύτητα της εστίας του σε κατοικημένη περιοχή. Ας θυμηθούμε ότι αντίστοιχου μεγέθους ή και πολύ μεγαλύτεροι σεισμοί επειδή έγιναν, για παράδειγμα στη θάλασσα, δεν είχαν καμιά καταστροφική επίπτωση, δεν προκάλεσαν δηλαδή καμιά ζημιά, κανένα τραυματισμό και πολύ περισσότερο κανένα θάνατο ανθρώπου.

Δεύτερο, ότι η ενσωμάτωση κάθε νέας γνώσης στις αντισεισμικές προδιαγραφές των κτιρίων είναι πολύ σημαντική και απαραίτητη, αλλά πολύ περισσότερο σημαντική είναι τόσο η τήρηση αυτών των προδιαγραφών, όσο και η τήρηση μερικών βασικών κανόνων, ανεξάρτητα από αντισεισμικούς κανονισμούς, όπως το κόψιμο υποστυλωμάτων, ή το χτίσιμο πάνω σε μπαζώματα, ή και πολλές άλλες κακοτεχνίες, όπως είναι οι περιπτώσεις της «Ρικομέξ», τα γραφεία της «Φαράν», το εργοστάσιο «Φιλοπλάστ», το εργοστάσιο της «ΒΙΟΚΥΤ», η οικοδομή της οδού Πίνδου στη Νέα Φιλαδέλφεια και η πολυκατοικία της οδού Ψυχάρη, στη Μεταμόρφωση όπου έχασαν τη ζωή τους συνολικά 79 άνθρωποι, από τους 143 που σκοτώθηκαν στο σεισμό της Αθήνας.


Επίσης, το μέγεθος της καταστροφής ήταν πολύ μεγαλύτερο στους σχετικά φτωχότερους δήμους όπως Μενίδι, Ανω Λιόσια, Νέα Φιλαδέλφεια, Περιστέρι, Μεταμόρφωση κ.λπ., με κατασκευές είτε άναρχες, είτε όχι ιδιαίτερα γερές, ενώ στους πλουσιότερους δήμους, όπως Κηφισιά και Εκάλη, οι ζημιές ήταν πολύ λιγότερες έως ανύπαρκτες.

Τρίτο, ότι πρόγνωση συγκεκριμένου σεισμού δεν είναι δυνατή. Γι' αυτό θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι ως εάν ο επόμενος καταστρεπτικός σεισμός θα γίνει κάτω από τα πόδια μας το επόμενο δευτερόλεπτο.

Υπάρχουν και άλλα καθαρά επιστημονικά διδάγματα που βάζουν σε αμφισβήτηση την κρατούσα άποψη της θεωρίας των τεκτονικών πλακών, και τη σύνδεση ρηγμάτων και σεισμών, και στα οποία ο χώρος δεν επιτρέπει να αναφερθώ εκτεταμένα τώρα.

-- Υπάρχει αντισεισμική θωράκιση στη χώρα μας, ώστε να μην επαναληφθούν τέτοιες τραγωδίες;

-- Σ' ένα κοινωνικοοικονομικό σύστημα όπου τα πάντα περνούν μέσα από τον παραμορφωτικό φακό και την προκρούστεια κλίνη του κέρδους δαπάνες για την αντισεισμική, αλλά και για την αντιπλημμυρική και αντιπυρική θωράκιση δεν είναι επιλέξιμες γιατί δεν φέρνουν γρήγορα και μεγάλα κέρδη. Αυτό γίνεται ακόμα πιο έντονο σε περιόδους κρίσης.

Ας θυμηθούμε ότι το 1999 που η Ελλάδα ζούσε τις μέρες της φούσκας του Χρηματιστηρίου και ότι με επικεφαλής τις κατασκευαστικές εταιρείες και την προσδοκία «για καλές δουλειές για να ξαναχτίσουν όσα γκρεμίστηκαν» το ράλι της Σοφοκλέους συνεχίστηκε.

Θα αναφέρω, επίσης, ότι από το 2001, που αποφασίστηκε να γίνει ένας ταχύς οπτικός έλεγχος, μέχρι σήμερα το 87% από τα περίπου 90.000 δημόσια κτίρια παραμένει ανέλεγκτο. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι σ' αυτά που έγινε αυτός ο έλεγχος βρέθηκε ότι κοντά στο 30% έχριζε ανάγκης άμεσων παρεμβάσεων, που μόνο σε ελάχιστα απ' αυτά έχουν γίνει.

Η αντισεισμική, αλλά και γενικότερα η θωράκιση από φυσικές καταστροφές, σημαίνει πλέγμα άμεσων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων, μέτρων ενταγμένων σε έναν ολοκληρωμένο κεντρικό σχεδιασμό. Απαιτεί την ενεργό συμμετοχή του λαού, και μια πολιτική εξουσία και οικονομία που λειτουργούν με αποκλειστικό κριτήριο την κάλυψη των λαϊκών αναγκών. Μια πολιτική εξουσία που θα αντιμετωπίζει τη γη και την κατοικία σαν κοινωνικά αγαθά και όχι σαν εμπορεύματα και θα προβλέπει ένα πρόγραμμα λαϊκής στέγης από ένα εθνικό δημόσιο φορέα κατασκευών που θα παρέχει καλαίσθητους και σεισμικά ασφαλείς χώρους κατοικίας, εργασίας, άθλησης, πολιτισμού και διασκέδασης στο λαό και τους εργαζόμενους.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org